Scenariu catastrofic

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Auzim de nenumărate ori pe cîte cineva spunînd că a aflat de pe Internet cutare lucru, despre care ştiam sau aveam să descoperim ulterior că e o informaţie falsă, o deformare, o intoxicare, o încercare de manipulare sau, pur şi simplu, o prostie. Mulţi oameni nu se gîndesc sau nu ştiu să verifice sursele şi merg pe principiul că dacă e scris pe Internet, trebuie să fie şi valabil, ca şi în cazul lucrurilor prezentate la televizor sau scrise la gazete.

Internetul e în mod sigur invenţia cu cel mai mare efect la nivel planetar, din ultimii ani. Partea benefică este bine ştiută: oricine, din orice capăt al Pămîntului, poate avea acces la informaţii din celălalt capăt al Pămîntului. Internetul pune la un loc, şi la dispoziţia oricui, aproape întreaga ştiinţă acumulată în lume (un avantaj colosal pentru civilizaţia umană). Nu mai e nevoie să te duci la bibliotecă, să consulţi arhive prăfuite, să cauţi prin ziare vechi sau tratate tipărite de mult, pe care, cu minimum de cunoştinţe legate de folosirea unui calculator, le poţi aduce în faţa ochilor la propriul birou. Partea care nu e deloc benefică sună la fel, dar cu accentul pus altfel: oricine poate avea acces la ştiinţa şi informaţiile din întreaga lume (în condiţiile în care, bineînţeles, nu oricine e pregătit să selecteze, să interpreteze şi să înţeleagă orice informaţie). Se adaugă faptul că oricine poate posta pe Internet tot ce-i trece prin cap, indiferent că e vorba de preşedintele Americii, de fizicianul Stephen Hawking sau de teroristul Andreas Breivik. Alături de oameni importanţi sau mari specialişti, orice nepriceput, semianalfabet sau nebun poate posta „informaţii“ pe care apoi, alţi nepricepuţi, semianalfabeţi sau nebuni sînt liberi să le ia drept bune.

Un pericol deja recunoscut e, în domeniul medical, cînd un om nepregătit şi neprecaut îşi caută singur reţete şi tratamente pe Internet. Altul e acela că oricine poate afla cum să fabrice bombe, otrăvuri, şi aşa mai departe. În esenţă, se poate spune că e vorba de o democratizare a informaţiei. O democratizare rapidă, gratuită şi aproape fără bariere, care ascunde însă nişte riscuri. Fenomenul seamănă, într-un fel, cu acela al unei democratizări politice bruşte, al trecerii la votul liber şi universal. Pînă cînd democraţia se stabilizează şi începe să-şi arate beneficiile, pot apărea necazuri aşa cum au fost, de exemplu, alegerea lui Hitler sau situaţiile haotice şi instabile de după revoluţiile anti-comuniste.

Internetul e încă într-o fază destul de timpurie, e un talmeş-balmeş prin care unii ştiu să se descurce iar alţii se pierd. Miliarde de informaţii mai mult sau mai puţin adevărate, mai mult sau mai puţin valabile se revarsă de-a valma în coşul comun al Internetului. Instituţii de presă, cu prestigiu şi tradiţie verificată, ar fi putut face mai multă lumină, asumîndu-şi rolul de selectare, ierarhizare şi interpretare a informaţiilor. Pînă în acest moment se pare însă că misiunea asta le-a cam depăşit. Nu ştiu dacă putem vorbi de o oarecare dirijare făcută prin Google şi alte motoare de căutare. Există unele tendinţe fireşti de organizare a acestui haos. Sînt din ce în ce mai multe comunităţi şi formate cu reguli mai mult sau mai puţin stricte. Se simte şi un soi de reglare naturală prin taxarea promtă a exagerărilor şi aberaţiilor. Iar în mare, din fericire, balanţa actuală de pe acest mediu pare să încline spre democraţie pe toate planurile. Ştim cum Internetul a coagulat prin mijloacele sale de comunicare manifestaţii şi chiar revoluţii care au dus pînă la căderea unor regimuri autoritare. Astăzi, foarte mulţi utilizatori ai Internetului sînt tineri şi deschişi la minte. Mă tem însă că nu va fi mereu aşa. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni au acces la acest instrument, inerent creşte şi riscul ca tot mai mulţi nepricepuţi să-şi închipuie că se pricep şi că-şi pot băga nasul în domeniile altora. Multe adevăruri sau concluzii valabile şi deja patentate, la care a ajuns omenirea, s-ar putea dilua şi chiar pierde într-o mare pastă de păreri semidocte. Nepricepuţii informaţi pot fi mult mai periculoşi decît cei care-şi asumă ignoranţa. Cînd cei dintîi se şi coalizează e de rău.

Am constatat deja că, uneori, chiar şi pe Facebook se formează un fel de haite. Nu mai vorbesc de fenomenele care se petrec la comentariile de pe site-urile ziarelor. Ei bine, mă tem de majorităţi care s-ar putea forma brusc în jurul unei idei (nu totdeauna corecte), gata să-i sfîşie pe cei de altă opinie. Nu vreau să mă gîndesc la momente în care haosul de pe Internet se poate electriza într-un singur sens, la situaţia în care toţi cei care astăzi cred diversele prostii pe care le citesc pe Internet, vor crede cu toţii într-un singur set de prostii. Cu mijloacele de comunicare şi informare de astăzi, o rinocerizare ar putea lesne deveni virală la nivel planetar. Sper însă ca acesta să nu fie decît unul dintre milioanele de scenarii catastrofice care circulă pe Internet şi care nu se adeveresc niciodată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.