Scurta viaţă fericită a Pepinei Răsărilă

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Scurta viaţă fericită a Pepinei Răsărilă jpeg

Ambițiosul decan de la Facultatea de Artă Rupestră, Mirobolan Zacuscă, se simți izbăvit dintr-o lungă suferință atunci cînd, în postură de președinte al comisiei de concurs pentru ocuparea postului de secretară principală, o declară cîștigătoare pe doamna Pepina Răsărilă. De mai bine de un an se chinuia, alături de membrii Biroului Consiliului Profesoral, să găsească persoana potrivită pentru această slujbă de mare responsabilitate. Toți candidații perindați prin fața evaluatorilor, în edițiile reiterate ale competiței, se dovediră necorespunzători, ca să folosim un eufemism. Fie profund incompetenți în meseria administrativă, fie interesați de poziție doar pentru un interval scurt, atît cît să-și aranjeze alte trasee funcționărești, respectivii reușiseră să-i lase un gust amar lui Mirobolan, care-și vedea, tot mai evident, planurile reformatoare (în chip epocal!) pentru facultatea sa zădărnicite de absența unei secretare eficiente. La ultima încercare de scoatere a postului la concurs însă, decanul avu surpriza extrem de plăcută să o cunoască pe doamna Răsărilă. Tînără (cu experiență totuși – candidata a precizat, la interviu, că fusese, pentru un timp, secretara directorului de marketing de la o importantă companie de distribuție a produselor agricole!), serioasă, cu un aer elevat, atentă la detalii, femeia părea născută și crescută pentru a impresiona plăcut orice angajator, oricît de pretențios și oricît de cîrcotaș.

Profesorul Zacuscă a angajat-o instan-taneu, entuziasmat realmente de răspunsurile oferite de Pepina la întrebările din interiorul interviului (gîndit chiar de el): precise, scurte, dinamice, sentențioase, definitorii pentru comportamentul funcționarului ideal. Era adevărat că și decanul se străduise să conceapă „interogatoriul“ examinator după rigorile clarității absolute. Nici o întrebare nu avea mai mult de cinci cuvinte. Brevitatea rămînea semnul suprem al inteligenței, gîndea frecvent Mirobolan. Spre surprinderea sa, doamna Răsărilă arătă o capacitate și mai mare de concizie, formulînd răspunsuri de maximum patru cuvinte. O asemenea subalternă nu putea fi, desigur, ratată! Zacuscă semnă prin urmare, la puțină vreme de la examen, decizia de angajare a noii secretare. Cu ea alături, mandatul său decanal intra într-o fază a strălucirii depline. Convins de agerimea Pepinei, în prima ei zi de lucru, profesorul îi prezentă, în linii mari, atribuțiile prevăzute de fișa postului. Nu dorea să o plictisească, insistînd pe amănunte ce i-ar fi insultat istețimea destoinicei doamne. Cu toate acestea, deși lapidar în explicații, Mirobolan sesiză un fapt curios: după cel mult cinci cuvinte pe care i le adresa secretarei, aceasta își pierdea concentrarea, afișînd brusc o mină nedumerită. Reluarea – firesc, ezitantă! – a lămuririlor nu făcea decît să complice lucrurile: Pepina se crispa, părea să nu mai priceapă nimic, încrețindu-și fruntea precum Nilă al lui Moromete.

Bizareria se accentuă dramatic în săptămînile viitoare. Pepina funcționa remarcabil la nivel – cum să spunem? – „hermeneutic“ numai pînă la cuvîntul numărul cinci. Înțelegea perfect ordinele transpuse în propoziții simple și le executa cu solicitudine. Dacă cineva avea proasta inspirație să comunice elaborat cu doamna Răsărilă, circuitele se ardeau și totul intra într-o degringoladă amețitoare. Bunăoară, un student a adus la secretariat un certificat medical pentru motivarea absențelor de la colocvii, dar, neavizat, s-a lansat, în fața Pepinei, în descrieri complexe ale maladiei de care suferise. Subit decompensată, secretara îl trecu pe lista cu cereri de bursă pentru handicap sever. Altul solicită o audiență urgentă la decan, iar doamna Răsărilă, tulburată de lexemele în plus auzite, sună la numărul unic de urgențe pentru a chema pompierii. În fine, însuși domnul Zacuscă o puse, într-o zi, să anunțe la rectorat că diminuarea timpului de lucru cu publicul devenea o necesitate la Artă Rupestră, de-a lungul sesiunii, din cauza muncii suplimentare la ierarhizările pentru taberele studențești, adăugînd apoi, vai, un comentariu dezarmant: „Ne ajung scandalurile legate de note. Nu ne mai trebuie încă o bombă în Universitate.“ Pepina a transmis imediat mai sus că o bombă s ar afla în podul Universității. Trupele de intervenție rapidă au evacuat ulterior întreaga clădire. Un genist mai aprig l-a și articulat peste ochi pe decanul Mirobolan, care refuza să părăsească biroul.

Revenit în incintă, profesorul – cu una dintre pleoape de dimensiunile ciupercilor Pleurotus – i se adresă mîrîit doamnei Răsărilă, contabilizînd precaut numărul de cuvinte rostite: „Cît stăturăți la firma agricolă?“ „O săptămînă.“ „Aha! De ce?“ „N-am înțeles.“ „Ce n-ați înțeles?“ „Piața cucurbitaceelor.“ „Cum așa?“ „Păi, erau multe silabe.“ „Și?“ „Le-am trecut la tomate.“ „Bineeee!“, strigă Zacuscă, apucînd, cu mîinile vasodilatate, gîtul subțirel al doamnei secretare. A strîns pînă ce obrăjorii femeii căpătară culoarea tomatei de vară tîrzie. Culoare care se asorta, de altfel, perfect cu pătlăgica vînătă de sub fruntea lui. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mircea Lucescu. Foto Sportpictures
Mircea Lucescu nu suportă să-i fie contestată selecția. Selecționerului i-a sărit muștarul când a fost întrebat de Louis Munteanu
Selecția lui Mircea Lucescu pentru debutul preliminariilor, mâine, cu Bosnia (ora 21.45), a fost contestată de mai mulți oameni din fotbal.
Soldati Romani FOTO MAPN jpg
Decizie CSAT: Ministerul Apărării ar urma să preia trei companii din industria de apărare
Potrivit unor surse guvernamentale, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna viitoare, un subiect va privi și transferul a trei companii din industria de apărare de la Ministerul Economiei la MApN.
Bombardamente in Fasia Gaza FOTO Profimedia (4) jpg
Human Rights Watch acuză Israelul de „crime de război” în spitalele din Gaza
Forțele israeliene au provocat moarte și suferință „inutilă” pacienților palestinieni prin atacuri asupra spitalelor din Fâșia Gaza, acuza Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), care consideră aceste acțiuni „crime de război”.
Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza, autor Carol Popp de Szathmari (©  Muzeul Național de Istorie a României)
205 ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii
Născut la Bârlad, la 20 martie 1820, Alexandru Ioan Cuza a urmat pensionul Cuenin din Iași, apoi a fost trimis la studii în Franța (1831-1835), luându-și bacalaureatul în litere. A studiat apoi dreptul, dar fără a obține vreo diplomă.
Albena-Bulgaria, raiul familiilor cu copii Foto Iri Travel
Destinația de vis aflată chiar lângă România. Este alegerea perfectă pentru vacanță în această vară
Deja am intrat în a doua jumătate a lunii martie, iar mulți români deja încep să se gândească la vacanța de vară. Din fericire, există o destinație perfectă chiar lângă țara noastră, care ne oferă experiențe de vis la un preț foarte ieftin!
ridichi foto shutterstock
Amenda drastică primită de o femeie după ce a mâncat o ridiche dintr-un supermarket
O femeie a fost amendată după ce a consumat o ridiche luată dintr-un raion de legume în timp ce își făcea cumpărăturile într-un supermarket din Linz, nord-vestul Austriei.
bolojan si premierul grec foto X jpg
Bolojan, la Consiliul European și Summitul Euro. Întâlniri bilaterale și „schimb de opinii aprofundat” cu privire la piața energetică
Ilie Bolojan participă joi dimineață la Summitul Partidului Popular European, unde se discută agenda Consiliului European. Cu această ocazie, președintele interimar are și două întâlniri bilaterale.
Sergej Barbarez, selectionerul nationalei Bosnia si Hertegovina (EPA) jpg
Bosniacii, cu capul plecat înainte de meciul cu România: „Nu avem șanse”
România se pregătește de debutul în preliminariile CM2026.
andreea raicu numita termita jpg
De ce i se spune Andreei Raicu „termita”? Este sau nu într-o relație: „Nu mă simt singură niciodată”
Andreea Raicu (47 de ani) a fost invitata lui Teo Trandafir la podcastul acesteia, Gând la gând cu Teo.