Sănătatea din bucate?

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Trăim în plin asalt al recomandărilor despre ce e bine şi ce e rău să mîncăm. Fenomenul a început să se manifeste la puţin timp după căderea comunismului. Printre primele asemenea sfaturi auzite de pe la prieteni a fost cel cu salata verde: s-o rupi cu mîna, să n-o tai cu cuţitul, fiindcă atunci cînd treci cu metalul prin ea apar nu ştiu ce fel de procese de oxidare nesănătoase. Ruperea ei cu mîna a devenit un fel de ritual pentru mulţi dintre noi. Mi-amintesc şi momentul cînd am băut prima oară suc de kiwi, fascinant de verde, înainte să ştiu cum arată fructul. Cînd a apărut şi fructul, s-a spus că ar fi unul dintre cele mai sănătoase, plin de vitamina C şi de alte substanţe extraordinare pentru corpul omenesc. N-am motive să mă îndoiesc. Ulterior, am aflat însă că sucul acela verde, alături de toate sucurile de acelaşi gen, era ceva dacă nu toxic, în orice caz nerecomandabil.

În jurul nostru, în ultimii 26 de ani, alimentele s-au schimbat, gusturile sînt altele, ritmul vieţii şi nevoile noastre sînt diferite. Kiwi a fost urmat de broccoli, învăluit la rîndul lui într-o întreagă aură de beneficii pe care nimeni nu s-a gîndit vreodată să le caute la conopidă. La fel s-a întîmplat şi cu zucchini, fratele mai occidental al dovlecelului. Avocado ne-a uimit cu numele straniu. Ne-am aşteptat să apară şi procurado. Cînd au apărut rodiile, celebrele fructe pe care generaţia mea le ştia doar din poveştile orientale, a fost lansată şi ideea că, atunci cînd te confrunţi cu vreo slăbiciune fizică, ele sînt, neîndoielnic, remediul cel mai rapid.

Au urmat alte minuni, fructe, legume şi condimente în număr nesfîrşit. De unele auzisem din cărţi, numele îmi erau cunoscute: fructul pasiunii (etichetă pe care de-a lungul timpului am văzut-o prin magazine aplicată la fructe total diferite), papaya, mango, ghimbir, enibahar, turmeric, şofran. De altele n-auzisem niciodată: fenicul, carciofi, goji, chia, quinoa, graviola, tonka. De altfel, în ultimele decenii, diversificarea asta s-a petrecut în mai toate ţările din Europa.

Una din cele mai recente mode e cea a seminţelor de chia şi de quinoa. Sînt de-a dreptul fade, dar se spune că au nişte calităţi incredibile. Sînt pe primele locuri în topurile superfoods. Quinoa, se spune, era ceva de-a dreptul venerat de-a lungul secolelor, de către băştinaşii din America de Sud. Noi am aflat ceva mai de curînd. În fine, e minunat să trăieşti într-o lume în care se pot găsi toate astea, dar e şi cam ciudat să afli, la fiecare nouă apariţie, că nu e doar un simplu aliment, ci şi un leac extraordinar care vindecă o mulţime de boli, chiar şi cancerul.

Dar nici cu informaţiile despre legume foarte cunoscute nu ne mai descurcăm prea uşor. Am auzit acum cîţiva ani că noul „soi“ de roşii apărut pe piaţă, „cu moţ“, nu e bun, fiindcă ţuguiul acela e semn că le-a fost stimulată creşterea cu nişte chimicale în exces, ceea ce nu e tocmai sănătos. Ei bine, anul trecut un amic a cultivat el însuşi nişte roşii. Nu le-a stimulat cu nimic şi nu le-a stropit cu nimic, lăsîndu-le expuse tuturor bolilor şi dăunătorilor. Am fost martor la modul lor de creştere, nu bio, nu eco, ci de-a dreptul sălbatic. Ei bine, deşi pînă la vremea culesului n-au scăpat întregi decît cîteva, am descoperit împreună uimiţi că aveau un mic moţ. Ce să mai crezi?

În sfîrşit, se pare că nici unele din vechile vorbe nu mai sînt valabile. Cînd eram copil se spunea „Un măr înainte de culcare, un doctor pe zi“. Părea logic. Acum, ideea de a mînca fructe seara e dezavuată tot mai tare. Fructele fermentează în burtă în timpul somnului, ceea ce nu e în regulă, se spune. Şi iarăşi, pare logic. Dar cică nici după masă nu e bine să mănînci fructe. Potrivit preceptelor populare în medii selecte, ele ar fi bine să fie mîncate dimineaţa, pe burta goală. Tot aşa, nici salatele nu se mai mănîncă alături de friptură la felul al doilea, ca odinioară, ci înainte, ca aperitiv. Ba, mai nou, am auzit şi drăcia că pînă şi dulcele ar trebui mîncat înainte de felurile principale. În orice caz, dulcele, săratul şi grăsimile în exces continuă să fie dăunătoare, aşa cum spune şi reclama. Asta nu s-a schimbat. Nu s-a schimbat, cred, nici străvechea idee: „Ouă dimineaţa pentru tine, la prînz pentru prieteni şi seara pentru duşmani“.

Dar tot mai multe teorii de pe vremea bunicilor intră în contradicţie cu cele de astăzi. În unele cazuri, lucrurile sînt de-a dreptul răsturnate. Despre ceaiul negru se spunea odată că nu provoacă insomnie nici chiar băut seara, pentru că efectul teinei e anihilat de o altă substanţă pe care ceaiul o conţine. Apoi, bazat cică pe cercetări ştiinţifice, s-a revenit la ideea că, totuşi, ceaiul negru te agită. Ulterior însă, un alt studiu a demonstrat că nici vorbă şi că poţi să-l bei şi înainte de culcare. Nu mai ştii ce e valabil. Dar, apropo de ceai, unii zic că, decît să-i pui zahăr, mai bine îl îndulceşti cu o linguriţă de miere. Alţii atrag însă atenţia că mierea încălzită la peste 40 de grade îşi pierde din proprietăţi (ba chiar devine toxică?). Soluţia ar fi atunci să pui mierea după ce s-a răcit ceaiul, să te străduieşti s-o amesteci la rece şi apoi să bei ceaiul rece. Dar lumea devine prea complicată aşa.

Nu mă pricep absolut deloc la nutriţie sau chimie alimentară. Am însă o oarecare memorie în ceea ce priveşte percepţia publică a unor mesaje şi idei din domeniu. Şi mă tem că istoria trăită a ideilor privind alimentaţia e diferită de ştiinţele amintite. Asta e probabil şi marea noastră problemă. Oricum, în general, aş constata că un fel de lege a lui Murphy (sau a „porcăriei universale“) ar putea spune că mîncărurile sînt cu atît mai nesănătoase cu cît sînt mai gustoase şi viceversa. Nu sînt absolut sigur. Dacă vreţi ceva absolut sigur, vă pot spune vorba aceea potrivit căreia viaţa dăunează grav sănătăţii şi în cele din urmă duce la deces.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.