Scandal neurologic

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Iconofobie jpeg

Pe fondul multiplelor crize din sistemul sanitar, am aflat recent (și) despre concedierea intempestivă a unui fost coleg de liceu, Luca Lucușor Lucinschi, din postul de doctor neurolog (șef de secție) al unui important spital regional. Ce se întîmplase oare? Lucalele (cum îi spuneam noi) a fost mereu un băiat de nota zece, cu o carieră medicală absolut remarcabilă. Personal, m am mirat că a stat aici după 1990. Ei bine, istoria lui profesională, pe care mi-au relatat-o alți tovarăși din anii de școală, mai informați decît mine, m-a lăsat, pur și simplu, fără cuvinte, convingîndu-mă că fixațiile (de orice fel), în viață, fac ravagii chiar și la nivelele înalte. Obsesia dezvoltată de Lucușor, încă de la debutul în activitatea neurologică, fu patiseria. Aluatul, cum ar veni, în toate variantele sale posibile. Ca medic, găsise, credea, „piatra filozofală“ a patologiilor, localizînd-o în aparent inofensivul și simpaticul covrig. Își concentrase studiul, cu înverșunare – șopteau gurile rele pe la colțuri –, pe efectele carbohidraților asupra sistemului nervos și asupra sănătății omului în general. Concluzia: ei se dovedeau ucigașii nevăzuți ai lumii moderne, principalii vinovați în mișcarea individului de la statutul de ființă rațională către acela de legumă delabrată.

Inițial, mai-marii neurologiei au apreciat tenacitatea tînărului Lucinschi în detalierea unui principiu guvernant al maladiilor neurale și în stabilirea unui concept de derulare a proceselor terapeutice. A ajuns relativ repede șef de clinică și și-a susținut, cu entuziasm, la o vîrstă optimă, doctoratul. Tema disertației lui nu a uimit însă pe nimeni: Constituția cerebrală a consumatorului de carbohidrați. Apoi, unele semne de stranietate au început să fie sesizate la obstinatul Luca. Mai întîi, publicarea (într-o revistă cotată ISI) a unui articol determinat de teza doctorală, cu titlu cumva neașteptat: „Eșecul neurologiei în cazul mîncătorului de aluat“. Cum adică „eșecul“? – se întrebau somitățile spitalicești. Și lucrurile tot s-ar fi păstrat într-o zonă funcțională, dacă Lucalele s-ar fi limitat la titlul bizar, dar nu, colegul meu a mers mult mai departe. S-a complăcut în redactarea de textulețe medicale pentru suplimentul unui ziar local de scandal. Respectivul hebdomadar (tipăritura ieșea săptămînal, în week-end, ca anexă a cotidianului propriu-zis) se pretindea o „revistă de popularizare a științei“, cu toate că, în realitate, păstra stilul tabloid al publicației-mamă. Era o gazetă a ciondănelilor din „științe“, așadar, axată pe controverse și aiureli.

Obsesia lui Lucușor pentru aluat și impulsul său de a-l anihila cu orice preț – fie și prin declanșarea scandalului mediatic – au constituit mană cerească pentru neobosiții jurnaliști. Aceștia îi solicitau doctorului interviu după interviu, provocîndu-l cu cele mai năstrușnice întrebări: „Este adevărat că gogoașa poate fi la fel de dăunătoare ca și produsele panificate clasice?“ Neurologul se lansa, desigur, într-o tiradă – specializată, dar plină de invective – împotriva bietei gogoșele, pe care o plasa, din perspectiva nocivității, deasupra cianurii înseși. Paginatorul tremura de bucurie, întrucît, sub fotografia bietului Lucinschi (poză, la rîndul ei, surprinsă într-un moment de maximă iritare!), avea ocazia să pună un titlu sumbru, cu litere de-o șchioapă (mai mare dragul să-l lecturezi, eventual, cu cafeaua fierbinte în dreptul buzelor): „Terminatorul gogoșilor face dezvăluiri cutremurătoare. Șoc și groază în lumea aluaturilor. Citiți mai jos o poveste incredibilă!“ Diabolicul redactor recidiva, ulterior, cu fiecare ocazie. A sugerat, în nota subsolică a altei declarații belicoase făcute de Lucalele, că lucrarea de doctorat a supăratului medic s-ar fi numit Cerebelul halitorului de amidon. A revenit cu o completare peste cîteva zile – nu cerebelul, ci creierașul.

Lui Lucușor nu-i păsa totuși deloc de aceste excese mediatice. Miza războiului dus de el îi apărea a fi deasupra lor. Aluatul trebuia să dispară din existența insului contemporan. Altfel, ne păștea o catastrofă planetară. Interzisese, prin urmare, produsele de panificație în clinica sa. Lipsiți de pîinea prăjită – baza alimentară a regimului spitalicesc –, pacienții deveniră, în scurt timp, străvezii. Secția semăna cu un laborator de experimente neurologice, locuit de zombies. Pacienții noi erau interogați, în prealabil, despre obiceiurile alimentare. Cum toți recunoșteau că pîinea se strecurase cîndva, fugitiv, în biografia lor, doctorul Lucinschi își ieșea din minți, declanșînd scene de nedescris. Consultațiile se derulau de aceea sub semnul acceselor de isterie. Nici colegii nu scăpau de furia nutrițională a neurologului. Dacă vedea pe unul mîncînd covrigi sau numai auzea că ar obișnui să facă asta, zbiera ca un nebun: „Plăcintarii să lucreze la patiserii, nu la spitale!“ Pe managerul instituției l-a abordat cu „băi, aluat fermentat“, atunci cînd cererea de achiziționare a unui aparat sofisticat de investigații îi fusese refuzată. Situația a culminat cu eliberarea din funcție a luptătorului Luca. Problema e că nici una dintre „tribulațiile“ menționate nu i-a fost reținută ca acuzație. Nicidecum!

Motivul concedierii a fost unul strict tehnic. Se pare că, pe fișele de observație ale nu mai puțin de o sută șaizeci și patru de bolnavi, în rubrica „Diagnostic la internare“, Lucușor scrisese, invariabil, „absență encefal, prezență turtiță dospită, abundent diseminată.“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

monede istock jpg
De ce trebuie să țineți un bol cu monede la intrarea în casă? Sfatul Feng Shui pe care mulți oameni îl respectă
Poate că mulți dintre noi am văzut acest obiect aparent banal la ușa de la intrare, atunci când ne-am vizitat rudele și prietenii. Iar dacă am avut impresia că este vorba despre un simplu obiect decorativ, în realitate, lucrurile stau cu totul diferit!
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Șefii unei companii de stat au primit 10% în plus la salariu pentru că exista și o femeie la conducere
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a precizat, joi seara, că la o companie de stat toată conducerea primește 10% pentru că în management este prezentă și o persoană de sex feminin.
Copil căutat de polițiști după ce nu s a mai întors acasă Foto IPJ Constanța jpg
Un copil de 9 ani din Constanța, căutat de polițiști după ce nu s-a mai întors acasă
Un băiat, în vârstă de 9 ani, din municipiul Constanța, este căutat de polițiști după ce a plecat de acasă joi dimineața şi nu s-a mai întors.
Donald Trump primit de Emmanuel Macron la Paris FOTO AFP
Unitate afișată, haos în culise. Divergențele dintre capitalele europene riscă să slăbească poziția Bruxellesului în fața lui Trump
Uniunea Europeană vrea să dea impresia unui front comun în negocierile delicate cu Statele Unite privind regimul tarifar, însă realitatea din spatele ușilor închise e alta.
pexels singkham 178541 1108572 jpeg
România și-a epuizat resursele naturale încă din mai. Când vine „Ziua Depășirii“ la nivel global și ce putem face pentru a încetini fenomenul
Omenirea va intra în „deficit ecologic“ cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, potrivit datelor publicate de organizația internațională care calculează în fiecare an „Ziua Suprasolicitării Pământului“ sau „Ziua Depășirii“.
Dublu parapet central de beton Foto Asociația Pro Infrastructură jpg
„Vrem dublu parapet central de beton pe autostrăzi și drumuri expres”. Măsura care poate reduce numărul de accidente grave
Asociaţia Pro Infrastructură solicită autorităților să instaleze dublu parapet central de beton pe autostrăzi şi drumuri expres, întrucât acesta ar putea reduce numărul de accidente grave produse din cauza pătrunderii pe contrasens a vehiculelor grele.
peste rosii istock jpg
Rețea tradițională din Dobrogea de care vă veți îndrăgosti imediat! Cum pregătiți rapid și ușor peștele cu sos de roșii
Este o rețetă delicioasă, ușor de făcut și foarte populară printre gospodinele din Dobrogea. Peștele cu sos cherry este un preparat de care vă veți îndrăgosti încă de la prima înghițitură și la care veți reveni mereu.
horoscop webp
Horoscop vineri, 4 iulie. Racii se confruntă cu relații dificile de familie, Leii investesc în planurile lor
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 4 iulie.
incendiu bucuresti 3iul2025 mp4 thumbnail png
Incendiu violent în Sectorul 2 al Capitalei. Patru case cuprinse de flăcări pe strada Sulfului
Un incendiu de proporții a izbucnit joi, 3 iulie, pe strada Sulfului din Sectorul 2 al Capitalei, afectând patru imobile alipite la calcan. La sosirea primelor echipaje de intervenție, focul se manifesta violent, cu flăcări deschise și degajări masive de fum.