Scrisori din antichitate. Spam from Cicero

14 aprilie 2020
Scrisori din antichitate  Spam from Cicero jpeg

Tot visez că într-o zi o să mă trezesc din senin cu un mesaj de la scriitorul Marius Chivu, care organizează Seratele cu scrisori. „Fă-mi, te rog, o listă de scrisori interesante păstrate din antichitate, să le citească actorii la serata care vine.” Anii au trecut și acest mesaj n-a mai venit, așa că o să-mi organizez singur serata. This is sad.

Toată lumea a citit scrisori din antichitate, chiar dacă nu-și amintește pe loc. Asta pentru că unele au devenit mai celebre decît bestseller-urile de mai tîrziu. E cazul scrisorilor trimise de Sf. Pavel corintenilor (cine n-a aflat că „dacă nu am dragoste, nimic nu sînt”, I Cor. 13.2?). Eu m-aș gîndi însă la Seneca, la Pliniu cel Tînăr și Alcifron, la corespondența lui Marcus Aurelius cu Fronto, la scrisorile lui Symmachus și la nenumăratele misive antice descoperite de arheologi scrise pe cioburi, fragmente de papirus, tăblițe de plumb și tăblițe cerate. E destul material nu pentru o serată, ci pentru o iarnă întreagă în jurul sobei.

Spicuiesc azi doar din scrisorile lui Cicero către Atticus (secolul I î.Hr.), în traducerea lui C. Popescu Mehedinți (1977). Cicero este la fel de umflat cum îl știți dintotdeauna, unul dintre oamenii care au impresia că, în orele în care ei dorm, țara e în beznă. Am ales pasaje mai digerabile, legate de scris și de piața de carte. I.20.6: „Ți-am trimis scrierea mea în grecește Despre consulatul meu. Am încredințat această carte lui L. Cossinius. Am convingerea că vei fi încîntat de lucrările mele în latinește, iar pe cele scrise în grecește, chiar un grec le invidiază”. IV.4 bis.1: „Vei face un gest extrem de plăcut dacă vei veni la mine. Vei da peste minunata aranjare pe categorii a cărților mele în biblioteca făcută de Tyrannio. […] Aș dori de asemenea să-mi trimiți vreo doi dintre bibliotecarii tăi, care să fie folosiți de Tyrannio ca lipitori de pergamente […] și să le dai dispoziție acestora să aducă cu ei și pergamentul din care să se facă titluri de cărți, pe care, după cum știu, voi grecii le numiți etichete”. XI.40.1: „Am trimis cartea lui Musca, ca s-o predea copiștilor tăi s-o termine mai repede, căci vreau să fie difuzată”. XIII.12.2: „Ai difuzat în mod strălucit discursul meu Pro Ligario. Orice voi scrie de acum înainte, îți voi da ție spre publicare”. XIII.44.3: „Brutus mi-a comunicat vorbele lui T. Ligarius că m-am înșelat cînd l-aș fi introdus în discursul Pro Ligario pe L. Corfidius. […] A fost un lapsus de memorie. Știam că Corfidius era în strînsă intimitate cu familia Ligarilor, dar văd că murise mai înainte. Așadar, însărcinează, te rog, pe Pharnae […] să facă să dispară acest nume din toate exemplarele cărților”. XVI.6.4: „Ți-am trimis tratatul De Gloria. Dar în acest tratat este aceeași introducere ca în cartea a treia din Academica. Această situație s-a întîmplat din cauză că am întocmit separat un volum cu introduceri, și atunci cînd am compus vreo lucrare, sînt deprins să aleg introducerea din el. […] Cînd însă am citit pe corabie tratatul Academica am constatat eroarea mea. Astfel, am scris imediat o nouă introducere și ți-am trimis-o”. Acum las la o parte scrisorile în care oratorul nostru se visează mare om de arme și aleg una dintre cele în care colecționarul Cicero importă artă greacă – dacă e chilipir, cu atît mai bine. I.4.3: „Încă n-am văzut statuetele pe care mi le-ai trimis mai înainte; ele se află la villa mea de la Formiae, unde intenționez să mă duc acum. Le voi transporta pe toate la villa mea de la Tusculum. Voi ornamenta și villa de la Caieta, dacă vreodată voi începe să devin prosper”.

Mai citez și două scrisori politice ale lui Cicero către Atticus în traducerea, de data asta, a lui Mihai Popa (1973). II.19.3: „Ce simte poporul s-a văzut limpede mai ales la teatru și la celelalte spectacole. La luptele de gladiatori, cu ce fluierături nu sînt sfîșiați și stăpînul [Pompei], și ciracii lui. La Jocurile Apolinare, actorul Diphilus l-a atacat pe Pompei fără sfială; a fost silit să să repete de mii de ori versul: Prin nenorocirea noastră tu ești mare!”. Și, la urmă, despre ziua cînd îl primește musafir pe Caesar însuși, trei luni înainte de asasinarea lui la Idele lui Marte. XVI.6: „Vai, ce oaspete împovărător pentru mine! Și totuși n-am regretat, căci a fost într-o excelentă dispoziție. […] Casa s-a umplut într-atîta de soldați, că de-abia rămăsese liber tricliniul unde Cezar avea să cineze. […] A mîncat și a băut fără teamă și cu plăcere: masă bogată, vezi bine, și aleasă. […] Ce să-ți mai spun? M-am arătat un domn. […] În discuție, nici un fel de chestiune serioasă, mai mult literatură”. Bietul Cicero! Tare ar fi vrut să poată povesti mai tîrziu cum marele Cezar i-a cerut sfatul la desert despre cum să-și conducă legiunile.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Ilustrație: Jacob More, Cicero și prietenii lui, 1780 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.