Să triumfe România, pacea şi vrăjitoria!

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
Dragoste şi răzbunare jpeg

Acum vreo două zile, mă sună un prieten şi-mi toarnă, cu obidă, un păhărel de tristeţe, din care tocmai gustase şi el. Ciocnim şi bem. Adică începe să-mi povestească, dezamăgit, care e chestia responsabilă pentru stricarea unei zile. Prietenul meu vine după ani mulţi petrecuţi în Germania. Mai întîi, îmi relatează că, pe vremea cînd era acolo, subiectele de conversaţie, la telefon, la o bere, la o cafea, erau, în cea mai mare parte, veşti normale. Adică fiecare povestea ce mai văzuse, ce mai aflase, însă energia, dorinţa de a comunica se canalizau firesc, spre lucruri bune, spre plăcerea de a da o veste, de a semnala un eveniment, un articol de ziar, un reportaj, orice fapt de interes care stîrnea un dialog. Şi tot el remarca mîhnit că, aici, mai degrabă ne sunăm pentru a ne da veştile proaste, pentru a ne exprima revolta sau frustrarea, pentru a împărţi cu cineva tristeţea care ne cuprinde în momentele în care am vrea să „respirăm“ un pic de spaţiu public. O „respiraţie“ care se termină, deseori, cu un „tuşit“ prelung.

Vestea proastă, frustrarea pe care prietenul meu voia să o împărtăşească era legată de faptul că inaugurarea Bibliotecii Naţionale nu-şi găsise loc între marile ştiri ale zilei, fiind net depăşită de vîlva produsă în jurul vrăjitoarelor. Dau şi eu fuga să mă documentez, să pot închina cu partenerul meu de dialog un păhărel de amărăciune. Treaba stă cam aşa: cică nişte doamne şi domni din lumea noastră tabloidă au fost ţepuiţi, uşuraţi de cîteva sute de mii de euroi. Bomba a cutremurat spaţiul multicolor al iarmarocului nostru de veşti cu ciucuri şi franjuri. Ticăloasele vrăjitoare, despre care mulţi jurnalişti nu uită să menţioneze, cu cele mai bune intenţii, desigur, că sînt de etnie romă, netrebnicele pirande făcătoare de bozgoane au şantajat nişte biete fiinţe inocente, care au apelat, în disperare de cauză, la serviciile acestor vipere cu chip de om. Cliente şi clienţi fideli ai rubricilor cu profil cultural tanga, personajele respective s-au dus la vrăjitoarele cu pricina să dezlege sau, mă rog, să lege chestii. Cutare vedetă mondenă avea nevoie de limpezirea gîndurilor, de nimicirea duşmanilor şi de dezlegarea unor lucrări voodoo făcute de vrăjitoare rele. Cutare fotbalist nu mai băga obiectu’ în aţe, avea probleme cu mucoasa nazală, de la nişte picături expirate şi prafuri de strănutat, iar la supărare vedea alb-negru şi, în absenţa pinguinilor, îi pocnea pe chelneri. Probleme serioase care cereau rezolvări rapide.

Doamnele vrăjitoare încasau bănetul, cu hărnicia şi avîntul cu care intrau grînele de pe mănoasele noastre holde în hambarele patriei, pe vremea cînd România nu avea datorie externă. Şi dă-i şi cotizează, şi dă-i şi descîntă, nenică, ba cu un mercur, ba cu un embrion dintr-un ou clocit, şoareci sedaţi cu albastru de metil, sprîncene de găină, unghii de rîmă şi mustăţi de melc. La un moment dat, văzînd că banul curge gîrlă şi rezultatele întîrzie, plus că Elvis şi Elodia nu dau nici un semn de viaţă, cîţiva dintre clienţii doamnelor făcătoare de bozgoane s-au dus la Poliţie şi s-au plîns că au fost traşi pe sfoară. Urmează descinderi spectaculoase pe la casele Merlinelor, umflări la dubă şi transport gratuit la Secţie. Între timp, pe la ştiri, descîntătoarele devin din ce în ce mai des „vrăjitoarele rome“, subiectul extinzîndu-se la „palatele unor romi care sfidează prin opulenţă şi gust îndoielnic“. Tema creşte ca un aluat de cozonac la care s-au pus multe ouă fericite şi drojdie de-aia bună. Numai bine, cît să dospim, ca antrenament pentru viitorul festin al complexelor dezbateri de idei din campania electorală de la anul, marele subiect – „Pericolul ţigănesc“. Se pregăteşte cuminte, făcînd joc de glezne la marginea terenului, „Ameninţarea maghiară“. Despre Catastrofa prostiei – nimic. Despre Apocalipsa idioţeniei – pauză. Despre Deşertul ignoranţei – linişte. 

Cîteva voci timide apucă să zică, în fundal, că trebuie să fii tare sărac la minte, ca să crezi că nepoatele Mamei Miriapod îţi repară viaţa, cu potcoave de broască şi prafuri de cucuvea. Dar nu ne conving. Ar fi prea simplu. Şi vin invitaţii, valuri-valuri, prin studiouri, comentează subectul, oferindu-le gratuit Fetelor Voodoo un spaţiu publicitar mult mai gras decît şi-ar permite cele mai bogate multinaţionale de prin partea locului. Iar Nepoatele Mamei-Dăunătoare-Arborilor-şi-Culturilor-Agricole se machiază de sărbătoare şi vin bucuroase la televizor, să dea piept cu sociologii, psihologii, teologii, horticultorii, imunologii şi parazitologii. 

Puţini se gîndesc să mai dea un clopot, o tigaie, un ciocan de-ăla de cauciuc, cu fluier la capăt, peste capetele ameţite care dau fuga la păcăleală cruntă pe banii lor. Pentru că îndărătul ţoalelor de la Milano şi al maşinilor sofisticate, al fiţelor şi pretenţiilor, zace, de multe ori, o baltă fetidă de mentalitate sătească din bezna timpului. Mult dincolo de personajele tabloide sau de oamenii sărmani, lume bună, de la care nu te-ai aştepta niciodată să umble cu usturoiul în buzunar, mai dă cîte o tură discretă pe la sala de lectură a cititoarelor în cafea şi pe la oftalmoloagele cu globul fermecat. Sînt oamenii care, ziua, joacă rolul citadinului sadea, iar seara redevin ei înşişi, punînd semnul egalităţii între pedofili şi homosexuali, se îngrijorează de iudeo-masoneria care înghite lumea, se revoltă la adresa romilor care ne strică reputaţia internaţională de popor arian, şi explodează la gîndul că ungurii ne suflă Ardealul. 

Aşa că Biblioteca Naţională o să devină ştire de prim rang doar dacă se deschide cu un ritual de dezlegare de blestem. Iar Vàclav Havel ar fi făcut bine dacă nu se stingea în perioada în care Kim Jong Il a trecut în lumea marilor părinţi ai popoarelor eliberate de tiranie. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.