Rupeţi fălcile căpuşelor!

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Rupeţi fălcile căpuşelor! jpeg

Doamne, ce mecle au putut defila prin presă în cursul campaniei electorale! Ştiu, e profund nedrept şi total incorect să judeci omul după faţă. Dar nu despre judecare e vorba. Chestia e că, îmi asum greşeala, dar cînd vedeam pozele unor candidaţi, mă gîndeam cu milă la comunităţile care, eventual, se vor pricopsi cu asemenea personaje pe post de şefi ai administraţiei locale. Părea că tot ce e mai dubios pe lumea asta se unise într-un club mondial al ofensivei asupra localităţilor româneşti. Nu vreau să comentez în nici un fel rezultatele alegerilor locale. N-am văzut panoul naţional de onoare cu figurile fericiţilor cîştigători. Am văzut însă spectacolul tulburător al campaniei electorale, energia colosală investită în acest proces şi colecţia fantastică de feţe memorabile care au participat la această superbă manifestare a spiritului local.

Mai toţi erau „pentru oameni“. Doamne fereşte să fie pentru ei înşişi sau pentru ai lor! Nuuuuu… Pentru oameni. Pentru alegători. Pentru binele lor. S-au spulberat zăgazurile care ţineau prizoniere forţele binelui şi au lăsat puhoiul de dragoste de semeni să se reverse peste plaiurile uscate de răutate şi invidie. Toţi îngerii ăştia care vor binele cetăţeanului, apărarea demnităţii lui, asigurarea unor condiţii de trai din ce în ce mai bune îşi deschideau braţele, în afişe halucinante, pe clădiri, pe garduri, pe stîlpi, îmbrăţişînd, cu priviri calde şi braţe frăţeşti, pe orice trecător. În Piaţa Victoriei, la Bucureşti, domnul Irinel Columbeanu acoperea (printr-un afiş gigantic, desigur...) tot blocul în care se afla, nu cu multă vreme în urmă, redacţia acestei onorabile publicaţii. Imaginea electorală a domnului Columbeanu e ceva care scapă esteticii contemporane. Vine din viitor. Atunci cînd toată epistemologia se va fi distilat într-un gînd unic, pe care nu avem cum să-l cuprindem acum. Domnul candidat era înfăţişat pe un fond alb, ţinînd în mînă o umbrelă albastră, pe care se găseau iniţialele unui partid proaspăt cumpărat. Sub umbrelă, la adăpost, evident, mult mai mic decît domnul candidat, ce credeţi că era? Arcul de Triumf, doamnelor şi domnilor! Nici mai mult, nici mai puţin. Arcul de Triumf, care îi ajungea domnului Columbeanu cam pînă la genunchi.

Pe la Paşcani, un domn primar a inaugurat o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare. Un monument care va schimba radical situaţia incertă a spiritului identitar din localitatea celebrelor perdele de pe vremuri. Edilul a zis că tinerii se vor bucura cel mai tare de această iniţiativă a administraţiei locale. N-aş şti să vă spun pe ce se baza cînd a făcut afirmaţia cu pricina. Domnul primar n-a avut bani să facă statuia asta la dimensiuni rezonabile. Dar a găsit o soluţie ingenioasă. Statuia (mai zic o dată şi subliniez – ecvestră!) e cam de înălţimea primarului. Poate un pic mai mică. A urcat-o pe un soclu mai înăltuţ, şi gata monumentul. De fapt, nu gata. Pentru că domnitorului îi lipseşte o mînă. Domnul primar a asigurat urbea că, dacă cetăţenii sînt cuminţi, mîna viteazului Domn al Moldovei va fi prinsă cu şuruburi, în viitorul apropiat.

La Cluj, s-a lucrat în draci la linia de tramvai. A fost un efort demn de dimensiunile energiei dintr-o gaură neagră. Lucrarea trebuia predată cu o zi înainte de deschiderea urnelor. Şi aşa a fost. Numai că noul tramvai a mers cîţiva metri şi s-a stricat. O fi sabotaj, o fi ghinion, habar n-am. Cert e că tramvaiul inaugural a rămas, mut ca o lebădă, pe strada pe care încă se aud paşii lui Lucian Blaga. O fi fost un semn al cosmosului. Al lui Manole, din legendă. Al lui Aurel Vlaicu, din carele stelare. Al lui Bivolaru, din Suedia. Un semn care spune că e revoltător, ieftin şi insultător, pentru orice rudiment de bun-simţ, să faci rahaturi de-astea. Inaugurări cu o zi înainte de alegeri. Păi, ce-ai făcut pînă atunci, domnule? Manipularea asta primitivă – cu pusul în slujba comunităţii, fix în preajma alegerilor, mai precis cu o zi înainte – e un subiect ridicător de tensiune. A ne considera reciproc proşti – a pune definitiv semnul ăsta pe tot ce ne alcătuieşte – înseamnă închiderea definitivă a oricăror tratative cu civilizaţia. Iau o pastilă şi merg mai departe.

Lozincăraia din afişe şi scrisori, delirul culorilor şi a ipostazelor din materialele electorale, abisurile promisiunilor, limba de lemn a declaraţiilor, eşecul lecţiilor sfertodocte de actorie, toate astea la un loc şi multe altele dau imaginea unei haite înfometate care îşi face strategia în jurul turmei de victime. Însă turma asediată e mult, infinit mai vinovată de efectele asediului, decît asediatorii înşişi. Complicitatea din străfundurile acestei fojgăieli a fost şi va rămîne, glorios, cheia insondabilului din această parte de lume.

La Cîmpulung Moldovenesc, în România europeană, nişte atleţi ai gîndirii, nişte meşteri în campanii electorale, nişte esteţi desăvîrşiţi, ce s-o mai lungim, nişte mintoşi adevăraţi au scos o capodoperă. Au vrut să pună nişte bumbi tipografici care să marcheze, să sublinieze performanţele unui partid, evident, în slujba oamenilor. În loc de bumbi, le-a ieşit aşa – zero locuri de muncă, zero eliminarea corupţiei, zero competenţă, zero siguranţă, zero bun-simţ. Priviţi şi dovada. Plus încă una, fără comentariu. Cu mulţumiri, prietenului Radu Popescu, de la Iaşi.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Foto: C. Ştefănescu

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

termoficare bucuresti
Părerea unui expert despre soluția lui Nicușor Dan pentru ca bucureştenii să aibă căldură la iarnă
Primarul Capitalei a anunţat că a identificat unele soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de termoficare și, în acest sens, a fost demarat un proiect prin care se propune instalarea a 20 de minicentrale.
Shaun Pinner FOTO Profimedia jpg
Rușii au torturat un prizonier britanic cu muzică pop: „Nu vreau să mai ascult niciodată ABBA”
În timpul captivității, prizonierul a fost obligat să asculte coloana sonoră a filmului Mamma Mia și i s-a dat să consume doar pâine veche și apă murdară.
accident motilor buun jpeg
Bogdan Lazăr, tânărul mort în accidentul de la Cluj, își pierduse banii la jocuri
Accidentul teribil care a avut loc la Cluj-Napoca i-a marcat pe cei care au văzut imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Șoferul BMW-ului, un tânăr de 25 de ani, s-a făcut praf cu tot cu mașină.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.