Scurtmetrajul unui coşmar

23 octombrie 2013
Alte confuzii jpeg

Filă de jurnal: luni, 30 septembrie 2013, ora 19. Mă trezesc lenevind după o zi agitată. În deplin acord cu o veche zicală americană (idle hands are the devil’s playground/cel care nu face nimic face lucrarea diavolului), iau o decizie neinspirată. Hotărăsc, după mult timp de absenţă, să urmăresc ştirile naţionale. Pe ProTV. Chiar în primele secunde, cu fizionomie panicată şi glas precipitat, doamna Andreea Esca dă alarma generală: în ultimele cinci zile, în zona Galaţiului au avut loc nu mai puţin de 41 de cutremure! (Notă ulterioară: trebuie să recunosc că, pînă la urmă, au fost sute de cutremure, dar numai în spaţiul localizat al satului Izvoarele, şi nu în întreg Galaţiul, aşa cum lăsau ştirile proteviste să se înţeleagă în seara respectivă.) Am crezut, pentru o clipă, că frumosul oraş dunărean nu mai există şi m-au trecut fiori de-a lungul coloanei vertebrale. Apoi, am intrat în confuzie totală, amintindu-mi că petrecusem eu însumi două zile, dintre cele cinci, în zona respectivă, invitat fiind la nişte doctorate, şi nu simţisem nici o zgîlţîială. Dimpotrivă – vreme însorită, lume relaxată, Dunăre liniştită. Corespondenţii de pe teren ai televiziunii în cauză clarifică enigma, precizînd că au fost, predominant, cutremure de 1-2 grade. Se grăbesc să adauge totuşi că nu ar trebui să minimalizăm episodul, întrucît „localnicii le-au resimţit violent pe toate, aflîndu-se în stare de şoc“.

Sînt intervievate două doamne. Prima, din satul Hanu-Conachi (am oprit maşina, la întoarcerea spre Iaşi, la frumosul han din localitate, unde am băut o excelentă limonadă, cu frunze de mentă incluse; la mesele învecinate, oameni conviviali, setaţi pe mititei îmbietori, aduşi de chelneri pe platouri imense, într-un ritm ameţitor!), plînge cu sughiţuri, arătîndu-ne crăpături în tencuiala casei şi implorînd, la un telefon oferit de jurnalişti, oficialităţile zonale să vină să stea sub acel acoperiş în locul ei. Cea de-a doua, educatoare, le spune reporterilor că-şi derulează programul paideic cu uşa deschisă. Se pare că zburdalnicii preşcolari strigă, la cea mai neînsemnată vibraţie telurică: „Doamna, vine Uriaşul!“, moment în care, cu mic, cu mare, pruncuţi şi adultă, o tulesc, grămadă, în curte. Alt colaborator al ProTV intră în cadru şi ne solicită atenţia pentru un experiment revelator. Cu o cheie franceză loveşte podeaua unei case, unde era instalat un fel de aparat de măsurat trepidaţiile. La fiecare izbitură metalică (executată cu sadică voluptate, am, nu ştiu de ce, impresia!), acele maşinăriei o iau razna în diverse direcţii. Ei, cam aşa trăiesc localnicii dezmăţul necruţătoarelor plăci tectonice gălăţene – conchide satisfăcut ziaristul.

În sfîrşit, intervine şi un specialist de la Institutul de Fizică a Pămîntului, care susţine că fenomenul ar fi temporar, constituind, posibil, o consecinţă a recentelor inundaţii din judeţ. Nu-şi termină ideea, pentru că doamna Esca revine agitat, informîndu-ne, apropo de inundaţii, că un devastator cod portocaliu de ploi şi revărsări de rîuri se va abate peste sud-estul ţării, în următoarele 72 de ore! O domnişoară cu haină impermeabilă galbenă, de marinar luptînd cu uraganul pe ocean, apare imediat pe ecran, lîngă un curs de apă învolburat, şi mimează o tensiune ireconciliabilă, ivită între microfon, pelerină şi burniţa anemică de afară (mi-am amintit astfel cum, altădată, pentru a ne anunţa scumpirea kilogramului de carne, Amalia Enache ieşea, ghiduş, dintre două jumătăţi de porc!). Nu lipseşte nici infatigabilul Cătălin Radu Tănase, care, deplasat la Constanţa, prinde o răpăială de toamnă şi, aşezat marţial în bătaia ei, ne şopteşte lugubru: „Acesta e numai începutul!“ Ce va urma reprezintă cu adevărat biblica scrîşnire a dinţilor. O animaţie computerizată ne sugerează ce se va întîmpla în Bucureşti pe parcursul apropiatelor ploi. În imaginile rapide, vedem valuri grozave de apă circulînd nestingherite pe sub pavajele Capitalei şi aruncînd capacele de canal în aer, aidoma unor bombe hollywoodiene. Subterane făcute praf, străzi pulverizate, clădiri invadate de torente. Ţîşneşte şi Busu – the weatherman – în prim-plan. Are o hartă colorată strident în faţă, pe care se mişcă nebuneşte nişte săgeţi: sînt fronturile ciclonice gata să năvălească asupra ţărişoarei în următoarele trei zile! Fundalul graficii este asigurat de un dialog maniaco-depresiv între prezentatorul meteo şi doamna Esca. Abundă cuvintele „grav“, „rău“, „sinistru“ şi „teribil“.

Se schimbă, finalmente, subiectul. Aşteptare patetică, din parte-mi. Dar stai – vorba teleshopping-ului! Cometa ISON se apropie de soare! Se pare că ruşii şi americanii ştiu deja că particule din coada ei vor ajunge pe Terra, iar impactul va fi nimicitor. S-au încheiat acorduri de întrajutorare umanitară între cele două superputeri, iar populaţia occidentală îşi face rezerve de hrană şi apă. A nu se uita – insistă doamna Esca – Apocalipsa este prin preajmă! Apoi, trece la o nouă ştire, marcată de o introducere poetică: „Jumătate dintre femeile din România, diagnosticate cu cancer la sîn, rămîn doar amintiri în nişte vechi fotografii de familie!“ Vreau, cu mînă tremurîndă, să schimb canalul, însă nereuşind, de emoţie, să găsesc butonul adecvat la vreme, apuc să o zăresc pe Bianca Drăguşanu la cununia sa religioasă. Mă bucur ca un copil. Viaţa triumfă, iată, chiar şi în infern! Eroare! Bianca are şi ea ceva infernal în privirea învăpăiată de Barbie enervată. Fierbe, deoarece nunta i-a fost alterată De cine oare? De vremea rea, fireşte! Şi cînd te gîndeşti că s-a măritat chiar cu Victor Slav, celălalt impenetrabil-sentenţios weatherman al ProTV-ului...

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fratii tate jpg
Fraţii Tate au obţinut „o victorie uriaşă” în instanţă. Magistraţii au respins o parte din probele pentru trafic de persoane
Avocatul lui Andrew Tate a anunţat o „victorie uriaşă”, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, să respingă o parte din probele împotriva celor doi fraţi Tate, în dosarul de trafic de persoane.
image png
Diana Șoșoacă cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale
Diana Iovanovici Șoșoacă, președintele S.O.S România și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale până la soluționarea definitivă a dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București
Marcel Ciolacu PSD jpg
Pas important în planul PSD de reindustrializare a țării. 420 de milioane de euro, bani europeni, pun România pe harta mondială a industriei microcipurilor
Mai multe universități și companii din țara noastră au fost selectate pentru a beneficia de o finanțare de 420 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de cipuri.
rusia pensionari/ FOTO:Telegram
Categoriile de pensionari care au pierdut sute de lei la pensie. Sunt obligați să muncească încă 10 ani
După recalculare, 4.600.000 de pensionari au beneficiat de majorarea pensiilor. Dar noua lege a dus și la inegalități în unele categorii de pensionari care au și protestat ca urmare a problemelor create.
shutterstock 1908568801 jpg
Ceaiuri aromate cu efect puternic antidepresiv. Îți însoresc zilele
Aceste ceaiuri nu doar că te vor ajuta să faci față stărilor de tristețe, dar îți vor oferi și momente de răsfăț. Pregătite cu drag și savurate în tihnă, pot deveni ritualuri esențiale pentru starea ta de bine. Alege ceaiul potrivit pentru tine și lasă natura să-și facă magia!
guarin jpg png
Confesiunea lui Fredy Guarin: am vrut să mă sar de la etajul 17
Drama fostului fotbalist columbian Fredy Alejandro Guarín Vásquez, 38 de ani.
eppo biroul procurorului european jpg
Parchetul European efectuează percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar de fraudă în valoare de două milioane de euro
Procurorii Parchetului European efectuează, marţi, 19 noiembrie, trei percheziţii în judeţul Maramureş, într-un dosar care vizează o presupusă fraudă cu subvenţii în valoare de 2 milioane de euro. În acest dosar, sunt implicate proiecte de cultivare şi ambalare de legume.
INSTANT DEZBATERE DIGI24 01 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Dezbaterea prezidențială a făcut din Digi24 lider de audiență în rândul canalelor de știri. Pe ce loc s-a clasat în topul general al marilor televiziuni
Dezbaterea electorală de luni de la Digi24 a generat audiențe mari pentru un post de știri, aflându-se chiar în topul televiziunilor la nivel național după numărul de spectatori.
banner catalin scarlatescu png
Cine este cocoșul în casă la Chef Cătălin Scărlătescu: „Dacă n-a dispărut, înseamnă că e bine” De ce a fost grea întoarcerea la MasterChef
Chef Cătălin Scărlătescu (52 de ani) nu mai ia deciziile singur de când își împarte viața cu actrița Doina Teodoru.