Să ne amintim de rege

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Au trecut pe nesimțite aproape trei ani de cînd Regele Mihai nu mai e printre noi. Nu mai e, în sensul acelui „corp trecător al omului care a ocupat tronul”, dar rămîne ca „efigia eternă a regelui, nemuritor atîta vreme cît el este simbolul Suveranității Statului”, după cum atrage atenția Emil Hurezeanu în Cuvîntul înainte al cărții de interviuri acordate de Regele Mihai jurnalistului Bogdan Șerban-Iancu (Ultimele convorbiri cu Regele Mihai – Editura Corint, 2019).

Bogdan Șerban-Iancu realizează la TVR emisiunea Ora Regelui, iar interviurile din carte au fost făcute în anii 2009-2011. Niciodată nu e tardiv sau de prisos să mai aflăm cîte ceva despre personalitatea care a marcat istoria și sufletul a nenumărați români. Pentru că vorbim despre cel mai important și mai iubit personaj istoric benefic al României ultimei sute de ani (dacă facem socoteala, Mihai I s-a născut în urmă cu exact 99 de ani). O personalitate cu o structură profundă, legată de popor, simbolizînd destinul acestuia și despre care nu poți spune vreodată că știi destule. Vrei să afli cît mai multe și orice amănunt poate deveni important. Iar Bogdan Șerban-Iancu are meritul de a obține de la rege o serie de mărturisiri interesante, mai ales pe plan uman. De exemplu, la întrebarea despre secretul vitalității și puterii sale, cea care-l făcea să poată, la aproape 90 de ani, să conducă automobilul București-Sinaia și retur, astfel încît mașinile însoțitoare să se țină cu greu după el, regele răspunde în stilul său inconfundabil: „Dacă așa m-a făcut Dumnezeu, ce vrei să fac? Chestia cu mașinile... Conduc de mai mulți ani decît o grămadă de lume puși la un loc. Așa că nu e nici o problemă acolo, e a doua natură a mea. Și vitalitate, slavă Domnului, să bat în lemn... Mă mai țin curelele, cum se spune”.

Din carte aflăm și cum a apărut pasiunea regelui pentru jeep-urile americane, și cum a ajuns să piloteze avioane, cum a condus un Alfa Romeo cu 220 de kilometri pe oră în 1941 (!) sau că, de-a lungul vieții,  pînă în anul 2010, parcursese „cam 2.230.000 de kilometri”. Mai descoperim că regelui i-a plăcut în Kenya, unde a fost de cinci ori (în perioada de după ce a fost obligat să părăsească tronul), dar că, pe de altă parte, n-a fost niciodată în India sau în Japonia.

Jurnalistul îi pune chiar și întrebarea, legată de anii tinereții, „V-ați îndrăgostit ca orice tînăr?”, la care  regele răspunde: „Cîteodată, aveam întîlniri cu băieți, cu fete. Bineînțeles că flirtam cu cîte una, dar mai mult, nu”.

Regele povestește și cum era armata înainte de venirea comuniștilor, cum era aviația sau marina cu piloții și ofițerii lor de elită.

După o viață atît de complicată și plină de amar, nu puteau fi ocolite chestiunile triste, de pildă, cum și-a regăsit regele țara după mai bine de patru decenii de exil: „E trist să spun asta, dar chiar cînd m-am întors pentru cîteva ore și a trebuit să plec din nou, și după aceea... Nu vreau să fiu interpretat greșit, dar aproape aș putea spune că nu mi-am mai recunoscut țara”. S-ar putea spune că orice țară peste care a trecut comunismul devine de nerecunoscut. Iar regele a fost aproape șocat de transformarea pe care a constatat-o. Bogdan Șerban-Iancu îi pune și logica întrebare cum poate să-și iubească poporul în continuare, după tot ce a pătimit. Răspunsul e de-a dreptul regal: „Românii sînt totuși ai mei. România este țara mea. Cu toate defectele lor, tot țin la ei”. 

Jurnalistul relatează și un alt răspuns al regelui, plin de dramatism istoric, dar neînregistrat pe nici o bandă. La întrebarea „Sire, ce ați învățat de la Tatăl vostru, de la Carol al II-lea?”, regele spune simplu: „Un singur lucru, cum să nu fiu!”.

Și într-adevăr, a fost o figură istorică aproape opusă tatălui său. Totodată, a fost și un fel de ancoră a noastră peste timp, o legătură cu normalitatea trecutului, fără de care probabil că deriva noastră după atîția ani de comunism ar fi fost și mai gravă. Ca să vorbim în termenii binecunoscuți în comunism, regele a fost și „pila” noastră cea mai importantă în Occident, după ieșirea din bezna acelui regim. Noi, românii, am fost ai lui și el a fost (dacă nu cumva încă este) regele nostru.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.