Ruşine

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Este cea mai cumplită istorie pe care am auzit-o. Într-un orășel din România trăia o familie cu un singur copil: un băiat cuminte, ascultător și conștiincios. Avea însă o hibă. Deși ajunsese aproape de adolescență, nu reușise să se dezvețe să facă pipi noaptea în pat, în timp ce dormea. Eforturile medicilor și sprijinul părinților s-au dovedit neputincioase.

Nu era totuși un capăt de lume. Școala mergea binișor, profesorii erau mulțumiți de el. Dormea pe un pat acoperit cu o mușama și părinții se obișnuiseră cu rutina zilnică a spălării așternuturilor. Se fereau să îl certe, ca să nu-i facă și mai grea povara. Colegii nu aflaseră secretul lui rușinos. E drept că nu a avut curajul să meargă vreodată cu ceilalți într-o tabără, de frică să nu se facă iremediabil de rîs.

Băiatul s-a luptat o vreme cu înverșunare cu pacostea care căzuse asupra lui. A urmat cu strictețe sfaturile medicilor. A ascultat cu atenție îmbărbătările și declarațiile de afecțiune venite din partea părinților. A început însă, treptat, să se închidă tot mai tare în el, să devină tot mai apatic și mai retras, chiar dacă își vedea mai departe de școală și făcea tot ce-i sta în putință ca să nu-și supere părinții. Prieteni nu avea, nu pentru că tinerii de-o vîrstă cu el l-ar fi ocolit, ci, mai probabil, pentru că lui îi era teamă să lege o prietenie.

Într-o dimineață, părinții l-au găsit în dormitorul lui spînzurat de tocul ușii. Lăsase camera în perfectă ordine, chiar mai ordonată decît era de obicei. Pe masa de scris din dreptul ferestrei nu era nici un bilet, nici un mesaj de despărțire. Doar caietul de școală rămas deschis, cu temele pentru a doua zi rezolvate.

Se dedică această istorie, din păcate adevărată, celor atît de mulți cărora organul rușinii pare să le fi fost extirpat odată cu tăierea moțului; în primul rînd celor care urinează zilnic cu nonșalanță nu în propriul lor pat, ci peste capetele semenilor lor, cărora le conduc, chipurile, destinele; celor care își varsă peste noi ignoranța și obtuzitatea lor sfidătoare și vor trăi fericiți pînă la adînci bătrîneți, fără a fi încercat, măcar o dată, gustul rușinii. 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educațional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Candidați ALegeri prezidențiale Foto Facebook Hari Bucur Marcu jpg
Luptă extrem de strânsă pentru Cotroceni. Cine sunt cei doi candidați care vor intra în turul doi, potrivit celui mai recent sondaj
Un sondaj AtlasIntel înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 4 mai, îl arată primul în cursă tot pe George Simion. Următorii doi clasați sunt foarte aproape unul de celălalt.
image png
Ce trebuie să adaugi în farfurie pentru a-ți curăța corpul de metale grele
Într-o lume în care suntem expuși constant la poluanți din aer, apă, alimente și produse de uz casnic, corpul nostru are nevoie de ajutor pentru a se elibera de metalele grele care se acumulează în timp.
Competiţie navalĂ SUA China FOTO SHUTTERSTOCK
China își relaxează poziția în discuțiile comerciale cu SUA. Trump pierde prima bătălie a războiului comercial
Mass-media de stat din China a declarat că „nu va fi nimic în neregulă” cu discuțiile comerciale cu SUA. Acest lucru indică o înmuiere a poziției Beijingului, deoarece ambele părți caută o cale de ieșire din războiul tarifelor, scrie Financial Times.
alisha jpg
Alisha Lehmann l-a lăsat baltă pe Douglas Luiz. Pentru brazilian, elvețianca renunțase la iubirea unei colege
Elvețianca Alisha Lehmann este socotită cea mai sexy fotbalistă din lume”.
Collor de Mello FB jpg
Fostul preşedinte Fernando Collor de Mello, condamnat pentru corupție, a fost plasat în arest la domiciliu din motive „umanitare”
Închis săptămâna trecută pentru corupţie, fostul preşedinte brazilian Fernando Collor de Mello (1990-1992) va putea să îşi execute pedeapsa în arest la domiciliu din motive „umanitare”, a anunţat joi un judecător, potrivit AFP.
5 lidia fecioru jpg jpeg
Rețeta naturală care îți întărește ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea într-o zi"
Natura ne pune la dispoziție nenumărate remedii naturale eficiente, dacă știm cum să le folosim.
Cardinali la Vatican pentru pregătirea conclavului FOTO Profimedia
Dreapta radicală catolică vrea să „recucerească” Vaticanul. Bătălia pentru următorul papă
Odată cu revenirea lui Donald Trump în Casa Albă, influența conservatorismului radical american pare să-și caute ecou până în inima Romei, acolo unde, pe 7 mai, cardinalii intră în conclav pentru a-l alege pe succesorul Papei Francisc.
Israel Katz, foto FB Israel Katz, jpg
Armata israeliană a bombardat cartierul prezidenţial la Damasc: „Avioane de război au atacat zona din jurul palatului”
Armata israeliană a anunţat vineri că a bombardat zona palatului prezidenţial din Damasc, după ce a ameninţat guvernul sirian cu represalii dacă nu protejează minoritatea druză.
DEZBATERE TVR 108 INQUAM Photos George Calin jpg
Cum vor influența dezbaterile electorale alegerile de duminică. Analist: „Un climat de confruntare, nu de dialog”
Cei 11 candidați care se vor afla pe buletinul de vot de duminică, 4 mai, au avut trei zile la dispoziție să apară în fața electoratului și să încerce să îl convingă să le acorde votul. Experții punctează însă că nu au reușit să profite de aceste momente.