Rătăcit în fruntea statului

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Rătăcit în fruntea statului jpeg

├Än septembrie anul trecut, jurnalistul Bob Woodward a lansat o carte despre prima parte a mandatului preziden╚Ťial al lui Donald Trump, carte tradus─â ╚Öi la noi recent, la Editura Litera.

Veteranul Bob Woodward, redactor de 48 de ani la Washington Post, este unul dintre cei mai faimo╚Öi jurnali╚Öti din lume. ├Än 1972, t├«n─âr reporter fiind, al─âturi de colegul s─âu Carl Bernstein, el a investigat jurnalistic ceea ce s-a numit afacerea Watergate, scandalul care l-a ├«nfundat pe Nixon. ├Än plus, Woodward este autorul a nu mai pu╚Ťin de 12 bestseller-uri ╚Öi c├«╚Ötig─âtor a dou─â premii Pulitzer. ├Än aceste condi╚Ťii nu mai e nevoie de nici o alt─â explica╚Ťie a faptului c─â recenta sa carte, intitulat─â Frica ÔÇô Trump la Casa Alb─â, s-a v├«ndut ca p├«inea cald─â peste tot ├«n lume.

E o carte conceput─â, documentat─â ╚Öi scris─â ├«ntr-un stil jurnalistic c├«t se poate de anglo-saxon, cu date, fapte ╚Öi descrieri ale unor situa╚Ťii legate de momentele importante petrecute la Casa Alb─â ├«n r─âstimpul primului an ╚Öi ceva al administra╚Ťiei Trump. Nu avem de-a face neap─ârat cu dezv─âluiri senza╚Ťionale, de tip Watergate, cu informa╚Ťii foarte grave care s─â nu fi fost b─ânuite sau s─â nu fi ajuns p├«n─â acum ├«ntr-o form─â sau alta la cuno╚Ötin╚Ťa publicului. Dar s├«nt o mul╚Ťime de detalii ╚Öi lucruri care, puse cap la cap, pe parcursul a aproape 500 de pagini, redau atmosfera din interiorul Casei Albe. ├Ä╚Ťi creeaz─â impresia c─â autorul ar fi fost prezent printre personajele pe care le descrie. E o adev─ârat─â cronic─â a executivului de la Washington din care reiese at├«t stilul pre╚Öedintelui, c├«t ╚Öi felul ├«n care consilierii ╚Öi mini╚Ötrii s─âi ├«ncearc─â s─â-╚Öi fac─â datoria. Woodward nu comenteaz─â informa╚Ťiile ob╚Ťinute din nenum─ârate documente, interviuri sau discu╚Ťii cu persoane apropiate de Casa Alb─â. El doar le adun─â ╚Öi le las─â s─â curg─â ├«ntr-o istorisire c├«t se poate de relevant─â ├«n ├«ntregul ei. O poveste ├«ngrijor─âtoare.

Asemeni pre╚Öedintelui, autorul sare brusc de la un subiect la altul, de la un dosar la altul. ╚śi e vorba de acele mari dosare legate de pre╚Öedin╚Ťia Trump, importante la nivel global ╚Öi destul de familiare deja celor bine informa╚Ťi: rela╚Ťiile dintre Statele Unite ╚Öi China, criza legat─â de amenin╚Ťarea nuclear─â nord-coreean─â, bombardarea Siriei ├«n urma folosirii de c─âtre regimul Assad a gazelor toxice ├«mpotriva popula╚Ťiei civile, presupusa interven╚Ťie a Rusiei ├«n alegerile americane, viitorul alian╚Ťei NATO, prezen╚Ťa trupelor americane ├«n Afganistan, dosarul iranian ╚Öi complicatele politici din Orientul Apropiat ╚Öi Mijlociu, problema imigra╚Ťiei ╚Öi a zidului de la grani╚Ťa cu Mexicul, tratatele comerciale interna╚Ťionale ╚Öi tarifele vamale, Acordul de la Paris privind schimb─ârile climatice.

Rezult─â c─â ├«n primul s─âu an de ÔÇ×domnieÔÇť, cel pu╚Ťin, Trump a avut destui colaboratori competen╚Ťi care, speria╚Ťi de unele inten╚Ťii periculoase ale acestuia, au f─âcut tot ce le-a stat ├«n putin╚Ť─â ca s─â-l deturneze de la aplicarea lor. Au ├«ncercat s─â-l determine s─â se r─âzg├«ndeasc─â aduc├«ndu-i nenum─ârate argumente ra╚Ťionale sau ÔÇ×lucr├«ndu-lÔÇť psihologic, au tergiversat semnarea unor ordine, l-au atras ├«n h─â╚Ťi╚Öuri birocratice, iar ├«n cazuri extreme l-au p─âc─âlit ori pur ╚Öi simplu i-au luat de pe birou documentele pe care voia s─â le semneze, miz├«nd pe faptul c─â ├«n cele din urm─â va uita de ele. Nu c─â pre╚Öedintele ar fi fost neap─ârat un individ r─âu inten╚Ťionat sau corupt (a╚Öa cum observ─âm c─â se ├«nt├«mpl─â cu omologi populi╚Öti ai s─âi din alte ╚Ť─âri), ci pentru c─â ├«n multe domenii s-a dovedit complet ignorant ╚Öi incapabil s─â ├«nve╚Ťe ceva. Uneori, exaspera╚Ťi de ├«nc─âp─â╚Ť├«n─ârile lui, oameni cu func╚Ťii extrem de ├«nalte (secretarul de stat, ╚Öeful personalului de la Casa Alb─â sau secretarul Ap─âr─ârii) ar fi sc─âpat ├«n public calificative de genul ÔÇ×imbecilÔÇť, ÔÇ×idiotÔÇť sau opinia c─â pre╚Öedintele ar avea nivelul de ├«n╚Ťelegere al unui ÔÇ×╚Öcolar de clasa a cincea sau a ╚ÖaseaÔÇť. Dup─â apari╚Ťia c─âr╚Ťii lui Woodward, unii dintre ace╚Ötia au negat c─â ar fi zis a╚Öa ceva. ├Änsu╚Öi Trump a calificat istoriile din carte ca fiind ÔÇ×inventateÔÇť. Chiar ╚Öi secretara cu presa de la Casa Alb─â a dat o declara╚Ťie oficial─â ├«n care spune c─â n-ar fi vorba dec├«t de ni╚Öte pove╚Öti inventate.

Woodward ╚Öi-a protejat sursele, dar nu e de crezut c─â un profesionist de talia lui ╚Öi-ar fi putut permite s─â inventeze ceva la un asemenea nivel. Iar ├«ntre credibilitatea sa ╚Öi cea a lui Trump pare s─â fie o diferen╚Ť─â. P├«n─â ╚Öi avocatul personal al pre╚Öedintelui ÔÇô John Dowd ÔÇô, care-l ap─âra ├«mpotriva acuza╚Ťiilor c─â ar fi beneficiat de ajutorul ru╚Öilor ├«n campania electoral─â, nu ╚Öi-a l─âsat clientul s─â r─âspund─â direct ├«ntreb─ârilor procurorilor, nu pentru c─â l-ar fi considerat vinovat de ceva ├«n acest caz, ci de team─â c─â abilii procurori l-ar fi putut atrage cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n ÔÇ×capcana sperjuruluiÔÇť. Avocatul, care a ╚Öi demisionat din slujba lui Trump, ╚Öi-a dat seama foarte bine c─â acesta nu s-ar fi putut limita la r─âspunsuri simple, ci s-ar fi lansat ├«n tot felul de teorii periculoase ├«ntr-un tribunal, fiind din fire ÔÇ×un micinos nenorocitÔÇť.

Din cartea lui Woodward rezult─â c─â, de╚Öi Trump e dornic de dispute ├«n jurul lui ╚Öi nu-i respinge neap─ârat pe colaboratorii care-l contrazic, acestora le e totu╚Öi foarte greu s─â reziste prea mult ├«n preajma lui. ├Änc─âp─â╚Ť├«narea lui macin─â ra╚Ťiunea lor. A╚Ö observa c─â, uneori, ideile preconcepute ale lui Trump seam─ân─â cu acelea ale pensionarilor diletan╚Ťi de pe la noi (poate ╚Öi de pe la ei) care discut─â politic─â ├«n fa╚Ťa blocului. Poate de aici ╚Öi succesul electoral pe care l a avut. C─âci nu po╚Ťi s─â nu te ├«ntrebi cum de a reu╚Öit grandiosul sistem democratic american s─â propulseze ├«n fruntea statului a╚Öa un caraghios.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.