Să ne amintim de rege

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Au trecut pe nesimțite aproape trei ani de cînd Regele Mihai nu mai e printre noi. Nu mai e, în sensul acelui „corp trecător al omului care a ocupat tronul”, dar rămîne ca „efigia eternă a regelui, nemuritor atîta vreme cît el este simbolul Suveranității Statului”, după cum atrage atenția Emil Hurezeanu în Cuvîntul înainte al cărții de interviuri acordate de Regele Mihai jurnalistului Bogdan Șerban-Iancu (Ultimele convorbiri cu Regele Mihai – Editura Corint, 2019).

Bogdan Șerban-Iancu realizează la TVR emisiunea Ora Regelui, iar interviurile din carte au fost făcute în anii 2009-2011. Niciodată nu e tardiv sau de prisos să mai aflăm cîte ceva despre personalitatea care a marcat istoria și sufletul a nenumărați români. Pentru că vorbim despre cel mai important și mai iubit personaj istoric benefic al României ultimei sute de ani (dacă facem socoteala, Mihai I s-a născut în urmă cu exact 99 de ani). O personalitate cu o structură profundă, legată de popor, simbolizînd destinul acestuia și despre care nu poți spune vreodată că știi destule. Vrei să afli cît mai multe și orice amănunt poate deveni important. Iar Bogdan Șerban-Iancu are meritul de a obține de la rege o serie de mărturisiri interesante, mai ales pe plan uman. De exemplu, la întrebarea despre secretul vitalității și puterii sale, cea care-l făcea să poată, la aproape 90 de ani, să conducă automobilul București-Sinaia și retur, astfel încît mașinile însoțitoare să se țină cu greu după el, regele răspunde în stilul său inconfundabil: „Dacă așa m-a făcut Dumnezeu, ce vrei să fac? Chestia cu mașinile... Conduc de mai mulți ani decît o grămadă de lume puși la un loc. Așa că nu e nici o problemă acolo, e a doua natură a mea. Și vitalitate, slavă Domnului, să bat în lemn... Mă mai țin curelele, cum se spune”.

Din carte aflăm și cum a apărut pasiunea regelui pentru jeep-urile americane, și cum a ajuns să piloteze avioane, cum a condus un Alfa Romeo cu 220 de kilometri pe oră în 1941 (!) sau că, de-a lungul vieții,  pînă în anul 2010, parcursese „cam 2.230.000 de kilometri”. Mai descoperim că regelui i-a plăcut în Kenya, unde a fost de cinci ori (în perioada de după ce a fost obligat să părăsească tronul), dar că, pe de altă parte, n-a fost niciodată în India sau în Japonia.

Jurnalistul îi pune chiar și întrebarea, legată de anii tinereții, „V-ați îndrăgostit ca orice tînăr?”, la care  regele răspunde: „Cîteodată, aveam întîlniri cu băieți, cu fete. Bineînțeles că flirtam cu cîte una, dar mai mult, nu”.

Regele povestește și cum era armata înainte de venirea comuniștilor, cum era aviația sau marina cu piloții și ofițerii lor de elită.

După o viață atît de complicată și plină de amar, nu puteau fi ocolite chestiunile triste, de pildă, cum și-a regăsit regele țara după mai bine de patru decenii de exil: „E trist să spun asta, dar chiar cînd m-am întors pentru cîteva ore și a trebuit să plec din nou, și după aceea... Nu vreau să fiu interpretat greșit, dar aproape aș putea spune că nu mi-am mai recunoscut țara”. S-ar putea spune că orice țară peste care a trecut comunismul devine de nerecunoscut. Iar regele a fost aproape șocat de transformarea pe care a constatat-o. Bogdan Șerban-Iancu îi pune și logica întrebare cum poate să-și iubească poporul în continuare, după tot ce a pătimit. Răspunsul e de-a dreptul regal: „Românii sînt totuși ai mei. România este țara mea. Cu toate defectele lor, tot țin la ei”. 

Jurnalistul relatează și un alt răspuns al regelui, plin de dramatism istoric, dar neînregistrat pe nici o bandă. La întrebarea „Sire, ce ați învățat de la Tatăl vostru, de la Carol al II-lea?”, regele spune simplu: „Un singur lucru, cum să nu fiu!”.

Și într-adevăr, a fost o figură istorică aproape opusă tatălui său. Totodată, a fost și un fel de ancoră a noastră peste timp, o legătură cu normalitatea trecutului, fără de care probabil că deriva noastră după atîția ani de comunism ar fi fost și mai gravă. Ca să vorbim în termenii binecunoscuți în comunism, regele a fost și „pila” noastră cea mai importantă în Occident, după ieșirea din bezna acelui regim. Noi, românii, am fost ai lui și el a fost (dacă nu cumva încă este) regele nostru.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.