Să te pui cu infractorii?

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Agresiunea unui individ fioros asupra unei fete de 21 de ani de la Salvamont, într-un bar din staţiunea Straja, a produs valuri de indignare pe reţelele de socializare şi în mass-media. Faptele, aşa cum au fost prezentate la ştiri, însoţite şi de imaginile captate de o cameră de supraveghere, sînt destul de clare, şocante şi, probabil, deja bine cunoscute de multă lume. Atacatorul, un fost puşcăriaş cu antecedente similare, a lovit cu bestialitate o fată care se apropiase de masa lui să i spună ceva, nu mai contează ce. Martor la incident ar fi fost şi un jandarm montan care n-a intervenit în momentul agresiunii, aşa cum l-ar fi obligat nu doar bunul-simţ, ci şi regulile stricte ale ocupaţiei sale. Dar prin mass-media şi pe reţelele de socializare s-au răspîndit imediat şi eternele comentarii despre lipsa de solidaritate a oamenilor. Din cele relatate despre incident însă, dincolo de neintervenţia de moment a jandarmului (care stătea la masă cu infractorul), nu se poate spune că oamenii ar fi fost pasivi. I-au dat imediat ajutor victimei (inclusiv jandarmul), au anunţat Poliţia şi în cele din urmă, datorită lor, agresorul a fost arestat. Unii par totuşi să sufere că lumea n-a sărit imediat să-l imobilizeze pe netrebnic, să-l pedepsească pe loc.

Ei bine, poate că oamenii au văzut prea multe filme americane cu eroi care intervin salvator la momentul potrivit, făcînd dreptate. Şi, prin comparaţie, comentatorii noştri de pe margine (care probabil că se visează adesea eroi) se simt îndreptăţiţi ca, atunci cînd aud de întîmplări de genul celei din barul de la Straja, să recurgă nemulţumiţi la obişnuitele clişee cu pasivitatea românilor şi cu ideea că la noi poţi păţi orice în public, fără ca lumea să intervină. Mai adaugă şi vorba ca la noi la nimenea… Cred că aici intrăm într-o problemă mai generală. Cum să intervii într-o astfel de situaţie? Să faci pe eroul şi să rişti s-o încasezi la rîndul tău (poate şi fără vreun rezultat în respectiva cauză)? Să te retragi consolîndu-te cu argumente fataliste, să fii laş adică, şi apoi să mori de ruşine? Să încerci să apelezi la resursele interioare de nesimţire? Poate că fiecare dintre noi a fost pus măcar o dată în viaţă într-o asemenea dilemă. Dar oare putem cere oamenilor să fie solidari, să facă adică, instantaneu, front comun împotriva infractorilor? Şi le putem cere să fie eroi? Păi, aţi văzut cum arăta ăla care a bătut-o pe biata fată? Omeneşte, ai putea să nu te miri nici de jandarm că n-a intervenit, deşi datoria lui era s-o facă.

Lăsîndu-l la o parte pe jandarm, pentru toate problemele de mai sus există nişte soluţii, cel puţin teoretic.

În urmă cu cîţiva ani am asistat la o informare din partea Poliţiei despre hoţii de buzunare care „lucrează“ prin tramvaie şi autobuze. Atunci am aflat despre specializările stricte ale şuţilor în cadrul unei echipe („brigadă“, cum îi zic ei) şi despre metodele psihologice pe care le folosesc. Am auzit de Moacă, de Gogu de la CFR, de Românaşu şi de alţi asemenea hoţi de buzunare celebri în Bucureşti. Ne-au spus şi că într-o „brigadă“, în afară de hoţul propriu zis şi de cel care fuge cu portofelul, există un „tampon“ – cel care blochează trecerea victimei şi-i distrage atenţia, un „girofar“ – cel care ţine de şase, cum s-ar spune, în stare să-i „miroasă“ chiar şi pe poliţiştii îmbrăcaţi în haine civile, şi un „mardeiaş“ – cel responsabil cu intimidarea şi chiar cu bătaia, dacă e cazul. Poliţiştii ne-au explicat şi că ideea „manifestării conştiinţei cetăţeneşti“ prin „luarea de atitudine“ împotriva hoţilor, în asemenea cazuri, nu e decît o mare prostie, moştenită probabil din comunism. Infractorii sînt mai pregătiţi şi mai bine organizaţi decît pasagerii unui tramvai. În definitiv, asta e „meseria“ lor şi ei ştiu foarte bine şi care e psihologia victimelor, şi cum pot face faţă unei situaţii mai dificile. Au antrenament fizic şi psihic. E periculos, ne-au spus poliţiştii, să încerci să te pui cu ei. Nicăieri în lume nu se întîmplă aşa ceva, decît foarte rar. Nu e o problemă specific românească, oriunde în lume e dovedit, în astfel de cazuri oamenii sînt mai degrabă fricoşi decît curajoşi. Ce poţi face însă (în afară de a-ţi păzi buzunarele) e să dai telefon la Poliţie cît de repede posibil. Iar problema nu e dacă să intervii sau nu tu, ca simplu cetăţean, ci dacă serviciul la care apelezi e eficient sau nu. Ar fi bine, cu alte cuvinte, să ai o Poliţie la care să ştii că poţi apela oricînd cu încredere. Pentru asta ar trebui să se militeze într-o societate care se vrea civilizată şi mai puţin pentru ideea implicării directe a cetăţenilor împotriva infractorilor. Recomandările se potrivesc şi în cazul de la Straja. Iar acolo, cetăţenii şi-au făcut treaba pînă la urmă, adică au determinat arestarea agresorului. Din păcate, pe fata de la Salvamont nu prea putea nimeni s-o păzească de loviturile îngrozitoare pe care le-a primit. Poate doar jandarmul, dacă ar fi avut o altă atitudine şi prezenţă de spirit… Evident însă, nici o situaţie nu seamănă cu alta, fiecare caz îşi are datele lui şi intervenţiile eroice pot fi salutare. Dar ele se petrec mai des în filme decît în realitate.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.