Sacrificiile din umbra spectacolelor

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Sacrificiile din umbra spectacolelor jpeg

Privim foarte des spectacole în direct sau la televizor. O bună parte din timpul nostru e dedicat purei urmăriri a unor asemenea lucruri care ne încîntă ochii și uneori mintea. Meciuri de tenis, ca să dăm un exemplu recent, care uneori ne fac fericiți, alteori ne enervează prin rezultatele celor cu care ținem. Dar în spatele acestor „spectacole“ sînt, cum tot auzim, ani de eforturi și sacrificii din partea protagoniștilor. Nu atît copilăria mai neobișnuită, regimul special de viață, lipsa colegilor de școală sau alte asemenea povești (dacă ai o mare pasiune, un talent neobișnuit sau un țel cu totul special, renunțarea la unele lucruri vine cumva de la sine), cît necazuri mult mai concrete care apar și despre care aș vrea să amintesc cîte ceva.

Mulți foști tenismani, de exemplu, vorbesc în cărțile lor despre o sănătate afectată, despre articulații uzate, genunchi, coate, umeri, despre deformări și probleme ale coloanei vertebrale, despre dureri musculare și așa mai departe. Guillermo Vilas povestea că și după ce s-a lăsat de sportul de performanță, în mușchii săi continua să se producă acid lactic în exces și nu reușea să scape de dureri și febră musculară decît alergînd cîte zece kilometri în fiecare dimineață. Cum s-ar spune, se vedea obligat să-și continue alergarea de-o viață. Accidentările sînt și ele inevitabile într-o asemenea carieră. Medicina sportivă a ajuns la un nivel incredibil, dar tratamentele și operațiile sînt deseori menite să-l aducă pe sportiv înapoi pe teren cît mai repede și nu neapărat să-i rezolve problemele pentru toată viața. Se pot folosi tot felul de ligamente artificiale, șuruburi și alte „accesorii“ foarte bune, dar a căror durată de „întrebuințare“ e limitată în timp. Ce se întîmplă mai apoi, după ce sportivul se retrage, e treaba lui. În momentele de cinism, ortopezii obișnuiesc să spună că în sezonul cald „clienții“ le sînt asigurați cu regularitate din campionatul de fotbal, din cauza accidentărilor pe bandă rulantă, în vreme ce iarna, cînd fotbalul se oprește, „fluxul“ le e asigurat de nefericiții schiori și patinatori mai mult sau mai puțin profesioniști, care-și rup oasele pe pîrtii și patinoare.

Însă pe lîngă sportivi mai sînt și alte categorii de profesioniști care apar pe scenă și au cam aceleași necazuri. Acrobații de la circ, dar și dansatorii sau balerinii, de pildă. O fostă balerină îmi povestea că în întreaga ei carieră nu ține minte să fi existat momente în care să nu fi avut nici un fel de dureri musculare. Există filmări cu exercițiile fizice de-a dreptul înfiorătoare ale unor balerine mai mult sau mai puțin celebre sau fotografii șocante cu degetele de la picioare tumefiate, deformate sau sîngerînd din pricina mersului pe poante. Din asemenea eforturi teribile și dureri se nasc acele spectacole splendide și pline de grație. Sînt și activități care au ca finalitate apariția pe scenă, în spectacole, despre care probabil că foarte puțini își închipuie că necesită sacrificii serioase de ordin fizic. Recent am auzit, de pildă, cum o foarte tînără violonistă a fost nevoită să suporte mai multe operații la gît, din cauza cheagurilor de sînge provocate de marginea viorii. Și nu este un caz singular. Pentru a se proteja cît de cît, violoniștii folosesc batiste fabricate într-un mod special, care să nu afecteze sonoritatea instrumentului.

Știm că artiștii care cîntă și în mod special cîntăreții de operă trebuie să aibă grijă toată viața de corzile vocale, să fie atenți la înghețată și așa mai departe. Pe vremuri se spunea că un cîntăreț sau o cîntăreață de operă trebuie să aibă un volum cît mai mare, pentru ca întregul corp să constituie o cutie de rezonanță cît mai eficientă. Și, de dragul vocii, bietele artiste se îngrășau uneori intenționat. Astăzi, din fericire, se pune mai mult accent și pe jocul de scenă, ceea ce, indirect, duce și la un mai bun echilibru în ceea ce privește dimensiunile artiștilor. Mai departe, e bine știut printre cunoscători cum degetele cîntăreților de harpă se fac „franjuri“, poate și mai tare decît ale altor interpreți care cîntă la instrumente cu coarde.

Pianiștii... Ei bine, vă întrebați ce mai pot păți ăștia, că doar nu fac decît să apese pe niște clape? Dacă apasă în modul obișnuit nu se întîmplă nimic, dar dacă au cumva în repertoriu o piesă de Debussy, de pildă, cu mult glissando, și vor s-o exerseze serios, ca la carte, li se întîmplă, așa cum mi s-a povestit deunăzi, să le iasă pur și simplu unghiile din carne la degetele arătător și mijlociu. În fine, mai sînt și suflătorii. Despre ei, în lumea muzicală, circulă ideea că de la suflat le crește presiunea din cutia craniană, ceea ce, în cele din urmă, îi poate afecta serios. Nu știu cît e un adevăr dovedit sau o legendă, dar știu și o poveste cît se poate de reală. E vorba de un tînăr muzician studios, care avea buzele cam verzi și era mereu plin de bube și coșuri în jurul gurii. Cînta la trombon și trombonul era puțin coclit…

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.