Scandal antilopic

Publicat în Dilema Veche nr. 820 din 7–13 noiembrie 2019
Scandal antilopic jpeg

După declarațiile amănunțite ale decanului de la Muzicologie, Toropișniț Baibuță, și ale vestitului profesor de Istoria flautului (de la aceeași prestigioasă facultate), Silpiu Băgăună, Comisia de Etică a Universității se afla într-un impas și mai mare ca la început. Treaba se dovedea complicată rău, dîndu-i migrene președintelui sobrului for, juristului Lezin Morbidabil. „E necesar să recapitulăm aici faptele!“, le zise el deodată colegilor judecători – aparent la fel de derutați –, mai mult pentru a rupe tăcerea încordată și nu pentru că s-ar fi așteptat să obțină astfel o soluție rapidă la imensa dilemă morală în care eșuaseră. „Așadar, la Muzicologie se ținea un consiliu profesoral de rutină, cu diverse documente administrative de avizat. Decanul Baibuță a spus, la un moment dat, cumva într-o doară: «Despre cum se vor programa examenele în sesiune să nu mă întrebați pe mine, vă rog, ci pe doamna prodecan, întrucît dumneaei se ocupă de asta!». O mențiune, să admitem cu toții, în esență benignă, fără conotații speciale de funcționalitate a facultății. Totuși, să observăm echidistant și acest aspect, domnul profesor Băgăună a sesizat niște nuanțe vulnerabile în precizarea decanului. O dorință discretă de a nu-și asuma problemele delicate. Ca să fim exacți, un fin transfer al dificultăților ce deteriorează, firesc, imaginea oricărui șef în timp, către subalternul imediat, acarul Păun, în cazul de față, doamna prodecan. De aceea profesorul Băgăună s-a simțit îndreptățit să comenteze în plen: «Domnule decan, fugiți de responsabilitate precum antilopa gnu de leopard!»“.

Lezin s-a oprit o secundă și și-a privit echipa pe sub ochelari. Nimeni nu avea nimic de obiectat. Detaliile episodului erau exacte, fiind confirmate întocmai de martorii întîmplării, indiferent de tabăra în care s-ar fi situat ei. „Of“, a continuat președintele comisiei, „și acum debutează bîlciul! Decanul Toropișniț Baibuță s-a simțit jignit, calomniat chiar, de comparația profesorului Silpiu Băgăună, făcînd plîngere la noi, cu solicitare de sancțiune pe linie administrativă pentru vinovat, adică pentru presupusul calomniator. Membrii Consiliului s-au împărțit în două. Unii declară că decanul are dreptate, fiind lezat, într-o manieră neacademică, de observația profesorului, ceilalți, dimpotrivă, susțin veridicitatea comentariului (fie el și puțin colorat) grefat într-adevăr pe o fugă de răspundere. Personal, stimați colegi, cred că noi nu avem de ce să judecăm fondul problemei, adică evitarea ori nu, de către decan, a responsabilității programării examenelor. Nu am ajunge la nici un rezultat. Pe de o parte, ca șef al facultății, este îndreptățit să delege sarcini înspre subalterni, pe de alta, da, tot el ar trebui să răspundă în eventualitatea în care subalternii comit greșeli sau generează tensiuni în comunitate. Ca atare, în acest punct au amîndoi dreptate, iar noi nu putem formula decît un verdict neutru. Durerea vine din evaluarea limbajului folosit în speța actuală. E, doamnelor și domnilor, ofensator ori ba? Iată întrebarea! Cu atît mai mult cu cît, în însăși esența comentariului domnului profesor Băgăună, există ceva controversat, stimulator de ambiguitate amplă, maximă!“

Morbidabil, acribic profesor de Drept, medită, din nou, pentru cîteva clipe și apoi reveni cu nesperat aplomb: „Controversa se naște din structura observației lui Băgăună. I-a zis lui Baibuță că fuge de responsabilitate precum antilopa gnu. Nu i-a spus băi, antilopo gnu sau, mă rog, băi, antilopule gnu, construcții care ar fi reușit să se califice oarecum pentru statutul de insulte, prin conținutul de suprapunere a animalului antilopă cu decanul Toropișniț. Așa, precum antilopa gnu are numai conținut de transfer simbolic-comparativ, strict în trăsătura fundamentală a fugii, dinspre decanul Toropișniț către animalul antilopă. Prin urmare, mintea mea juridică tinde să sesizeze lipsa de culpă în comentariul (accept, cețos!) al profesorului Băgăună.“ Morbidabil se înveseli subit. „Da“, adăugă el cu optimism, „am speranța că ne îndreptăm spre o soluție! Ar mai rămîne de clarificat dacă termenul în sine, de antilopă gnu, presupunînd că, fie și în cazul transferului simbolic, echivalează totuși niște trăsături ale decanului cu niște trăsături ale animalului, e jignitor. Mie nu mi se pare. Antilopă sună a ceva gingaș, mai curînd elogios. Ce, dacă eu v-aș striga acum antilopelor, v-ați supăra? Nu ar trebui.

Ar fi ca și cum aș diminutiva mental, cu simpatie, pentru voi. Ca și cum v-aș spune antilopuțele mele drăguțe. Nu poate apărea supărare aici… Verificați totuși pe Google! Cum arată antilopa asta gnu?“ „Aidoma unui bou cu barbă, domnule profesor!“, răspunse cineva din sală. Morbidabil se întunecă la față. Rosti sentențios: „Atunci n-avem ce face. Îi sancționăm pe amîndoi! Propunem Senatului tăierea salariului fiecăruia cu 10% vreme de trei luni. Unuia pentru că l-a numit bou pe celălalt, iar pe celălalt pentru că este.“

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.