Salutări de pe viale Romania colţ cu Piazza Ungheria!

Publicat în Dilema Veche nr. 110 din 2 Mar 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Venerabilul Tamas Hofer prezintă, tacticos, o temă pe care am sugerat-o de multe ori studenţilor: istoria personalităţilor reprezentate pe bilete de bancă. Ca şi istoria numelor de străzi, opţiunile pentru unii sau alţii dintre "marii oameni ai neamului" sînt o poveste în sine a acelui neam. În cazul ungurilor, Tamas Hofer subliniază, discret, "vocaţia pentru martiraj" a acestora, faptul că personalităţile reprezentate de la începutul secolului (trecut) pînă în prezent sînt, adesea, figuri ale eşecului, ale înfrîngerii nobile într-o luptă nobilă şi mîndră. Este un fel de galerie a marilor bărbaţi care s-au sacrificat pentru neam, pusă între mîinile urmaşilor ca veşnică amintire şi luare-aminte. Privind la personalităţile care se află în prezent pe bancnotele maghiare, mă intrigă însă, brusc, altceva: cele trei personalităţi culturale al căror chip a fost imprimat pe bancnote de-a lungul timpului (Petöfi, Ady Endre şi Bela Bártok) au dispărut una cîte una, lăsînd locul unor personalităţi din sfera politicului, care ocupă în prezent, în exclusivitate, spaţiul banilor maghiari. Dimpotrivă, în cazul nostru, cei cîţiva "bărbaţi de stat" care şi-au lăsat imaginea pe bancnote au fost alungaţi şi înlocuiţi în întregime cu personalităţi culturale, de la Enescu la Vlaicu şi de la Grigorescu la Caragiale. Altfel spus, într-un caz, imaginarul naţional pune în scenă exclusiv personalităţi din sfera politicului, în celălalt caz, exclusiv din sfera culturalului. Ceva îmi spune că nu este vorba despre o simplă întîmplare... Speculînd pe un colţ de masă, mă gîndesc la complexul culturii minore, care ne bîntuie de multă vreme şi care se pare că nu ne va părăsi prea curînd. Poate de aici nevoia - mai mult sau mai puţin inconştientă - de a pune în scenă tot ce avem mai bun şi faimos ca personalităţi culturale, un fel de "priviţi şi luaţi aminte: nasc şi la România oameni!". Un complex mic şi voinic de ţară mică, pentru scurtă vreme numită România Mare. Un complex profund diferit de cel imperial al vecinilor noştri, obsedaţi de Trianon cu mult înainte ca acesta să fi avut loc. După ce s-a terminat comunicarea şi s-au epuizat şi comentariile, nu m-am putut împiedica să visez la bancnotele viitorului, la soarta imaginarului politic de pe RONi, la cine pe cine va înlocui pe această arenă. Şi am avut o viziune în culori: Elena Udrea, din faţă, pe faţa hîrtiei de 100 roni şi din verso, pe verso. Cred că ar fi cît se poate de nimerit - şi ar da satisfacţie şi unor intelectuali tipicari precum Tamas Hofer, care se încăpăţînează să citească mari simptome naţionale în tot felul de mici fapte şi evenimente. Îmi închipui un astfel de intelectual, făcînd peste vreo 20 de ani o prezentare despre "imaginarul politic românesc în bancnote: de la Bălcescu la Caragiale şi pînă la Elena Udrea"...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.