Scrisori din antichitate. Seneca la munte și la mare

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Scrisori din antichitate  Seneca la munte și la mare jpeg

Am mai găsit un pachet de scrisori, abandonat în apropierea aeroportului. Am făcut mai întîi o fotografie georeferențiată, apoi am tras de sforicica de care era legat: ca de obicei, erau niște scrisori din secolul I d.Hr. Expeditor, Seneca.

L-am citit pe vremuri pe filozof, căutînd, vai, informații. Reluîndu-l de curînd, din motive absolut independente de voința mea, m-am trezit gîndindu-mă că, decît cu unii înțelepți contemporani, mult mai bine ar merge o bere cu Seneca. Îl boscorodesc în rîndurile de mai jos, dar țin la el. La Cicero, nu.

Zice el (28, 1-4; traducerea tuturor fragmentelor din Epistolele către Lucilius citate aici este a Ioanei Costa, 2013): „Crezi că numai ție ți s-a întîmplat, și te minunezi ca de ceva nemaipomenit că, deși ai călătorit pînă departe [...] nu ai reușit să scapi de tristețe […]? Sufletul trebuie să ți-l schimbi, nu cerul deasupra capului. [...] Întrebi de ce nu te ajută fuga asta? Fugi laolaltă cu tine. [...]. Contează mai mult starea de spirit decît locul în care ajungi și de aceea nu trebuie să ne înrobim spiritul nici unui loc. Se cuvine să trăiești cu această convingere: nu m-am născut pentru un singur colțișor, patria mea este întreaga lume”. Extrem de interesant, dar profund greșit. Patria este un colțișor. Și ce soartă tristă, că veni vorba, pentru marele Weltenbürger stoic de acum 2000 de ani, ca un țîcă publicist să-l citeze azi folosind la tot pasul semnul „[...]”, adică: „Sărim ceva neinteresant, care putea fi condensat, care nu face neapărat un serviciu ideii, care, sincer, ocupă spațiul degeaba”. Dar presa este un Nero care ne impune reguli stricte. Chiar dacă primii ani au fost buni.

Am sărit mai multe pasaje, temîndu-mă că urmează alte recomandări de călătorie și cer deasupra capului, și am găsit ceva încă mai dur. În scrisoarea 33, paragraful 5: „Nu este frumoasă femeia căreia i se elogiază picioarele ori brațele, ci aceea a cărei frumusețe în întregul ei face să se stingă admirația pentru cîte vreo parte a ei”. E revoltător, nu-i așa, cînd cei care au deja totul – bani, glorie ca scriitor, filozof și dramaturg, funcție, grad și mozaic pe podea – se hotărăsc să deschidă și o expoziție de pictură sau mai știu eu ce. Așa că alo. Seneca. Lasă-i pe săraci să se priceapă la frumusețea femeilor.

De la femei, filozoful trece la activitatea vulcanică. În 79, 1-4: „Aștept scrisorile de la tine, în care să-mi arăți ce noutăți ai descoperit în drumurile tale prin întreaga Sicilie. […] Aș dori să-mi scrii cu grijă dacă sînt adevărate legendele despre Caribda și […] lămurește-mă dacă vîrtejurile sînt provocate de un vînt anume […] și dacă este adevărat că orice ajunge să fie prins de vîrtej de curente este tras pe sub apă multe mile și iese la suprafață lîngă țărmul cetății Tauromenium. […] Voi îndrăzni să-ți cer să te urci chiar pe muntele Etna, de dragul meu. […]. Pe vremuri, navigatorii îl vedeau de la mai mare distanță. Fenomenul acesta se poate produce nu pentru că ar scădea înălțimea muntelui, ci pentru că focul este mai slab, […] iar de aceea și fumul se vede mai subțire în timpul zilei. Există două ipoteze plauzibile, fie că muntele se mistuie și se coboară zi după zi, fie că rămîne la fel, pentru că focul nu-l mistuie, ci se formează în vreo cavitate subterană, aprins și alimentat de alte materii: în munte nu-și găsește hrana, ci doar calea de ieșire. (…) Îmi vei scrie la ce distanță de crater se află zăpezile acelea care, chiar dacă se află alături de foc, sînt atît de înghețate că nu se topesc nici măcar vara”. OK. Ar trebui să zic aici că pasajul e interesant pentru că vedem un om de știință antic insistînd pentru observație directă. Îl știți poate pe Seneca din Naturales quaestiones, unde raportează calm tot felul de gogorițe, de pildă că Iupiter trimite anumite tipuri de trăsnete de unul singur, altele doar după o ședință în plen cu ceilalți zei. Dar chiar și acolo spune, de exemplu, că i-a auzit personal pe cei doi centurioni trimiși de Nero (numit „mare iubitor al tuturor virtuților, dar mai ales mare iubitor al adevărului”) să caute izvorul Nilului, și apoi citează din povestea lor. Și în scrisoarea citată mai sus vedem tot rudimentele unei științe experimentale. Aș adăuga ceva, totuși. Știința cuprinde și cîteva procente de retorică, puține, dar dureroase, ca dobînda la bancă. Cînd îi scrii lui Lucilius, guvernator (probabil) al Siciliei, rugîndu-l să observe muntele Etna și împrejurimile lui pentru a testa o ipoteză științifică, pe de-o parte, ești dus de dragostea de cunoaștere, pe de alta, cum să zic, îl și flatezi nițel pe Lucilius. Îl flatezi chiar cu multă dibăcie, rugîndu-l să se suie cu curaj pe vulcan într-o misiune de maximă însemnătate, care să-l valideze și academic după ce a bifat cariera politică, să privească deci pătrunzător în zare și printre licheni, spre înțelegerea unor aspecte ale miturilor. Posibil să mă înșel.

Ceva îmi spune totuși că Lucilius a înțeles exact scrisoarea lui Seneca și nu s-a suit pe Etna. Nu-ți bați joc de bunătate de discuție de idei cu un vechi amic.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: Etna în erupție, 2002 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.