Războiul lui Georgică

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Georgică şi-a făcut stînă la marginea satului. Are acolo un teren luat în arendă. Unii spun că locul e chiar în teritoriul viran al localităţii şi că n-ar fi chiar în regulă. Primarul s-a arătat şi el îngrijorat de înfiinţarea unei stîne de vaci aşa aproape de casele oamenilor. O stînă miroase, cîinii ciobăneşti sînt mereu un pericol pentru locuitori, şi apoi, pe lîngă stînă pot apărea tot felul de animale sălbatice. 

Georgică nu l-a luat în seamă. Bucuria de a avea stîna lui proprie era imensă. Cu ochii sclipind de satisfacţie şi nerăbdare spunea la toată lumea că-şi face propria afacere. A construit un ţarc, a instalat două boşti, adică nişte adăposturi din acelea cu cadrul din ţăruşi, acoperite cu folii de plastic, în care să doarmă ciobanii, şi a amenajat un grajd vechi pentru cele necesare mulsului şi depozitării brînzei şi laptelui. A adunat de pe la oameni vreo 40 de vaci şi a angajat doi băieţi. Ei le mînă în fiecare dimineaţă pe pajiştile de sub munte şi le aduc după-amiaza înapoi. Vin în urma turmei vorbind la mobil. Se aud frînturi de conversaţie: „Ce vrea? O plasmă? No, vezi că o fi vreo bagaboantă. No, mai bine vii aici cu mine la vaci şi scăpi de tăte ăste.“ 

Seara, cei doi ciobănei mulg vacile şi apoi le lasă din nou să mai pască o oră la marginea satului. Georgică urcă în fiecare seară la ei cu un Aro cu multe boxe. Pune manele de răsună valea, în timp ce dă cheag la lapte şi ia brînza deja închegată. Îi cinsteşte pe băieţi cu ţuică sau vin şi bea şi el. Se întoarce în sat pe întuneric, fericit şi ambalîndu-şi cu putere Aro. Toate îi merg din plin, mai puţin un lucru. Nu prea are de unde să dea apă la vaci. S-a rugat de primar să-l ajute să tragă o conductă. Primarul i-a repetat că nu-i place ideea de stînă lîngă sat şi că, pe deasupra, introducerea apei curente în localitate are în vedere nevoile oamenilor, şi nu pe cele ale vacilor. 

Georgică a încercat atunci să-şi tragă un furtun peste deal, să aducă apă de la casa cumnatului. Cu toate eforturile lui, apa n-a urcat însă pînă în culmea dealului. Neîmpăcat, a căutat altă soluţie. În cele din urmă, s-a încumetat să se branşeze cu furtunul lui undeva mai la vale, la o ţeavă trasă pentru casa de vacanţă a unor bucureşteni. N-a cerut voie nimănui, zicînd că apa-i de la Dumnezeu. Vecinii l-au văzut şi i-au anunţat pe bucureşteni. În definitiv, cu bucureştenii se înţeleseseră ei să le facă un racord din reţeaua care trecea prin curtea lor. Ce să caute Georgică în afacerea asta, mai ales că nu-l prea aveau la suflet?! Au venit şi bucureştenii. I-au făcut morală lui Georgică pentru că nici măcar nu le-a cerut voie să se branşeze la conductă. El a zis că nu vrea să facă rău, dar că ştie că vecinii îl duşmănesc şi că e numai vina lor. Vina lor?! 

„Da, ei au făcut toate astea pentru că sînt cu dinţii rînjţi la mine de cînd mă ştiu, de cînd m-am născut. Au ceva cu mine. Să ştiţi, şi cînd era bătrîna de la care aţi cumpărat casa, o obligau să meargă doi kilometri pînă la fîntîna din vale, fiindcă, de-ai dracului, ăştia îi închiseseră poarta de aici.“ 

„Georgică, nu-s ei de vină acum – au zis bucureştenii. Apa ţi-o închidem pentru că, dacă iei tu să dai la vaci din conductă, nu mai ajunge la noi. Şi noi am plătit.“ 

„Nu, nu, ştiu că v-au zis că dacă îmi daţi şi mie, ei nu vă mai dau nici dvs. Şi să ştiţi că aş fi plătit şi eu. Dar ei sînt duşmani.“ „Georgică, de ce nu vrei tu să încerci să te împaci cu toată lumea, să discutăm calm şi poate găsim o soluţie?“ 

„Pentru că ei vor război. Ei bine, război or să aibă. Nu le mai dau nici eu voie să treacă pe drum pe la mine. O să pun acolo o poartă cu lacăt.“ Vecinul cel tînăr care se apropiase îl aude: „Dacă pui tu poartă jos, pun şi eu aici sus şi nu mai ai cum să vii la vaci, mă, prostule.“

 „Trebuia de la început să nu dau nici eu voie la nimeni să tragă apă pe la mine prin curte“ – zice Georgică, avînd lacrimi de ciudă în ochi. „Păi nici n-ai dat, măi omule, că d-aia a trebuit să ocolim cu conducta şi să dăm o grămadă de bani în plus. Şi acum vrei şi tu.“ „Vreţi război? O să aveţi război.“ 

„Măi, Georgică, tu ai văzut prea multe filme“ – zice bucureşteanul. Din vale apare mergînd agale vecinul ăl bătrîn, cu un furtun în mînă: „Gaaata“ – zice. „S-a terminat războiul, am oprit apa şi vă salut“. Şi eu v-am povestit aici cum s-a supărat Georgică... ca văcarul pe sat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.