România

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

Că tot venise vorba, săptămîna trecută, de idei proaste. O bună prietenă a avut o idee cumplit de proastă, în vremurile astea vesele, în care ţara noastră sărbătoreşte ieşirea din criză. I s-a năzărit ei că trebuia să nască. I s-a rupt apa, cum se zice, şi a fugit într-un suflet la clinica unde trebuia să primească asistenţa şi îngrijirile necesare în situaţii de-astea. Chestia se întîmpla un pic mai devreme decît sorocul calculat la nişte consultaţii anterioare. Nelinişte, emoţii, telefoane la rude şi la prieteni. În buna tradiţie de la noi, dacă nu mişti din urechi, dacă nu deschizi uşa cu capul, dacă nu eşti simpatic şi generos, nu prea eşti băgat în seamă. Nimeni nu-ţi zice nimic, eşti omul invizibil. În sfîrşit, la cîteva ore după internare, femeia e gata să nască. Vine un domn anestezist şi-i face ceva. Bag sama că o anestezie. Ce păcatele mele era să-i facă?! Considerînd că şi-a bifat activitatea, omul dispare, fără să mai verifice efectul trebii de care se apucase. În scurt timp, anestezia se dovedeşte a fi insuficientă. O moaşă ia problema în mînă şi repară, mă rog, duce la bun sfîrşit ce începuse domnul anestezist. Femeia, în chinurile facerii, aude ce bombăne moaşa. Ceva referitor la domnul cu pricina, care era un pic matol. E vară, ce vreţi?! Lumea e cu mintea la concedii, la terase, la beri, la palavre. Pînă la urmă, naşterea decurge bine. E fată. Copila e sănătoasă şi faină. Tatăl fetiţei mă sună să-mi dea vestea minunată. Printre altele, îmi povesteşte şocat că, în salonul de nou-născuţi, un domn doctor, cică unul foarte bun şi cunoscut, se plimbă, degajat, fumînd.   

În aceeaşi ordine a ideilor proaste, un tînăr prieten are lipsa de inspiraţie, că altfel nu pot să-i spun, să meargă cu prietenii la o partidă de fotbal. Omul uită, vreme de cîteva secunde, că nu e Cristiano Ronaldo, face un pic de exces de zel şi cade, urît, pe mînă. Dureri sinistre, gîlmă ameninţătoare, la încheietură. Ce faci în situaţia asta? Exact. Aţi intuit corect. Dacă revista pe care o citiţi acum ar avea propensiuni tabloide, aţi putea cîştiga o excursie la Nisipurile de Aur sau o maşină de spălat vase. Nefiind însă cazul, o să trebuiască să vă mulţumiţi cu aceleaşi vechi şi demodate satisfacţii spirituale. Ei bine, da, tînărul are ideea proastă de a merge, însoţit de mama sa, la un serviciu de urgenţă. Nu prea era activitate la locul cu pricina. Cum ziceam adineaori, vară, cald, minţile rătăcite prin visări la concedii exotice. Pacientul şi aparţinătorul se aşază, cuminţi, pe o banchetă. Şi stau. Şi stau. Şi, aţi ghicit din nou, stau. Într-un tîrziu, apare un medic de gardă, extrem de drăguţ, amabil, comunicativ. Le spune, cu un zîmbet larg, pe un ton prietenos: „Comandaserăm pizza şi, dacă n-o mîncam repede, se răcea. Spuneţi, vă rog. Ce s-a-ntîmplat?“. 

Cu ceva vreme în urmă, un alt prieten are ideea uluitor de proastă să meargă la o tură de off-road, împreună cu prietena lui pe post de copilot. Toată treaba se întîmpla undeva în Secuime. Din autonomie în autonomie, maşina în care se aflau cei doi se răstoarnă. Nimic grav, chestie normală la genul ăsta de activitate. Partea proastă e că domnişoara se alege din toată treaba asta cu un deget luxat. Ştiu că v-aţi prins. Trebuie să meargă la Urgenţă. Ajung la spital şi se aşază, cuminţi, în aşteptarea unui medic de gardă. Linişte şi pace, ca-n Secuime. N-apare nimeni. La un moment dat, după o lungă aşteptare, se aude larmă afară. Zgomotul creşte, uşa holului de spital e dată de perete şi tot spaţiul se umple cu o trupă de nuntaşi care puseseră de-un caft. Ce nuntă e aia, fără un scandal şi fără o bătaie?! Plus că, în Secuime, mă rog, cel puţin aşa zic legendele, o fluturare de cuţit e la fel de normală ca respiraţia. Ţipete, văicăreli, viermuială pe uşile spitalului. Unii cu mîini şi coaste rupte, alţii cu fălci mutate, ochi umflaţi, nasuri şifonate, sînge pe ţoalele de sărbătoare, panaramă, sau caterincă, aşa cum ar spune un bun vorbitor de română standard. La un moment dat, cineva strigă mai tare decît toată adunarea. E medicul de gardă. Ca prin minune, se face linişte, ca-ntr-o sală de clasă pe timp de teză. Sau de bac, supravegheat cu cameră video. Doctorul zice, ferm, ceva în maghiară. Domnişoara cu degetul luxat întreabă, în şoaptă, un nuntaş: „Nu vă supăraţi, ce-a zis domnul doctor?“. Iar nuntaşul îi răspunde într-o frumoasă limbă oficială: „O zis ke se ridice mînă sus cine a fekut studii superioare, facultate, aşa ceva...“. Singurii care se trezesc cu mîinile pe sus sînt cei doi pasionaţi de off-road. Doctorul deschide uşa unui cabinet şi le spune calm: „Tessék! (Poftiţi!)“. 

Şi încă ceva. Fără nici o legătură cu nimic. În plină campanie de promovare a meciului de box al lui Lucian Bute, o domnişoară reporter de la o televiziune de ştiri anunţă mîndră, triumfătoare, că echipa dumneaei e singura echipă de filmare din România care a reuşit să pătrundă în locul unde se va disputa marele meci de box. Pregătirile sînt pe ultima sută de metri, şi cîţiva cetăţeni muncesc de zor la inscripţionarea ringului. Domnişoara reporter e traversată de fiorul exclusivităţii şi transmite direct de pe ringul pe care se va boxa peste scurtă vreme. În dreapta ei, mare, limpede, inutil, un anunţ scris cu litere de-o şchioapă: „NU VĂ URCAŢI PE RING!“ 

Descoperiţi Grădina Carpaţilor! E, de departe, cea mai frumoasă îndeletnicire de pe lumea asta.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic