Scene cu oameni bolnavi

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Pe scară stau înşiraţi vreo zece pacienţi cu priviri opace, aşteptînd cuminţi să vină doamna doctor. Unii au lîngă ei sacoşe şi bagaje,  pregătiţi, probabil, pentru internare. Oameni simpli, îmbrăcaţi mai ca la ţară. Lîngă uşă e un alt grup de indivizi, mai agitaţi – bucureştenii: o fată care, cu mişcări bruşte din cap, îşi tot aruncă pletele blonde peste umeri; două cucoane de vreo 70 de ani care par a se cunoaşte mai de mult şi care s-au întîlnit întîmplător; un băiat slab şi înalt cu o şapcă pe cap care se ţine cu mîna de piept şi zice că îl doare un plămîn; un pensionar cu ochelari care se joacă la un telefon mobil din care ies nişte ţiuieli. 

Uşile transparente spre coridorul cu cabinete şi saloane sînt închise. Pe culoar, o infirmieră spală pe jos. Nerăbdător, băiatul cu plămînul bate în uşă. „Pînă nu se usucă nu intră nimeni“ –  îi strigă femeia prin geam. „Ăştia fac ordine cu noi ca la armată“ –  murmură pensionarul ridicînd ochii din telefon. „Şi dacă mă doare pieptul de mor, ce să fac – geme băiatul – stau aici şi aştept degeaba?“ „Numai bolnav să nu fii în ţara asta“ – comentează una dintre cucoane. „Cui îi pasă că eu am fost programată de dimineaţă şi stau aici de o oră? Cine ştie că abia pot să mai rezist şi că bărbatu-meu stă acasă şi mă aşteaptă şi că are ciroză şi e şi insulino-dependent?“ „Chiar aşa, cum se mai simte Guţă?“ – o întreabă cealaltă cucoană. „Păi, nu ştiu care dintre noi se simte mai rău. Problema e însă, de fapt, că nu-l mai suport. Noroc că avem casa aia la ţară şi cînd mă enervează pot să mă duc dracului în alt colţ sau să ies în grădină cînd e cald, numai să nu-l mai am prin preajmă.“ „Acuma, dragă Tanţa, fii şi tu mai înţelegătoare. Ce-ai vrea să faci? Uite, şi eu sînt la a doua serie de interferon, dar nu dau vina pe nimeni, n-am ce face, asta e.“ „Da ce, eu dau vina pe cineva? El dă mereu vina pe mine“, răspunde prima cucoană, încercînd parcă să se convingă singură de propria dreptate. 

Uşa se deschide şi apare o doctoriţă cu ochi sclipitori. „Cine e din Ilfov?“ Oamenii de pe scară ridică mîinile în sus. „Aveţi trimitere, copie după buletin şi talon de pensie? Cine n-are stă degeaba că n-am ce-i face. Cine are se duce la pavilionul 4 cu bonurile astea pe care vi le împart eu. Vă întoarceţi apoi la mine.“ Oamenii culeg bonurile din mîinile ei şi fac apoi stînga-mprejur, disciplinaţi şi tăcuţi. „Pe noi cînd ne mai bagă cineva în seamă?“ – întreabă fata blondă. „Cînd doctorul la care aţi venit o să aibă timp, o să vă cheme. Să ştiţi că nu stă nimeni degeaba aici.“ 

„Da, Georgică al tău ce mai face?“ –  continuă cucoanele discuţia. „Păi, uite-l colo, se joacă la telefon.“ „Sărut-mîna!“ zice pensionarul privind pe deasupra ochelarilor. „Ah, domnu’ Georgică, să nu te mai recunosc, şi alta nu. Deşi te-ai schimbat, pari tot tînăr şi sănătos.“ „Păi, trebuie să ne ţinem, doamnă, ce să facem, mergem înainte cît ne-o fi dat.“ De pe scară urcă o femeie slabă, cu ochii suferinzi, intraţi parcă în fundul capului. „Cine e ultima persoană la doctorul Georgescu? Dumneavoastră? OK.“ Se aşază în faţa uşii şi începe a scotoci printr-o sacoşă. Scoate un halat alb pe care şi-l pune pe umeri. Pe buzunarul de la piept are cusut un nume care începe cu „Dr.“. „Sînteţi medic?“ – o întreabă cucoana numită Tanţa. „Eh, acum sînt pacient“ – răspunde femeia.  Încet-încet, cele două cucoane în vîrstă leagă o discuţie cu femeia în halat. Schimbă reciproc informaţii şi mirări despre doctori, tratamente şi ceaiuri. Povestesc despre luni de zăcut în pat, despre puterea credinţei şi despre „cum e destinul şi norocul fiecăruia“. Ajung la subiectul luării de sînge din alte vene decît cele clasice de la mînă: „I-am spus asistentei să-mi ia de aici, că acolo n-o să mi-o găsească, dar n-a vrut. Mi-a spart vena şi uite ce vînătaie mi-a făcut.“ „Îţi arată mîna ca la ăia cu heroină“ – se bagă şi pensionarul în discuţie. Discuţia trece apoi la altfel de amănunte, despre nu ştiu ce plase care ţin esofagul, despre  boli autoimune şi verificări ale tiroidei. Blonda se trage mai într-o parte bombănind: „Cînd auzi aşa ceva, domnule,  parcă te îmbolnăveşti mai rău“. Uşile transparente se deschid şi o asistentă împinge către lift un cărucior în care zace un bolnav. Are capul lăsat într-o parte şi dinspre el se aude un fel de vaier, abia perceptibil.  Un bătrîn nebărbierit în halat de molton şi papuci urcă scara încet. Se opreşte în dreptul nostru şi parcă ar vrea să întrebe ceva. Se uită la uşile închise şi dă din mînă a silă. Se aşază în faţa lor sperînd să-i deschidă cineva. 

Gestul lui mi-aduce aminte de altul similar, într-un moment cînd am asistat la aducerea în camera de gardă a Spitalului de arşi, a unui om fără adăpost. Zăcuse beat în zăpadă şi-i degeraseră picioarele. Doctoriţa care-l examina îi arăta care degete mai rămîn şi care vor fi tăiate. „Da, faceţi, doamnă, ce vreţi!“  –  zicea individul, dînd din mînă a lehamite.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Mesajul dureros transmis de Igor Cuciuc la doar două zile de la înmormânatarea fiicei sale. Ireal ce a apărut la mormântul Andreei. FOTO
Moartea Andreei, fiica interpretului Igor Cuciuc, a lăsat urme dureroase adânci în sufletele părinților ei. La doar câteva zile după înmormântarea tinerei, pe rețelele de socializare ale tatălui său curg mesaje dureroase. Ultimul a rupt inimile celor din jur. Ce a apărut la mormântul tinerei te va ș
19 11 tratament psoriazis vulgar (1) jpeg
Tratament pentru psoriazis vulgar 100% natural. Cum se manifestă boala și de ce apare?
Psoriazisul vulgar este o afecțiune cronică a pielii care se caracterizează prin apariția unor leziuni roșii, acoperite cu solzi argintii. Ele apar adesea pe coate, genunchi, scalp și alte părți ale corpului.
cartofi dulci la cuptor jpg
Cartofi dulci la cuptor cu quinoa și năut
Cartofii dulci la cuptor cu quinoa și năut sunt o combinație excelentă pentru o masă sănătoasă, hrănitoare și plină de arome.
placinta cu mere si caramel jpg
Plăcintă cu mere și caramel
Iată o rețetă delicioasă de plăcintă cu mere și caramel, ideală pentru momentele când vrei un desert aromat și reconfortant.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu, despre succesul României cu Kosovo: „Era normal”
România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo.
spaghete cu tofu jpg
Spaghete cu tofu
Spaghetele cu tofu sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, mai ales dacă vrei să încerci un preparat cu influențe vegetariene sau vegane.
chiftele cu broccoli si quinoa jpg
Chiftele cu broccoli și quinoa
Chiftele cu broccoli și quinoa sunt o alegere sănătoasă și delicioasă.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Europa este „total nepregătită” pentru războiul hibrid pe care Putin îl va dezlănțui. Tacticile de sabotaj ale Rusiei
Europa este „total nepregătită” pentru tacticile Rusiei de război hibrid, au avertizat experți în apărare, pe fondul temerii tot mai mari că Moscova sabotează deja infrastructura critică de pe continent în așteptarea unui conflict mai larg.
pate de ciuperci cu fasole jpg
Pate de ciuperci și fasole
Iată o rețetă simplă și gustoasă pentru pate de ciuperci și fasole, perfect pentru tartine sau ca aperitiv.