Răzbunarea unui motan

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Răzbunarea unui motan jpeg

L-am întîlnit, nu de mult, pe prietenul meu de la Fizică, profesorul Mișu Prăvălitu. Avea o satisfacție debordantă imprimată pe chip. „Dragul meu“, a strigat el cum m-a văzut, „ți-am citit articolul despre rectorul obsedat de grilele CNATDCU. Interesant, dar nici pe departe comparabil cu povestea șefului nostru de departament, Mătrăgun Șoricaru, la rîndul lui un obsedat feroce. Nu de grile de evalua-re, ci de FAZ-uri (pentru cei mai puțin familiarizați cu mediul academic precizez aici că FAZ-urile sînt fișele de activitate zilnică, unde universitarii își raportează orele didactice și/sau de cercetare efectuate, n.m.). Tipul ne-a ucis cu hîrtiile astea! Și măcar de-ar fi fost doar cele instituționale, pe care le completăm toți. Nu, băiatul dorea să știe totul și, ca atare, concepuse el niște fișe originale, pe care noi ne descriam viețile. Spunea că așa vom fi eficienți, ne vom ambiționa, vom intra în competiție cu noi înșine și, treptat, ne vom autodepăși. Departamentul va ajunge pe locul întîi în Universitate, iar domeniul nostru științific va străluci între primele la evaluările internaționale. Un FAZ devenise, prietene, un veritabil jurnal de front, ținut de un comandant militar încercat în multe bătălii. Pe lîngă orele de curs, de seminar și intervalele de cercetare, trebuia să dăm seamă de activitățile sportive de peste zi, interacțiunile cu alți oameni și contribuția personală la armonia familială. Mătrăgun oferise explicații pentru fiecare în parte într-o ședință dementă de departament, unde s-a lăsat cu urlete și invective imposibil de reprodus. Zbiera că fizicianul fără efort fizic e ca albina fără polen. De asemenea, ne asigura că ideile mari nu vin în starea de recluziune, ci în aceea de interacțiune cu ceilalți și că nici un cercetător adevărat nu poate performa fără armonie în spațiul domestic. Ne solicita imperios, prin urmare, prezentarea tuturor acestor momente zilnice, detaliat, în FAZ urile imaginate de el, FAZ-uri care se lungeau pe 24 de rubrici. 24 de ore, 24 de rubrici.“

Prăvălitu a respirat adînc și și-a reluat strania povestire: „Ne-am jurat, desigur, că nu-l vom mai vota pentru un al doilea mandat de director, dar, în ăștia patru ani aflați în derulare, nu prea aveam loc de întors. Decanul se spălase pe mîini, acordînd o confortabilă autonomie departamentelor, iar nebunul, stăpîn pe situație, amenința cu tăieri salariale dacă nu se completau noile fișe de activitate zilnică. Au existat uzurpatori chitiți să submineze demersul cu raportări bășcălioase, însă fără succes. O colegă a acordat spații ample intervalelor de satisfacere a necesităților fiziologice. Un asistent a descris amănunțit ieșirile la terase cu amicii, insistînd pe tipurile de eructație determinate de diversele mărci de bere existente pe piața românească. Coropișnic, proful de fizică teoretică, a raportat, cuminte, pentru intervalul 23-24, adormit prostesc, apoi, în toate rubricile orelor de peste noapte, 0-1, 1-2, 3-4 etc., a repetat, sadic, sintagma somnic pruncesc, pentru ca, în final, pentru ora 6-7, să adauge trezit porcesc. Cineva a scris undeva belit ochi ecran TV, iar colega mea de birou, Fluturela Zămușcă, a precizat – pentru zona de efort fizic – competiție sportivă specifică, inventată de Zămuști din tată-n fiu, intitulată «Mă muști». Toate ironiile, toate disidențele, toate aluziile răutăcioase s au dovedit, din păcate, frecții la un picior de lemn. Mătrăgun se declara fericit. Zicea pretutindeni că departamentul a intrat într-o nouă epocă, a eficienței socio-profesionale, și că oamenii lui îi vor depăși în curînd pe japonezi la hărnicie. Noi eram disperați… Pînă luna trecută, cînd Dumnezeu s-a îndurat și ne-a eliberat de sub tiranie. Profesorul Mătrăgun Șoricaru a intrat într-un impredictibil concediu medical, anunțat a fi lung și urmat, firesc, de demisia din funcția de director. Se pare că a suferit o cădere nervoasă. Precum rectorul tău cnatdcofil, zbanghiul nostru transferase, la un moment dat, FAZ-urile și către propria-i familie. Pentru rigoare existențială, ar fi argumentat el.“

Mișu s-a oprit o secundă, sa-vu-rîndu-și satisfacția. „Cu nevasta și copiii“, a continuat vesel, „i-a mai mers cum i-a mai mers, dar cînd i-a întocmit fișă de activitate zilnică motanului său Tonto, situația a degenerat. I-a făcut felinei program fix. Cu haleală, somn, joacă și dresaj. A consemnat activitățile în tabel. L-a forțat pe Tonto să se supună orarului. Ăsta, nimic. Își sfida stăpînul. Pentru a-l putea trage legal la răspundere, Mătrăgun a vrut să-l pună să semneze FAZ-ul. L-a înșfăcat deci pe motan, i-a înmuiat o labă în cerneală și i-a apropiat-o de hîrtia administrativă. Căuta spațiul de semnătură, unde se preciza – Tonto, motanul casei. Mîța s-a înfuriat cumplit, s-a zborșit la Mătrăgun și, din două mișcări, i-a făcut fața harcea-parcea cu ghearele. Ulterior, eliberată, s-a așezat maiestuos desupra FAZ-ului și i-a conferit funcționalitate de litieră.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cea mai frumoasă călătorie cu trenul costă doar 20 de lei: „Are lacuri frumoase și câmpuri de urzică cu căprioare”
Mersul simplu cu trenul, folosit de mulți ca mijloc de transport, s-a transformat într-o experiență inedită pentru Tom Chesshyre, bărbatul care a călătorit 4000 de mile prin Marea Britanie cu trenul. Cât l-a costat întreaga experiență, cât timp a durat și cât de impresionat a rămas de zonele pitoreș
Marș pro-european FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Un alt miting pro-Europa a fost anulat. Organizatorii invocă „un gest de maturitate civică și respingere a violenței”
Mitingul pro-european programat pentru duminică, 18 mai, în Piața Victoriei a fost anulat.
Mugur Isărescu - conferinţă de presă sediul BNR - 6 iul 2022 / FOTO Inquam Photos / George Călin
BNR avertizează: În perioada electorală au ieșit mulți bani din țară. Mișcările de capital s-au inversat
BNR a avertizat vineri, în informarea sa privind menținerea dobânzii cheie la nivelul de 6,5%, că perioada electorală prelungită a inversat mișcările de capital, înregistrându-se ieșiri importante de bani în ultima perioadă.
profimedia 0999868131 jpg
Rusia și Ucraina au convenit asupra unui schimb de câte 1000 de prizonieri după discuțiile de la Istanbul
Prima rundă de negocieri de pace între Rusia şi Ucraina după mai mult de trei ani s-a încheiat vineri la Istanbul şi a durat mai puţin de două ore, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.
Federaţia Română de Fotbal
„Ai timp să scrollezi?” FRF, mesaj inedit înaintea turului doi pentru Cotroceni: „Fă-ți timp să votezi. Nu lăsa pe altcineva să-ţi aleagă viitorul!”
Federaţia Română de Fotbal a transmis un mesaj inedit în care îi îndemnă pe români să meargă la vot duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
comisia europeana
Comisia Europeană îi răspunde lui George Simion: „Nu s-a luat nicio decizie de sistare a fondurilor europene pentru România”
Comisia Europeană a negat declarațiile lui George Simion, care a spus într-o postare că Uniunea Europeană va tăia fondurile europene pentru România.
122   Antonie din Popesti jpg
Domnitorul „marioneta” care a condus Țara Românească doar 3 ani. Nepoata lui a fost o soție faimoasă
În istoria zbuciumată a Țării Românești, Antonie-Vodă rămâne un personaj mai puțin cunoscut, dar emblematic pentru vremurile în care domnia se obținea nu prin merit sau voință populară, ci prin jocuri de culise orchestrate de marii boieri.
horoscop chinezesc
Cele 3 zodii chinezești care atrag succesul financiar în săptămâna 19-25 mai 2025
Care sunt cele 3 zodii chinezești ce atrag bani și oportunități între 19-25 mai 2025. Energia este tensionată, dar Bivolul, Tigrul și Șarpele profită din plin!
macron nd final mp4 thumbnail png
Nicușor Dan, sprijinit de Macron în cursa prezidențială: „În joc nu e numai destinul României, ci și al nostru”
Candidatul independent Nicușor Dan a purtat vineri un dialog video cu președintele Franței, Emmanuel Macron.