Revoluţia de muşama

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Revoluţia de muşama jpeg

Explozia mămăligii e guvernată de un ceas cu cuc, un orologiu care măsoară un timp specific acestui colţ de lume. Aici nu există doar un sens al acelor de ceasornic. Totul e posibil. Şi ceea ce pare imposibil se rezolvă pînă la urmă cu ajutorul formulei magice: „Nu-i problemă. Ne înţelegem noi. Facem să fie bine pentru toată lumea“. Între timp, vremea fuge la vale, ca apa care se strecoară cu răbdare printre pietre şi îşi vede, cu încăpăţînare, de drumul ei. Însă atunci cînd metabolismul pirotehnic al mămăligii atinge un punct critic, şi digestia noastră care mistuie orice, totuşi, se opreşte, vine şi momentul pocnirii. Iar în fumul care se risipeşte, şi în liniştea de după bubuială, imediat, citim cu limpezime că tot cu chipurile triste am rămas. Explozia ne-a eliberat doar de o părticică din presiune, dar ne-a reamintit cît de tare am pierdut vremea, contemplînd originalitatea propriului nostru ceas.

Sîmbătă seara, pe 14 ianuarie, cînd jandarmii mîngîiau democratic primele spinări protestatare, soţia unui compatriot care fusese rănit în confruntări se adresa telefonic unui post de ştiri. La întrebarea „Ce făcea soţul dumneavoastră în Piaţa Universităţii?“, soţia rănitului a răspuns ferm: „Îşi cerea dreptul, doamnă! Îşi cerea dreptul lui! Că nu se mai poate!“. Vreme de vreo douăzeci de minute, cît a durat convorbirea telefonică, soţia îngrijorată de soarta soţului bătut de jandarmi nu a reuşit să formuleze ceva coerent în legătură cu dreptul cu pricina. Omul ei nu ieşise în stradă pentru un drept anume, ci din cauza unei stări generale de nemulţumire, din cauza unor lipsuri, frustrări, necazuri, grămădite sub o sintagmă care părea că le poate exprima pe toate – „dreptul lui“.

Legea sănătăţii a fost ultima bucăţică de fitil dinaintea pocnitorii. Frica de boală şi de spital, una dintre cele mai cumplite şi reale frici din România acestui moment, alături de ploaia de impozite, tăierile de salarii, disponibilizările, mesajele contradictorii, promisiunile neonorate, peste care s-a mai aşezat şi atitudinea total neinspirată a preşedintelui nostru faţă de doctorul Raed Arafat, un personaj legendar al spaţiului public de la noi, au accelerat teribil arderea fitilului pînă la capsă. Impresia generală e că doctorul Arafat, creatorul SMURD, e unul dintre puţinii care „au făcut ceva“. La fel de bine funcţionează, în sens invers însă, impresia generală despre politicieni. Capsa a luat foc, antrenînd restul mămăligii explozive.

Ceea ce se vede cel mai limpede, dincolo de bolovani, gaze lacrimogene, jandarmi, trupe speciale şi breaking news, e cumplita întîrziere pe care o avem în deprinderea mecanismelor profunde ale democraţiei. Dialogul din spaţiul public e înlocuit, de ani mulţi, cu dezbateri la televizor, împunsături şi clănţăneli din zona divertismentului de cea mai proastă calitate. Educaţia e doar un refren care se cîntă pe la alegeri şi prin studiourile de ştiri. Iar celebra zicere de terasă conform căreia „dacă Ceauşescu ne dădea de mîncare şi slăbea şurubu’, o mai ducea o vreme…“ rînjeşte în dosul fiecărei zile care a trecut, de la Revoluţie pînă azi. Absenţa proiectului naţional nu ne deranjează cîtuşi de puţin, atîta vreme cît avem ce să punem în farfurie. În rest, soarta naţiunii ne interesează doar cînd apare cîte o sperietură majoră, care vine ca cireaşa pe tort, aşezîndu-se peste alte sperieturi, mai mici, adunate în ani. Cît timp nu ştim că avem drepturi şi îndatoriri, dar mai ales că, în fiecare zi, avem datoria de a le examina, înţelege şi deprinde pe fiecare dintre ele, pentru noi, democraţia e ca o ieşire din tranşee, la Mărăşeşti. Ca o haiducie la drumul mare. Ca aşteptarea pescarului la capătul unei undiţe care, cîndva, va fi scuturată de monstrul plin de icre. Ca şirul nesfîrşit de excepţii care visează, la nesfîrşit, regula izbăvitoare.

Aşa se face că, în locul miilor de cetăţeni care îşi exersează dreptul de a protesta public – mărşăluind paşnic de-a lungul bulevardelor, asociindu-se în organizaţii civice, trimiţînd munţi de petiţii, provocînd zilnic arbitrajul puterii judecătoreşti, trimiţînd încontinuu mesaje, care foarte serioase, care ironice, spre clasa politică – am rămas, de atîta amar de vreme, în paradigma aburindă a exploziei mămăligii. În locul sindicatelor moderne, suporterii din galeriile echipelor de fotbal. În locul asociaţiilor civice, creştini fundamentalişti care, în timpul liber, îşi bat copiii de trei ori pe zi. În locul studenţilor, un amestec pestriţ de yoghini care, în pauzele dintre meditaţii, rad cîte un litru de ţuică, monarhişti care cred în valoarea republicii, republicani convinşi care urlă că numai Regele ne poate salva, socialişti de dreapta, conservatori de stînga, şi public mult care aşteaptă să vadă la televizor cum trece pe stradă revoluţia.

Aparent, sîntem în rîndul lumii. Ultraşii noştri poartă glugi şi îşi maschează feţele cu eşarfe, ca ultraşii lor. Scutierii noştri seamănă cu scutierii lor. Fumigenele şi lacrimogenele noastre pocnesc la fel ca fumigenele şi lacrimogenele lor. Politicienii noştri sînt la fel de huliţi ca politicienii lor. Iar breaking news se scrie la fel de negru pe galben ca pe ecranele lor. Însă îndărătul acestor asemănări stau nişte deosebiri atît de mari, încît, atunci cînd le întrezărim, facem o criză de nervi. Ştim că e ceva vechi la mijloc, o problemă cu noi înşine, pe care n-am rezolvat-o. Şi, în loc să ne luăm familiile şi prietenii, să ieşim în stradă şi să spunem ce ne doare, trecem direct la spargerea unei vitrine şi la incendierea unui chioşc de ziare. Ne cerem… dreptul. Şi afirmăm răspicat, aşa cum a făcut-o un patriot, pe un forum: „Vrem preşedinte cu doi ochi!“. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Foto: M. Struțeanu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.