Răzbunarea unui motan

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Răzbunarea unui motan jpeg

L-am întîlnit, nu de mult, pe prietenul meu de la Fizică, profesorul Mișu Prăvălitu. Avea o satisfacție debordantă imprimată pe chip. „Dragul meu“, a strigat el cum m-a văzut, „ți-am citit articolul despre rectorul obsedat de grilele CNATDCU. Interesant, dar nici pe departe comparabil cu povestea șefului nostru de departament, Mătrăgun Șoricaru, la rîndul lui un obsedat feroce. Nu de grile de evalua-re, ci de FAZ-uri (pentru cei mai puțin familiarizați cu mediul academic precizez aici că FAZ-urile sînt fișele de activitate zilnică, unde universitarii își raportează orele didactice și/sau de cercetare efectuate, n.m.). Tipul ne-a ucis cu hîrtiile astea! Și măcar de-ar fi fost doar cele instituționale, pe care le completăm toți. Nu, băiatul dorea să știe totul și, ca atare, concepuse el niște fișe originale, pe care noi ne descriam viețile. Spunea că așa vom fi eficienți, ne vom ambiționa, vom intra în competiție cu noi înșine și, treptat, ne vom autodepăși. Departamentul va ajunge pe locul întîi în Universitate, iar domeniul nostru științific va străluci între primele la evaluările internaționale. Un FAZ devenise, prietene, un veritabil jurnal de front, ținut de un comandant militar încercat în multe bătălii. Pe lîngă orele de curs, de seminar și intervalele de cercetare, trebuia să dăm seamă de activitățile sportive de peste zi, interacțiunile cu alți oameni și contribuția personală la armonia familială. Mătrăgun oferise explicații pentru fiecare în parte într-o ședință dementă de departament, unde s-a lăsat cu urlete și invective imposibil de reprodus. Zbiera că fizicianul fără efort fizic e ca albina fără polen. De asemenea, ne asigura că ideile mari nu vin în starea de recluziune, ci în aceea de interacțiune cu ceilalți și că nici un cercetător adevărat nu poate performa fără armonie în spațiul domestic. Ne solicita imperios, prin urmare, prezentarea tuturor acestor momente zilnice, detaliat, în FAZ urile imaginate de el, FAZ-uri care se lungeau pe 24 de rubrici. 24 de ore, 24 de rubrici.“

Prăvălitu a respirat adînc și și-a reluat strania povestire: „Ne-am jurat, desigur, că nu-l vom mai vota pentru un al doilea mandat de director, dar, în ăștia patru ani aflați în derulare, nu prea aveam loc de întors. Decanul se spălase pe mîini, acordînd o confortabilă autonomie departamentelor, iar nebunul, stăpîn pe situație, amenința cu tăieri salariale dacă nu se completau noile fișe de activitate zilnică. Au existat uzurpatori chitiți să submineze demersul cu raportări bășcălioase, însă fără succes. O colegă a acordat spații ample intervalelor de satisfacere a necesităților fiziologice. Un asistent a descris amănunțit ieșirile la terase cu amicii, insistînd pe tipurile de eructație determinate de diversele mărci de bere existente pe piața românească. Coropișnic, proful de fizică teoretică, a raportat, cuminte, pentru intervalul 23-24, adormit prostesc, apoi, în toate rubricile orelor de peste noapte, 0-1, 1-2, 3-4 etc., a repetat, sadic, sintagma somnic pruncesc, pentru ca, în final, pentru ora 6-7, să adauge trezit porcesc. Cineva a scris undeva belit ochi ecran TV, iar colega mea de birou, Fluturela Zămușcă, a precizat – pentru zona de efort fizic – competiție sportivă specifică, inventată de Zămuști din tată-n fiu, intitulată «Mă muști». Toate ironiile, toate disidențele, toate aluziile răutăcioase s au dovedit, din păcate, frecții la un picior de lemn. Mătrăgun se declara fericit. Zicea pretutindeni că departamentul a intrat într-o nouă epocă, a eficienței socio-profesionale, și că oamenii lui îi vor depăși în curînd pe japonezi la hărnicie. Noi eram disperați… Pînă luna trecută, cînd Dumnezeu s-a îndurat și ne-a eliberat de sub tiranie. Profesorul Mătrăgun Șoricaru a intrat într-un impredictibil concediu medical, anunțat a fi lung și urmat, firesc, de demisia din funcția de director. Se pare că a suferit o cădere nervoasă. Precum rectorul tău cnatdcofil, zbanghiul nostru transferase, la un moment dat, FAZ-urile și către propria-i familie. Pentru rigoare existențială, ar fi argumentat el.“

Mișu s-a oprit o secundă, sa-vu-rîndu-și satisfacția. „Cu nevasta și copiii“, a continuat vesel, „i-a mai mers cum i-a mai mers, dar cînd i-a întocmit fișă de activitate zilnică motanului său Tonto, situația a degenerat. I-a făcut felinei program fix. Cu haleală, somn, joacă și dresaj. A consemnat activitățile în tabel. L-a forțat pe Tonto să se supună orarului. Ăsta, nimic. Își sfida stăpînul. Pentru a-l putea trage legal la răspundere, Mătrăgun a vrut să-l pună să semneze FAZ-ul. L-a înșfăcat deci pe motan, i-a înmuiat o labă în cerneală și i-a apropiat-o de hîrtia administrativă. Căuta spațiul de semnătură, unde se preciza – Tonto, motanul casei. Mîța s-a înfuriat cumplit, s-a zborșit la Mătrăgun și, din două mișcări, i-a făcut fața harcea-parcea cu ghearele. Ulterior, eliberată, s-a așezat maiestuos desupra FAZ-ului și i-a conferit funcționalitate de litieră.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.