Roma fierbinte

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Roma fierbinte jpeg

Am nimerit la Roma în miezul verii, aşa cum niciodată n-am mai fost. Şi vreţi să ştiţi cum e canicula la Roma? Ei bine, ca la Bucureşti, aş putea zice. Ce are însă Roma diferit de Bucureşti pe o asemenea vreme sînt fîn-tînile. Binecuvîntatele fîntîni ale Romei, pe care le-a cîntat şi Ottorino Respighi într-un poem simfonic. Fîntînile acelea cu tot felul de forme şi capete pe care le găseşti la toate intersecţiile, din piatră sau din fontă, ieşite din caldarîm sau direct din zidul cîte unui vechi palazzo, susurînd ispititor, cu sistemul lor de orificii prin care poţi face apa să ţîşnească pînă la gura celui însetat, care nu trebuie astfel să se aplece prea mult pentru a se desfăta cu răcoarea ei venită direct din munţii apropiaţi marii capitale, pe jgheaburi şi conducte din piatră despre care se spune că sînt construite şi funcţionează de pe vremea romanilor.

Ce mai are Roma sînt bisericile înşirate aproape la rînd pe străzi, ca mătăniile pe aţă, aşa încît peste tot pe unde te uiţi vezi sfinte Marii, nenumărate, sfinţi Pauli şi Petri, Carli şi Carlini, Valentini, Ignaţi şi Andrei, Giovanni, Clemenţi, Michaeli şi Magnuşi, Vitalii şi Cecilii, Benedeţi, Caterine şi Patrici, Barbare şi Nicoli, Silveştri şi Sebastieni, Marceli şi Dominici, Antoni şi Theodori, Agate, Bonaventuri, Claudii, Basili, Bernarzi, Anastasii, Francişti, Lorenzi, Minerve, Lucii, Iosifi, Sofii şi cîţi şi mai cîte sfinţi şi sfinte, plus toţi cei 12 Apostoli, fiecare adică avînd biserica lui mare şi măiastru zidită, mai impresionantă decît orişicare lăcaş de cult de pe la noi. Ce are a face asta cu canicula de la Roma? Păi, nu cu canicula, ci tocmai cu răcoarea care domneşte sub fiecare astfel de boltă uriaşă de piatră unde nu-i nevoie de aer condiţionat nici măcar în epoca încălzirii globale. Şi binecuvîntate sînt desele popasuri sub aceste bolte, unde îţi poţi trage sufletul, admirînd în acelaşi timp minunate lucruri făcute de oameni. Ce oameni! Ce minuni or fi făcut toţi aceşti sfinţi poate că puţini mai ştiu. Dar bisericile lor de astăzi sînt minunate. Turiştii, la Roma, devin foarte credincioși, mai ales vara.

Pe drumul de la aeroportul Ciampino spre centrul Romei am descoperit femeia modernă, şoferiţă de taxi. Cu vreo trei telefoane pe bord, GPS, radio, aparat de taxare şi POS, părea conectată cu toată lumea deodată, cu viitorii clienţi, cu dispeceratul, cu copilul de acasă, cu colegii, cu ştirile zilei şi cu noi, clienţii din acel moment (cărora a reuşit să ne fie un bun şi politicos ghid, chiar aşa, printre picături). Îi mergea gura neîncetat şi în italiană, şi în engleză, se lupta continuu cu butoanele pomenitelor aparate care piuiau şi o strigau întruna, şi mai şi conducea prin traficul infernal al Romei, mai apostrofînd şi cîte un alt şofer mai neatent. Vă imaginaţi scena. Ca într-un film cu Ana Magnani sau Sofia Loren sau mai ştiu eu care nebună dintr-astea.

Dacă tot am pomenit nume de dive, s-o pomenesc şi pe nimfa sau muza sau zîna sau zeiţa sau ce o fi fost ea, peste care am dat într-o noapte caldă în faţa castelului Sant’Angelo. O fată cu lungi cosiţe blonde, care cînta la harfă, în mijlocul străzii. Cu talia ei de viespe, mîngîia dumnezeieşte corzile instrumentului pe care-l ţinea, stînd în picioare. Cum spuneam, sînt absolut sigur că nu era o muritoare.

În aceeaşi noapte fierbinte, pe Lungotevere, strada de pe malul Tibrului, un motociclist cînta. Făcea un fel de vocalize, din mers. Cînta atît de tare încît îşi acoperea zgomotul puternicului motor. Era un moment în care buna lui dispoziţie era mai presus de orgoliul motociclistic.

La coadă la Bocca della Verità, vreo cinci tinere japoneze se fardau, se machiau şi se rujau de zor de parcă ar fi mers la măritiş. Ba chiar una dintre ele îşi ţinea în dreptul feţei un ventilator portabil, conectat prin USB la tableta din geantă, aşa încît să nu fie transpirată. Probabil că aveau de gînd să-şi pună pe Facebook pozele pe care urmau să le facă în timp ce-şi băgau mîna în gura de piatră. Şi trebuiau să arate cît mai bine. Eu m-am temut ca nu cumva gura aceea chiar să muşte, judecînd prea brutal o asemenea lipsă de naturaleţe.

Micul dejun în Piaţa Navona mi-a adus aminte de ce scria Jean d’Ormesson, cum pleca în cîte un week-end cu vreun prieten, de la Paris, cu mașina lui sport roşie, şi nu se oprea pînă la Roma, în Piaţa Navona (care-i plăcea grozav), unde comanda ceva de mîncare. Eu ajunsesem acolo din micul Paris, cu avionul. Şi mîncam omletă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.