Scrisori din antichitate. Un negustor din Histria

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Scrisori din antichitate  Un negustor din Histria jpeg

Adevărul este cel din scrisorile netrimise, iar autenticitatea e a scrisorilor inventate. Dintre epistolografii antici cel mai cunoscut e Alcifron – nu și biografia lui, despre care nu se știe nimic (situația ideală pentru un scriitor!). Putem bănui totuși că omul voia să-și snobeze amical contemporanii (sîntem în secolul II d.Hr.) plasînd cel mai aristocratic dialect atic în gura unor prostituate și pescari trăitori cu cîteva secole bune în urmă. Dar pe cît e de prețioasă limba scrisorilor confecționate de el, pe atît sînt subiectele de fruste. Rețeta asta pare simplă – dar, lucru tipic în literatură, este genul de rețetă paradoxală pe care numai cei talentați o pot urma.

Din corespondența pescarilor fictivi aș cita mai întîi scrisoarea 5 (urmez peste tot traducerea Vioricăi Golinescu, 1981): „Năvodul ți-a adus de curînd o grămadă de darici de aur, desigur o rămășiță a luptei pe mare de lîngă Salamina. Cred că e vorba de una din corăbiile persane care s-a scufundat cu toți oamenii și toate bogățiile pe vremea străbunilor noștri, cînd Temistocles, fiul lui Neocles, a înălțat marele trofeu al izbîndei asupra mezilor”. Arheologie subacvatică în antichitate și monede de aur persane, pe marginea cărora pescarul nostru glosează pedant, precizînd, în timp ce trage dintr-un Mărășești, și cine era tatăl marelui Temistocle. În scrisoarea 17 se împute treaba: „Într-o noapte, am răscolit golful întreg cu năvoadele. Apoi, cînd să le tragem afară, atîrnau mai greu decît dacă ar fi fost încărcate cu pește. De aici, speranțe, ba mai chemarăm și niște vecini, promițîndu-le că le vom da parte, dacă pun mîna și se căznesc împreună cu noi. Pînă la urmă, într-un tîrziu, tîrîm afară cu mult chin o coșcogea cămilă, șiroind de apă și colcăind de viermi! Ți-am spus despre acest pescuit nu ca să faci caz, ci ca să înveți cu ce felurite meșteșuguri lovește soarta pe cel nenorocos”. Pentru cărturărimea de azi, învățată că rolul științei este să aseptizeze, cămila asta nu trezește grețuri, ci întrebarea: oare nu cumva ea ar putea confirma ipoteza că Alcifron e din Siria, coroborînd posibilele paralele între textele lui și cele ale lui Lucian din Samosata etc.?

Delicioase sînt scrisorile trimise de curtezanele lui Alcifron, de pildă nr. 34: „Crezi că un sofist se deosebește de o curtezană? Totuna sînt, doar că ei folosesc alte mijloace, însă scopul este același: să cîștige bani! (…) Nimeni, cînd se împrietenește cu o curtezană, nu mai visează să ia puterea prin tiranie sau să se revolte împotriva statului, ci se bucură de somnul de dimineață și se îmbată în liniște pînă la ora a treia sau a patra”. Sofistul Alcifron știe deci și să se ia peste picior. Iar în 119 voltairizează de-a dreptul. E o scrisoare trimisă – chipurile – de celebra Phryne iubitului ei, sculptorul Praxiteles: „Ți-ai așezat hetaira în incinta sacră: stau la mijloc între statuia Afroditei și a lui Eros (…) Un singur lucru lipsește: să vii și tu la mine, să ne culcăm unul lîngă altul în templul cel sfînt, căci nu vom pîngări niște zei pe care noi înșine i-am creat”. Asebeia much? Phryne, care fusese modelul lui Praxiteles pentru statuia Afroditei din Cnidos, vorbește aici de statuile lui Eros, Afrodite plasate alături de propria statuie în sanctuarul lui Eros de la Thespiai.

Cote încă mai înalte de înțelepciune de viață se întîlnesc în scrisoarea 64: „A venit unul în mijlocul nostru și, aducînd un trepied, a așezat pe el trei farfurioare. Apoi a pus sub ele cîte o pietricică albă și rotundă (…) apoi, nu știu cum a făcut, le-a arătat pe toate sub o singură farfurioară, după aceea au dispărut cu totul de sub ele (…) De n-ar veni și pe la țară! (…) ar fura și ar dosi tot ce am în casă, cîștigat prin munca mea de pe ogor”.

O scenă de un suprarealism balcanic, altminteri riguros corectă istoric, apare în 74: „Totul e acoperit de zăpadă, s-au albit nu numai crestele dealurilor, ci și văile. (…) Încercînd să ies afară din colibă, n-am deschis bine ușa că văd în vîrtejul de zăpadă un popor întreg de păsări, mierle și sturzi. Îndată am luat vasul cu clei și am uns crengile perilor sălbatici. Cum s-a așezat pe ele norul de păsări, toate s-au și lipit de ramuri. Frumoasă priveliște! Unele se prinseseră cu aripile, altele cu capul și altele cu picioarele. Ți-am trimis partea ta din ce am prins, douăzeci și cinci, grase și dolofane”. Alcifron, vulpe bătrînă, știe să prefațeze cu oftaturi fals lirice descrierea barbară a vînătorii de păsări.

În fine, pour en venir au fait, în 109: „Mare binefacere este și corabia din Histria, ancorată pe dig! A adus la Atena o minune de negustor (…) Poți să spui că nu este mai prejos decît atenienii care primesc o bună educație în copilărie, cu toate că el nu a avut parte de așa ceva”. Cu această mențiune a Histriei noastre dobrogene, Alcifron ne oferă eternul motto compensator al periferiilor și ne cucerește inimile de piatră. Într-atît încît, de-om găsi vreo cămilă în lacul Sinoe, îi vom face și lui parte.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: August Macke (wikimedia commons)

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?