Ronnie O’Sullivan

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Un caracter care incită şi atrage, greu de cuprins în tipare. Un individ ce pare vulnerabil şi puternic în acelaşi timp. Vrei parcă să descifrezi ce gîndeşte. Iar recenta sa autobiografie intitulată În fugă (tradusă şi în română, Editura Publica, 2014), scrisă împreună cu jurnalistul Simon Hattenstone de la The Guardian, tocmai asta face: dezvăluie o bună parte din ce e în mintea lui. De altfel, Ronnie ţine să-i mulţumească jurnalistului, la începutul cărţii, pentru capacitatea sa de a pătrunde în mintea lui „şi fiindcă e la rîndul său un ţăcănit, cum sînt şi eu (numai un nebun poate să se înţeleagă cu un alt nebun)“.

Probabil că tocmai „nebunia“ asta, dar şi talentul lui Ronnie sînt ingredientele marii sale popularităţi mondiale. El însuşi spune: „Am avut partea mea de nebunie în viaţă. Momente de comportament schizofrenic. Neplănuite şi, pînă de curînd, neînţelese. Faima mea de tîmpit este egală cu cea de campion de snooker.“ Şi de altfel, Ronnie pare să-şi înţeleagă foarte bine şi propriul loc între jucătorii de snooker: „În mod obişnuit, jucătorii de snooker sînt nişte ticăloşi plicticoşi. Chiar şi celor mai tehnici dintre ei le lipseşte acel ceva care ar face publicul să-i iubească cum mă iubeşte pe mine, pe Jimmy White sau pe Alex Higgins (a nu se confunda cu John Higgins – n.a.). Cred că instabilitatea noastră face parte din şarmul nostru.“

Poate că Ronnie O’Sullivan e în snooker ce a fost Ilie Năstase în tenis sau Bobby Fischer în şah. Văzîndu-l doar la televizor, n-ai fi zis că omul e gata să-şi dezvăluie, pe parcursul unei întregi cărţi, problemele personale şi mecanismele propriei gîndiri. Părea un tip destul de închis şi impenetrabil. El explică însă asta prin faptul că jocul de snooker e cel care nu-ţi permite să-ţi arăţi emoţiile. Altfel, în afara mesei de joc, Ronnie pare mereu dispus să vorbească despre problemele sale care, de-a lungul timpului, n-au fost nici puţine şi nici simple. A avut multe de înfruntat, de la dependenţele de droguri, alcool şi chiar mîncare, pînă la necazurile cu părinţii (condamnarea tatălui pentru crimă şi apoi arestarea mamei pentru fraudă), plus calvarul destrămării propriei familii, cu mersul prin tribunale şi lupta cu avocaţii pentru custodia copiilor.

Ronnie mărturiseşte cu nonşalanţă cum a ajuns la Narcoticii Anonimi, la Alcoolicii Anonimi, la Gurmanzii Anonimi şi chiar la Dependenţii Anonimi de Sex. Vizita la cea din urmă organizaţie a făcut-o nu fiindcă s-ar fi simţit dependent de sex, ci pentru că: „Eram singur de doi ani şi m-am gîndit că pot găsi nişte dependente de sex murdar şi josnic care să-mi ofere cele mai bizare plăceri carnale.“ Povesteşte apoi că acolo nu a găsit nici pe departe ceea ce-şi dorea, ci doar nişte femei foarte bolnave. „De la dependenţii de sex am fugit direct la un dealer. M-am enervat aşa de rău după o şedinţă cu sex-o-holicii, încît mi-am dorit instantaneu un pic de drog.“

Colaborarea sa cu un faimos psihiatru, Steve Peters, l-a făcut în cele din urmă să-şi înţeleagă mai bine frămîntările. A aflat că în capul său locuieşte un cimpanzeu care-l îndeamnă mereu la lucruri năstruşnice, la lene sau la renunţare. E de fapt partea emoţională a creierului, pe care doctorul l-a învăţat s-o ţină sub control. Şi după cum l-am văzut pe Ronnie cel de la campionatul mondial din aprilie, cînd a ajuns pînă în finală, acest control mental pare să-i fi reuşit extraordinar.

Evident, cartea e şi despre viaţa din lumea snooker-ului. Vorbeşte despre antrenori şi manageri, despre problemele economice prin care a trecut acest sport şi despre „eroii“ săi Stephen Hendry sau Steve Davis. Nu-i uită nici pe adversarii care-i displac din punct de vedere al jocului. Pe Mark Selby, cel care i-a suflat recent un posibil al şaselea titlu mondial, îl numeşte „torţionarul“, iar pe lentul Peter Ebdon l-a poreclit „Psycho“.

Dar parcă mai mult decît despre snooker, Ronnie povesteşte despre cealaltă mare pasiune a sa – alergatul, pe care o numeşte „cea mai benefică adicţie a mea“. E obişnuit să facă asta de cînd era copil şi îi place să alerge oricînd. Pentru el, „a alerga e la fel de simplu ca a te spăla pe dinţi“. A participat la nenumărate curse populare şi de amatori şi a cunoscut mulţi campioni celebri. Tot observîndu-i pe alergătorii de toate felurile, a ajuns să creadă că şi ei ar trebui să-şi înfiinţeze o organizaţie a alergătorilor anonimi, pentru că şi această activitate dă dependenţă. Pe el însuşi, alergatul l-a ajutat să se ţină departe de droguri şi de chefuri, să-şi păstreze sănătatea fizică şi psihică şi să suporte mai bine nenumăratele ore de antrenament în sălile închise şi neaerisite de snooker. Dependent fiind însă de alergat, spune că uneori avea tendinţa să-l pună chiar pe primul plan. „Gîndeam că nu ar fi rău să fiu eliminat într-o etapă timpurie la un turneu (de snooker – n.a.) (...) astfel încît duminica să pot participa la cursa de cros de dimineaţă.“ Asta-i trecea deci prin cap celui mai talentat jucător de snooker, multiplu campion mondial. Un adevărat ţăcănit. 

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.