Rezoluții pe dos

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

La începutul acestui an m-am lăsat de sală și am început să fumez mai mult. Mi-au căzut sub ochi felurite sfaturi, iar unul, recurent, spune că ar trebui să te iubești mai mult. Bănuiesc că ăsta o fi modul în care m-am gîndit să mă iubesc. E plin net-ul de înțelepciuni de soiul ăsta, majoritatea atît de vagi că te trezești la finalul lecturii mai bulversat și mai neiubitor de sine decît la început.

Șaptesprezece moduri în care să te simți mai bine în pielea ta, zece feluri în care să fii mai blînd cu tine însuți. Articole scrise de diverși doctori și doctorițe în psihologie care încep, invariabil, cu citate. Din Oscar Wilde, de pildă: „Dragostea de sine e începutul unei relații de o viață“. Sau cam așa ceva. Oricum, m-a bușit rîsul. Uite cît s-a iubit pe sine Dorian Gray și uite unde a ajuns. Poate că domnii și doamnele care se folosesc de citatul ăsta nu s-au gîndit că Wilde n-a zis exact despre ce fel de relație e vorba. În cazul lui Dorian Gray, una estetizantă, dar teribil de toxică, se pare. Iar Wilde, la rîndul lui, era obligat să se iubească mai mult singur, date fiind circumstanțele personale în total răspăr cu cele ale epocii.

Invariabil, sfaturile legate de iubirea mai abitir de sine alunecă în nu știu ce concepte care vin din budism. Ți se spune să nu mai fii atît de critic cu tine însuți, să vezi că și ceilalți au defecte și că nu ești tu chiar ultima găină din coteț. Să zicem că o dai în bară grav într-o relație contractuală. Depășești un pic deadline-ul și ajungi în fața unora cărora trebuie să le vinzi ceva – idei, concepte, sufletul – mai nesigur decît ai fost vreodată. Prezentarea ta pe care o gîndisei cumva acasă iese cu totul pe dos, cade flasc la pămînt și arată ca un sufleu nereușit. Te-ai făcut de rîs. Soluția ar fi să te compari cu alți nefericiți, hei, nu ești singurul, să te mîngîi pe cap cu blîndețe și să-ți spui că și mîine e o zi, mai sînt șanse, nu ești tu singurul care n-a reușit să lege două vorbe din cauza emoțiilor. Dacă îți reușește, e perfect. Dacă nu, o să gemi involuntar numai la gîndul acelor momente penibile. Dar e OK. Data viitoare. Pîna una-alta, întîmplarea asta o pui în insectarul celorlalte pe care le scoți și le zgîndări din cînd în cînd, atunci cînd fericirea ta devine insuportabilă. Momentul în care ți-ai lăsat prietena baltă. Atunci cînd s-a produs fisura în cimentul sentimental dintre tine și maică-ta, fisură pe care n-ai reparat-o, ai dat cu barosul în ea. Seara în care te-ai făcut de rîs la petrecerea de Crăciun de la muncă. Ziua în care ai intrat pe o ușă și nu te-a mai observat nimeni. Clipele în care ai vrut să fii haios și peste poate de deștept, dar ai început să te bîlbîi la poantă. Cînd ai început să-i explici unui bucătar italian cum se fac cele mai bune carbonara (nu știai că ăla e bucătar). Cînd ai pus, ca un penibil, bilețele în parbrizul celei care îți dădea de înțeles în toate modurile că nu te mai vrea. Toate dureroase. Usturătoare. Vindecabile prin comparația cu ceilalți, la fel de nasoi.

Peste toate tacticile astea de autoiubire, mai e ceva, nici nu știu cum să-i spun. Mindfulness îi zice. Un soi de metaperspectivă asupra greutăților cu care te confrunți, zic doamnele și domnii specialiști. Metaperspectiva asta te va ajuta să nu te afunzi total în smîrcurile nefericirii tale. Meditezi, conștientizezi gînduri, situații, perspective, senzații. Simți vîntul pe piele, soarele pe părul negru, inspiri-expiri, iei o pauză și nu te mai grăbești ca un nebun să răspunzi la telefon atunci cînd sună (cineva de la muncă, maică-ta la o oră total neobișnuită, o prietenă cu care n-ai mai vorbit de doi ani din cauza ta, ducă-se).

Îți faci puțin timp să te iubești. Te bagi în pijama și nu ieși trei zile din casă. Te uiți abulic la horror-uri indiene – total altă perspectivă antropologică – cu zombies în costume de latex în sate prăpădite inundate de ploaie, te uiți la filme românești în care, dureros de privit, nu se întîmplă absolut nimic, nu te speli și te îngrași încet. Cu un mindfulness de ianuarie ne sîntem cu toții datori.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

12769606 jpg
Ce pârghii are la dispoziție Donald Trump pentru a sili Rusia să negocieze un acord de pace
La doar câteva zile după ce președintele american Donald Trump s-a întors la Casa Albă, a pus în vedere Rusia va urma „pe calea cea grea” a sancțiunilor dacă președintele rus Vladimir Putin refuză să vină la masa negocierilor pentru un acord de pace cu Ucraina, relatează Kyiv Independent.
matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr Foto   Wikipedia jpg
26 ianuarie: Au murit marii matematicieni Felix Hausdorff și Georg Mohr. Descoperirile făcute de cei doi
Pe data de 26 ianuarie era sărbătorită ziua de naștere a „tovarășului” Nicolae Ceaușescu. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit legendarul baschetbalist american Kobe Bryant, într-un tragic accident de elicopter.
orhidee istock jpg
Produsul din farmacie în care trebuie să înmuiem rădăcinile orhideelor! Vor înflori spectaculos
Plantele sunt alegerea perfectă atunci când vrem să oferim camerelor noastre o notă de vitalitate.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Care va fi efectul Trump asupra bursei din SUA. Principalele tendințe pentru 2025| ANALIZĂ
Statele Unite intră într-o nouă etapă economică sub administrația Trump, iar impactul asupra pieței bursiere este deja vizibil, consideră experții într-o analiză de specialitate.
ron wyatt captura video jpg
Cine a fost Ron Wyatt, bărbatul care ar fi descoperit o mostră de sânge a lui Iisus Hristos și Arca lui Noe
În Biblie scrie că Arca lui Noe s-a poticnit undeva în Munţii Ararat, iar de-a lungul timpului, curioşi sau experţi au căutat tămăşiţele acesteia. Ei bine, în 1984, doctorul american Ron Wyatt, pasionat de arheologie, a găsit bucăţi de metal, despre care a spus că fac parte din vasul biblic, iar 2 a
Trabant foto Pixabay jpg
Cât a ajuns să coste Trabantul, „mașina de carton a săracului” și subiect de bancuri. „Când am avut nu l-am prețuit, acum aș vrea două”
Subiect de bancuri în Revoluție și în anii imediat următori, mașinile Trabant au devenit o raritate, ceea ce le face mai scumpe decât au fost oricând.
ce este greșit în imagine logo jpg
Doar geniile pot rezolva acest test în 5 secunde! Care este detaliul greșit din imagine
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, pare a fi destul de simplă. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim detaliul greșit din acest desen banal! Însă, lucrurile devin mult mai complicate odată ce aflăm că avem la dispoziție numai 5 secunde pentru a găsi răspunsul corect!
Tendințele modei în 2025 Colaj
De la buline la franjuri: 10 tendințe de modă care vor defini anul 2025, potrivit podiumurilor și stilului urban
Specialiștii în modă au decis ce tendințe vor avea un impact durabil în garderoba ta. Un nou an aduce noi aspirații în materie de stil. Timp de 12 luni, podiumurile, capitalele modei și rețelele sociale vor dicta direcțiile, dar care dintre ele vor avea cu adevărat un impact semnificativ?
padurea aokigahara captura video jpg
Pădurea misterioasă care a devenit faimoasă pentru că mii de oameni şi-au pierdut viaţa aici. Se spune că este cel mai bântuit loc din lume
Cunoscută și sub denumirea de „Marea de Copaci”, această pădure din Japonia este o destinație populară pentru turiștii străini, cu toate că are o reputație nu tocmai bună printre japonezi. Locul a fost asociat cu sinuciderea, devenind în cele din urmă cunoscută în limba engleză sub porecla de „Suici