Relativitatea ╚Ötiin╚Ťific─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 937 din 24 ÔÇô 30 martie 2022
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

GPS-ul, sistemul de pozi╚Ťionare american (Global Positioning System) despre care ast─âzi se discut─â intens legat de r─âzboiul din Ucraina, ├«n ideea c─â Rusia ar putea fi deconectat─â de la el (de╚Öi oficialii de la Moscova sus╚Ťin c─â au propria alternativ─â), a fost la ├«nceput o aplica╚Ťie strict militar─â. Ulterior, sistemul a fost extins pentru utilizare universal─â ╚Öi ast─âzi este, cum ╚Ötim, o facilitate tehnologic─â folosit─â pe scar─â larg─â ├«n domeniul civil. Ceea ce poate se ╚Ötie mai pu╚Ťin este c─â acest sistem, care se bazeaz─â pe semnale trimise ╚Öi primite de la sateli╚Ťi artificiali, nu ar fi putut func╚Ťiona dac─â n-ar fi existat teoria relativit─â╚Ťii a lui Albert Einstein. Precizia sistemului se bazeaz─â pe aplicarea unor corec╚Ťii relativiste la fizica newtonian─â clasic─â. Fizicianul italian Carlo Rovelli ÔÇô ├«n cartea sa recent tradus─â ├«n rom├óne╚Öte la Editura Humanitas sub titlul ╚śi dac─â timpul n-ar exista? ÔÇô d─â un exemplu anecdotic despre c├«t de greu le e oamenilor normali s─â-╚Öi adapteze mintea la descoperirile revolu╚Ťionare ale ╚Ötiin╚Ťei: ÔÇ×...c├«nd se punea la punct sistemul GPS, generalii americani responsabili de proiect nu reu╚Öeau s─â cread─â ├«n relativitatea timpului. Fizicienii le spuseser─â c─â ceasurile plasate pe sateli╚Ťi vor merge mai repede dec├«t cele de la sol, dar... cum s─â iei ├«n serios a╚Öa ceva? Cum s─â cread─â un militar c─â timpul se scurge mai repede sau mai ├«ncet? Pentru mai mult─â siguran╚Ť─â, armata american─â a testat sistemul cu dou─â op╚Ťiuni: una cu corec╚Ťii, cealalt─â f─âr─â. Ce b─ânui╚Ťi c─â s-a ├«nt├«mplat? Iat─â o ilustrare peremptorie a faptului c─â relativitatea general─â e o teorie bine stabilit─â. S─â nu crezi ├«n predic╚Ťiile ei este o idio╚ŤenieÔÇŁ. E de prisos s─â mai observi c─â idio╚Ťenia generalilor poate fi ╚Öi foarte costisitoare.

Rovelli aminte╚Öte c─â oamenii ╚Öi-au schimbat cu greu multe credin╚Ťe, ├«n ciuda demonstra╚Ťiilor clare ale unor oameni de ╚Ötiin╚Ť─â vizionari. A trecut mult timp p├«n─â c├«nd s-a ├«ncet─â╚Ťenit ideea c─â P─âm├«ntul este rotund ╚Öi nu plat (dar ╚Öi ast─âzi apar destui idio╚Ťi care sus╚Ťin c─â e plat) sau p├«n─â c├«nd s-a ├«n╚Ťeles la un nivel c├«t de c├«t popular c─â nu Soarele se rote╚Öte ├«n jurul P─âm├«ntului, ci invers. La fel ╚Öi cu teoria relativit─â╚Ťii, care, la mai bine de un secol dup─â ce a fost emis─â, nu este ├«nc─â bine integrat─â ├«n concep╚Ťia despre lume a oamenilor obi╚Önui╚Ťi. ÔÇ×Oamenii ╚Ťin la ideile lor ╚Öi nu ╚Öi le schimb─â u╚ÖorÔÇŁ, scrie Rovelli. Cu at├«t mai greu este de ├«n╚Ťeles o teorie precum aceea a lui Einstein, care a modificat ideea despre ╚Ötiin╚Ť─â ├«n general. Teoria sa a f─âcut trecerea de la percep╚Ťia din secolul al XIX-lea, potrivit c─âreia ╚Ötiin╚Ťa de╚Ťinea adev─âruri absolute ╚Öi de necontestat, la aceea c─â ╚Ötiin╚Ťa e ├«ntr-o continu─â evolu╚Ťie ╚Öi mobilitate, c─â descoperirile de la un moment dat s├«nt doar relative. Dar, dup─â cum observ─â fizicianul italian, adev─ârata for╚Ť─â a ╚Ötiin╚Ťei vine tocmai din capacitatea sa de a se ├«ndoi mereu de propriile sale r─âspunsuri, de a-╚Öi descoperi ╚Öi dep─â╚Öi mereu limitele. Lucrurile acestea s-au ├«nt├«mplat de fapt mereu ├«n istoria omenirii, dar succesul colosal al teoriei lui Newton a f─âcut ca o bun─â bucat─â de vreme ele s─â stagneze. Noile teorii ╚Ötiin╚Ťifice nu le anuleaz─â ├«ns─â pe cele vechi, ci s├«nt doar reprezent─âri mai bune, mai complete ale lumii. Autorul semnaleaz─â aici un pericol: ÔÇ×├Änfl─âc─ârarea exagerat─â pentru ╚Ötiin╚Ťa triumf─âtoare a pozitivismului secolului al XIX-lea a disp─ârut, mai ales datorit─â c─âderii newtonismului ╚Öi a reflec╚Ťiilor dureroase asupra vie╚Ťii limitate a teoriilor ╚Ötiin╚Ťifice. De altfel, reac╚Ťia antitehnologic─â, la ├«nceput, apoi ╚Öi anti╚Ötiin╚Ťific─â, a unei anume filozofii continentale n-a f─âcut dec├«t s─â accentueze separarea stupid─â a celor ┬źdou─â culturi┬╗ (umanist─â ╚Öi ╚Ötiin╚Ťific─â): o separare care duce la orbire fa╚Ť─â de complexitatea ╚Öi bog─â╚Ťia concep╚Ťiei noastre despre lume.ÔÇŁ

La fel ca ├«ntr-o carte a sa anterioar─â, ╚śapte scurte lec╚Ťii de fizic─â, Carol Rovelli ├«╚Öi demonstreaz─â talentul de a explica simplu ╚Öi pe ├«n╚Ťeles lucruri foarte complicate. De exemplu, te face s─â ├«n╚Ťelegi cum percep╚Ťiile obi╚Önuite despre spa╚Ťiu ╚Öi timp, care ├«nc─â pentru majoritatea oamenilor s├«nt cele care decurg din teoriile lui Newton, vor trebui schimbate cu cele care rezult─â din teoriile lui Einstein. De asemenea, fizicianul ├«╚Öi poart─â cititorii spre teoriile cuantice, ╚Öi mai greu de ├«n╚Ťeles, ╚Öi mai pu╚Ťin intuitive. Rovelli este unul dintre p─ârin╚Ťii teoriei gravita╚Ťiei cuantice cu bucle, un domeniu care ar putea la un moment dat s─â ofere o solu╚Ťie la marea problem─â din fizica actual─â, aceea a incompatibilit─â╚Ťii care exist─â ├«ntre relativitatea general─â (referitoare la spa╚Ťiu, timp ╚Öi gravita╚Ťia din macrocosmos) ╚Öi mecanica cuantic─â (legat─â de observa╚Ťiile din microcosmos). O asemenea teorie ar putea p─ârea ceva foarte complicat ╚Öi cu totul de ne├«n╚Ťeles pentru un nespecialist. ╚śi totu╚Öi, autorul reu╚Öe╚Öte, prin compara╚Ťii pe c├«t de simple, pe at├«t de str─âlucite, s─â fac─â totul destul de accesibil.

Curajul lui maxim e ├«ns─â acela, dat chiar de titlul c─âr╚Ťii, de a supune cititorilor obi╚Önui╚Ťi ipoteza c─â timpul ar putea fi doar o iluzie ╚Öi c─â, cel pu╚Ťin ├«n fizica cuantic─â, el poate fi ignorat. Adic─â timpul n-ar mai fi ceva absolut, ci doar o leg─âtur─â relativ─â de interdependen╚Ť─â ├«ntre anumite fenomene. Nici chiar ideea asta n-ar fi ├«ns─â de ordin absolut, ci doar o metod─â de lucru. Ai putea ame╚Ťi de-a dreptul citind a╚Öa ceva, dac─â prezentarea lui Rovelli n-ar fi at├«t de logic─â.

├Än alt─â ordine de idei, a g├«ndi totul ├«n asemenea termeni relativi e o mare provocare ├«ntr-o lume tot mai plin─â de min╚Ťi absolutiste.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.