Raport de calitate

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Iconofobie jpeg

Într-o scurtă incursiune bu­cu­reș­tea­nă, m-am întîlnit, după mulți ani, cu un amic din tinerețe, astăzi „controlor al calității“ într-un domeniu important (nu spun care, din motive lesne de înțeles). Cum interacționez uneori, prin profesie, cu zona de expertiză a ministerului unde lucrează vechiul meu prieten, Toto Mărțișor, nu m-am abținut, în toiul trăncănelii noastre de revedere, mai în glumă, mai în serios, să-i reproșez o anumită fragilitate a calității sectorului în cauză. „Bătrîne“, mi-a zis Toto, „să știi că noi, inspectorii de profil, nu avem nici o vină pentru aceste rateuri ale calității! Îți dau exemplul meu. La terminarea facultății, am plecat de la Iași la București, pentru că tocmai apăruse postul ăsta de controlor ministerial. Spre surprinderea mea, am luat concursul fără pile și alte tipuri de intervenții. Ar fi fost oricum imposibil să le am eu, moldoveanul rătăcitor, pierdut în tranziția din Capitală. Faptul mi-a dat încredere că lumea urma să se schimbe. Era, de alt­fel, imediat după Revoluție, plesneam cu toții de optimism și entuziasm. Colegii și șefii s-au purtat frumos cu mine de la bun început. Așadar, m-am apucat serios de treabă, deși cîștigam puțin. Dezvoltasem convingerea că numai prin devotament personal puteam crea o nouă societate. Nu-mi păsa de privilegii, munca ajunsese pe primul plan.“

„Am demarat niște inspecții prin țară“, continuă Mărțișor, „mai mare dragul! Tăiam în carne vie! Scriam rapoarte detaliate despre neregulile descoperite și ceream conducătorilor ministerului rezolvări urgente, oferind totodată schița soluțiilor posibile. Referatele mele erau preluate atent de Registratură și transmise factorilor decizionali. După fiecare inspecție devastatoare pentru racilele fostului sistem ceaușist, muribund, dar încă pernicios, plecam acasă cu sentimentul datoriei împlinite. Transformam istoria. Copiii mei vor trăi într-o țară mai bună, gîndeam fericit. Anii au trecut, salariul mi-a crescut, relațiile cu șefii și colegii au devenit tot mai bune și mai strînse. Mă simțeam apreciat, indiferent de culoarea politică pe care o căpăta ministerul din cînd în cînd. Îmi făceam datoria, nimeni nu avea ce să-mi reproșeze, reclădeam, practic, România din temelii. Apoi, acu’ vreo doișpe-treișpe ani, s-a întîmplat ceva ciudat. Mecanismul circular al inspecțiilor în teritoriu m-a readus la vizite de control al calității în spații și instituții pe care le evaluasem la debutul în carieră, adică în prima parte a anilor ’90. Spre stupoarea mea, am revăzut, pretutindeni, fix aceleași mizerii – dezavuate, în rapoartele mele, în urmă cu mai bine de un deceniu. Ce Dumnezeu se petrecuse cu acele amănunțite analize făcute în tinerețea mea profesională?“

Bănuiesc că am căscat ochii, mirat, la întrebarea lui Toto, întrucît a ezitat o clipă înainte să-și reia povestea: „Am ridicat, bineînțeles, problema în ședințele cu șefii. Am menționat referatele redactate în trecut, m-am arătat siderat de înțepenirea lucrurilor la acel nivel de deteriorare istorică. Păreau să mă asculte interesați. Clătinau din capete și își țuguiau, a uimire, buzele. Mi se zîmbea politicos și mi se promiteau supraverificări neîntîrziate. Situația însă nu evolua defel. Inspecțiile mele succesive, soldate cu teribile rapoarte de critică a proastei calități, rămîneau niște gloanțe oarbe, și alea trase în vînt. Șarpele unei înspăimîntătoare revelații mi s-a strecurat atunci în suflet – dacă nimeni nu-mi citea, de fapt, evaluările? Am decis să verific crunta bănuială. Întîi, cu discreție. Scriam, mai nou, același raport, cuvînt cu cuvînt, pentru fiecare control. Nimic. Registratura prelua documentele de eva­lua­re la fel de conștiincios, șefii și colegii mă băteau încurajator pe umăr în continuare, eram apreciat ca și odinioară, salariul îmi creștea odată cu vîrsta. M-am enervat și am început să inventez nume pentru cei inspectați – Aurelian Potcoavă, Merișor Albanescu, Costel Vioară. Inutil. Aceeași lipsă de atenție, aceeași stare de inerție. Nici o adiere de minimă consternare dinspre conducere. Am plusat și am hotărît să-mi relatez viața în aceste rapoarte de calitate.“

„Cum adică?“ am întrebat cu profundă mirare. „Simplu“, a răspuns Mărțișor, „țineam un fel de jurnal personal pe formularele de inspecție, ce creștea de la o vizită în teritoriu la alta. Cine l-ar fi citit ar fi aflat chestii nostime despre motanul meu Fîrnîiac, despre cum am învățat să gătesc ori despre părerile proprii în materie de fotbal. Nu-ți ascund că m‑am jucat și de-a scriitorul. Am inventat o narațiune cu doi soți oligofreni, care se rătăcesc în pădurea Băneasa. Nimic totuși pe frontul de est! Eternele numere de înregistrare, pupături, aprecieri și salariu. Ca atare, acum două luni, mi-am pierdut mințile complet și am scris pe un raport o singură frază – Delicat (rog, fără musteață!), mă pupați toți în curneață! Ei bine, ce crezi că s-a întîmplat, omule? M-au dat afară a doua zi. Nu m-am supărat, mă așteptam la asta, dar am cerut o explicație. De ce abia acum, după ani întregi de la inaugurarea rapoartelor bășcălioase? Atrăsese atenția, mi s-a zis, prezența unui singur rînd în referatul meu de evaluare. Nu completasem deci toate rubricile formularului! Aparent, în sensibila muncă de control al calității, aceasta este o gravă abatere profesională…“

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

girl 5717067 1280 jpg
Un nou rival pentru WhatsApp, creat de co-fondatorul Twitter. Funcționează chiar și offline
Cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a lansat o nouă aplicație de mesagerie care funcționează fără conexiune WiFi sau semnal de telefonie mobilă.
The Rolling Stones FOTO Shutterstock
12 iulie: Ziua în care a debutat trupa The Rolling Stones
La data de 12 iulie 1962 a debutat trupa The Rolling Stones la Londra. În aceeași zi, în 1956 s-a născut solistul trupei Compact, Paul Ciuci, iar în 2020 a murit actrița americană Kelly Preston.
seychelles 4916045 1280 jpg
Animalul rar, asociat cu o adevărată operă de artă. Cum arată și unde trăiește specia care a uimit o lume întreagă
În inima pădurilor tropicale din America Centrală și de Sud trăiește o molie care atrage privirile prin culorile sale vii și desenul aproape pictural de pe aripi și torace.
Departamentul american de Stat FOTO caribbeannewsnow.com
Peste 1.300 de concedieri în curs în Departamentul de Stat al SUA, „într-o perioadă de mare instabilitate mondială”
Diplomaţia americană a început vineri concedierea a peste 1.300 de angajaţi, primul val de concedieri după ce Curtea Supremă a SUA a deblocat o ordonanţă executivă.
dragos anastasiu vicepremier foto fb jpg
Reacțiile piețelor internaționale la noile măsuri fiscale ale României. Anastasiu: urmează reforma companiilor de stat și reducerea cheltuielilor
Reformele bugetare asumate de Guvernul Bolojan în regim de urgență încep să producă efecte concrete pe piețele internaționale: titlurile de stat emise recent au atras cerere peste așteptări, iar dobânzile au scăzut comparativ cu lunile anterioare.
horoscop 13 19 iunie webp
Horoscop sâmbătă, 12 iulie. O zodie s-ar putea confrunta zilele acestea cu un adevăr greu de dus
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 12 iulie.
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tot mai multe voci din PSD cer schimbarea conducerii. „Au fost greșeli, unele grave în campania electorală”
Tot mai mulți membri PSD susțin că partidul are nevoie de o reformare și critică actuala conducere a formațiunii. Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a transmis că „Partidul Social Democrat are nevoie de o resetare profundă”.
 Radu Andrei Tudor, prezentatorul Newstime, emisiune ce rulează de luni până vineri, la Kanal D2, de la ora 20.00, se descurcă de minune ca tătic
Ce lecție de viață a învățat ca tată, Radu Andrei Tudor, vedeta Kanal D2, de la fiul său: „Sunt mai bine de 2 ani de când...”
Radu Andrei Tudor, prezentatorul Newstime, emisiune ce rulează de luni până vineri, la Kanal D2, de la ora 20.00, se descurcă de minune ca tătic.
ciolos gif
Ce spun colegii taximetristului care a rămas fără atestat după ce l-a refuzat pe Dacian Cioloş. „Așa e regulamentul”
Colegii taximetristului sar în apărarea acestuia după ce a fost amendat și a rămas fără atestat după ce a refuzat să preia un client, care, potrivit unor surse, ar fi fost fostul premier Dacian Cioloș.