Scrisori din antichitate. Un negustor din Histria

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Scrisori din antichitate  Un negustor din Histria jpeg

Adevărul este cel din scrisorile netrimise, iar autenticitatea e a scrisorilor inventate. Dintre epistolografii antici cel mai cunoscut e Alcifron – nu și biografia lui, despre care nu se știe nimic (situația ideală pentru un scriitor!). Putem bănui totuși că omul voia să-și snobeze amical contemporanii (sîntem în secolul II d.Hr.) plasînd cel mai aristocratic dialect atic în gura unor prostituate și pescari trăitori cu cîteva secole bune în urmă. Dar pe cît e de prețioasă limba scrisorilor confecționate de el, pe atît sînt subiectele de fruste. Rețeta asta pare simplă – dar, lucru tipic în literatură, este genul de rețetă paradoxală pe care numai cei talentați o pot urma.

Din corespondența pescarilor fictivi aș cita mai întîi scrisoarea 5 (urmez peste tot traducerea Vioricăi Golinescu, 1981): „Năvodul ți-a adus de curînd o grămadă de darici de aur, desigur o rămășiță a luptei pe mare de lîngă Salamina. Cred că e vorba de una din corăbiile persane care s-a scufundat cu toți oamenii și toate bogățiile pe vremea străbunilor noștri, cînd Temistocles, fiul lui Neocles, a înălțat marele trofeu al izbîndei asupra mezilor”. Arheologie subacvatică în antichitate și monede de aur persane, pe marginea cărora pescarul nostru glosează pedant, precizînd, în timp ce trage dintr-un Mărășești, și cine era tatăl marelui Temistocle. În scrisoarea 17 se împute treaba: „Într-o noapte, am răscolit golful întreg cu năvoadele. Apoi, cînd să le tragem afară, atîrnau mai greu decît dacă ar fi fost încărcate cu pește. De aici, speranțe, ba mai chemarăm și niște vecini, promițîndu-le că le vom da parte, dacă pun mîna și se căznesc împreună cu noi. Pînă la urmă, într-un tîrziu, tîrîm afară cu mult chin o coșcogea cămilă, șiroind de apă și colcăind de viermi! Ți-am spus despre acest pescuit nu ca să faci caz, ci ca să înveți cu ce felurite meșteșuguri lovește soarta pe cel nenorocos”. Pentru cărturărimea de azi, învățată că rolul științei este să aseptizeze, cămila asta nu trezește grețuri, ci întrebarea: oare nu cumva ea ar putea confirma ipoteza că Alcifron e din Siria, coroborînd posibilele paralele între textele lui și cele ale lui Lucian din Samosata etc.?

Delicioase sînt scrisorile trimise de curtezanele lui Alcifron, de pildă nr. 34: „Crezi că un sofist se deosebește de o curtezană? Totuna sînt, doar că ei folosesc alte mijloace, însă scopul este același: să cîștige bani! (…) Nimeni, cînd se împrietenește cu o curtezană, nu mai visează să ia puterea prin tiranie sau să se revolte împotriva statului, ci se bucură de somnul de dimineață și se îmbată în liniște pînă la ora a treia sau a patra”. Sofistul Alcifron știe deci și să se ia peste picior. Iar în 119 voltairizează de-a dreptul. E o scrisoare trimisă – chipurile – de celebra Phryne iubitului ei, sculptorul Praxiteles: „Ți-ai așezat hetaira în incinta sacră: stau la mijloc între statuia Afroditei și a lui Eros (…) Un singur lucru lipsește: să vii și tu la mine, să ne culcăm unul lîngă altul în templul cel sfînt, căci nu vom pîngări niște zei pe care noi înșine i-am creat”. Asebeia much? Phryne, care fusese modelul lui Praxiteles pentru statuia Afroditei din Cnidos, vorbește aici de statuile lui Eros, Afrodite plasate alături de propria statuie în sanctuarul lui Eros de la Thespiai.

Cote încă mai înalte de înțelepciune de viață se întîlnesc în scrisoarea 64: „A venit unul în mijlocul nostru și, aducînd un trepied, a așezat pe el trei farfurioare. Apoi a pus sub ele cîte o pietricică albă și rotundă (…) apoi, nu știu cum a făcut, le-a arătat pe toate sub o singură farfurioară, după aceea au dispărut cu totul de sub ele (…) De n-ar veni și pe la țară! (…) ar fura și ar dosi tot ce am în casă, cîștigat prin munca mea de pe ogor”.

O scenă de un suprarealism balcanic, altminteri riguros corectă istoric, apare în 74: „Totul e acoperit de zăpadă, s-au albit nu numai crestele dealurilor, ci și văile. (…) Încercînd să ies afară din colibă, n-am deschis bine ușa că văd în vîrtejul de zăpadă un popor întreg de păsări, mierle și sturzi. Îndată am luat vasul cu clei și am uns crengile perilor sălbatici. Cum s-a așezat pe ele norul de păsări, toate s-au și lipit de ramuri. Frumoasă priveliște! Unele se prinseseră cu aripile, altele cu capul și altele cu picioarele. Ți-am trimis partea ta din ce am prins, douăzeci și cinci, grase și dolofane”. Alcifron, vulpe bătrînă, știe să prefațeze cu oftaturi fals lirice descrierea barbară a vînătorii de păsări.

În fine, pour en venir au fait, în 109: „Mare binefacere este și corabia din Histria, ancorată pe dig! A adus la Atena o minune de negustor (…) Poți să spui că nu este mai prejos decît atenienii care primesc o bună educație în copilărie, cu toate că el nu a avut parte de așa ceva”. Cu această mențiune a Histriei noastre dobrogene, Alcifron ne oferă eternul motto compensator al periferiilor și ne cucerește inimile de piatră. Într-atît încît, de-om găsi vreo cămilă în lacul Sinoe, îi vom face și lui parte.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: August Macke (wikimedia commons)

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

309479561 627647835413743 5142992967937955401 n jpg
Pasajul Berceni: Când ar putea fi deschis circulației. „Furnizorii de materiale au întârziat livrarea”
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe șantierul pasajului Berceni de pe Centura Capitalei.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 15 42 13 jpeg
Experiența unei studente Erasmus în Perugia. Care sunt diferențele față de București
Să obții o bursă Erasmus poate fi un vis pentru un student român. Totuși, numărul aplicanților nu este foarte mare, însă cei care studiază în străinătate spun că au parte de o experiență de neuitat
advert
Tendințe în 2023 pentru aranjarea dormitorului
Pentru dormitor, design-ul și funcționalitatea spațiului trebuie să răspundă exclusiv preferințelor personale.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.