Scrisori din antichitate. Facem Pliniu?

5 mai 2020
Scrisori din antichitate  Facem Pliniu? jpeg

Ce bine e să-i scrii unui prieten, presupunînd că nu e împăratul, bineînțeles. Dacă e împăratul, atunci recitești scrisoarea de douăzeci de ori. La fiecare lectură, mai scoți o glumă și pui în loc o firitiseală. Rezultatul nu e grozav de amuzant, dar capul tău rămîne, pe termen lung, pe umeri, de departe locul lui preferat.

Corespondența amicală a lui Pliniu cel Tînăr cu Traian e cît se poate de birocratică, în mare parte a ei (Pliniu – un tip fără nici o îndoială merituos – era, de altfel, guvernator al provinciei Bithynia et Pontus, în Turcia de azi). Din loc în loc apar însă detalii năucitoare. În scrisoarea X, 74 e vorba despre un sclav, făcut cîndva prizonier de un aliat roxolan al lui Decebal și trimis de regele dac în dar regelui parților, Pacorus. (Că informația a fost uneori supralicitată ca să reiasă din ea gîndirea geostrategică internațională a lui Decebal, e altceva.) Poate mai important e acest pasaj din scrisoarea X, 37 către Traian (toate citatele sînt în traducerea Lianei Manolache, 1977): „Locuitorii din Nicomedia au cheltuit, stăpîne, 3.318.000 de sesterți pentru un apeduct care pînă astăzi nu a fost terminat, a fost părăsit și chiar s-a ruinat. Pentru un alt apeduct s-au mai cheltuit 200.000 de sesterți. Și acesta a fost părăsit și este nevoie de o nouă cheltuială, pentru ca aceia care au irosit degeaba atîția bani, să aibă apă“. Răspunsul lui Traian e sec, dar luminat: „Trebuie să te îngrijești să se aducă apa în orașul Nicomedia [...] Dar neapărat trebuie să cercetezi […dacă] nu cumva cei care au început lucrarea au și părăsit-o, împărțind banii între ei“.

Las pentru altădată scrisorile schimbate de cei doi referitoare la creștini. Discuția lor ar cere, ca orice discuție delicată, cărți grele, pe care acum nu le am la îndemînă. Spectaculoase sînt însă și scrisorile lui Pliniu către alți amici, și mai ales cele două în care povestește observațiile făcute în timpul erupției Vezuviului din 79 d.Hr. Avea atunci 18 ani și se afla la Misenum cu unchiul lui, mai cunoscutul Pliniu cel Bătrîn, care conducea flota. El citea Titus Livius, iar unchiul lui scria ceva, cînd află de apariția unui nor neobișnuit, ca un pin uriaș, cînd alb, cînd întunecat. „Ca om de știință, unchiul meu a considerat toate acestea foarte interesante și vrednice de a fi urmărite mai de aproape. Cere să i se pregătească o corabie liburnică. Îmi îngăduie să vin cu el, dacă vreau; i-am răspuns că prefer să scriu.” Corăbiile se umplu treptat de cenușă și pietre, dar ajung pînă la urmă la Stabiae, de unde refugiații nu pot fi salvați, dacă înțeleg corect scrisoarea, din cauza vîntului potrivnic. Naturalistul petrece noaptea acolo și abia dimineața încearcă să fugă, „punîndu-și perne în cap și legîndu-le cu cearșafuri, ca să se apere de ceea ce cădea de sus”, dar moare asfixiat (VI,16). Între timp, la Misenum, tînărul și mama sa se hotărăsc să fugă, din cauza cutremurelor: „mă uit înapoi: o pîclă densă se ridica în spatele nostru și venea după noi ca un torent revărsat pe pămînt“. În scrisoarea aceasta din urmă (VI, 19), adresată tot istoricului Tacitus, Pliniu încheie, cu orgoliul și ispita de a fi contemporan cu sfîrșitul lumii, amintindu-și că găsise „în gîndul că pier împreună cu toți și toate pier odată cu mine o tristă și totuși o mare consolare pentru condiția mea de muritor“.

Altor prieteni, Pliniu le poate scrie despre lucrurile cu adevărat importante, de exemplu despre arta sculpturilor vegetale. În villa lui din Toscana, are (V, 6) „poteci despărțite de tufe de merișor [...] dispuse în mii de forme, reprezentînd chiar litere uneori, litere care indică numele proprietarului sau al meșterului“ și „o peluză cu tufe de merișor reprezentînd animale sălbatice în luptă și [...] arbori pitici pe care mîna omului îi împiedică să crească“. (În II, 17 vorbește de villa din Laurentum, unde are „un turn cu o odaie de unde se vede soarele și cînd răsare și cînd apune“ și o „sală pentru jocul mingea“.) Bineînțeles, politica nu lipsește, cu observații ca din memoriile lui Argetoianu, de pildă, în scrisoarea IV, 25, despre dezavantajele votului secret: „la ultimele comiții, în unele buletine de vot s-au găsit multe glume și chiar greu de reprodus“. Intim legate de politică, cum știu toți teoreticienii puterii imperiale, sînt și distracțiile publice, ai căror fiori josnici însă Pliniu nu reușește să-i încerce: (IX, 6) „mă surprinde că atîtea mii de oameni doresc să tot vadă, ca niște copii, cai alergînd și oameni conducînd carele. Dacă ar fi atrași măcar de iuțeala cailor sau de iscusința oamenilor care îi mînă, ar mai fi o explicație: dar îi interesează culoarea, culoarea le place“. Culoarea desemnează aici, desigur, una sau alta dintre facțiunile care concurau – verzii, roșii etc. Pliniu ne recomandă, adică, să gustăm armonia sportului, nu să ne ieșim din minți cînd echipa noastră favorită cîștigă sau pierde. Iar eu voi urma pe deplin acest sfat cînd voi avea măcar o villa în Toscana.

Punctul sensibil al lui Pliniu erau, evident, poeziile lui. Iar acest violon d’Ingres ne duce tocmai la Lyon: „nu credeam că la Lugdunum există librari, de aceea bucuria mea a fost cu atît mai mare aflînd din scrisoarea ta că micile mele cărți se găsesc acolo spre vînzare“ (IX, 11). În fine, o foarte scurtă misivă e adresată scumpei sale Calpurnia: „Îmi scrii că absența mea nu este o suferință neînsemnată pentru tine și că singura mîngîiere este că în locul meu ai scrierile mele, pe care adeseori le așezi chiar acolo unde am stat eu. Mă bucur că îmi simți lipsa, mă bucură și felul cum înțelegi să-ți găsești mîngîierea“ (VI, 7). E remarcabil că un om cu atîtea responsabilități, cu atîtea griji, cu atîtea decizii importante de luat ca Pliniu putea găsi timp să fie și atît de plin de el.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.