Quentin Tarantino, Anwar Al-Sadat, Radu Filipescu şi Nicolae Ceauşescu

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Comunismul se aplică din nou jpeg

Între numele înşirate în titlu, aparent, nu e nici o legătură. Şi totuşi.

P entru a doua sau a treia oară am urmărit zilele trecute la televizor filmul Inglourious Basterds – Ticăloşi fără glorie, în traducere românească –, în care regizorul Tarantino ignoră istoria pentru a se răzbuna pe Hitler şi pe cei din jurul său fictiv, punînd pe peliculă o poveste imaginară. În partea finală a filmului, führer-ul şi toţi marii criminali nazişti din jurul său se duc la premiera unui film, într-un cinematograf din Paris. Acolo însă sînt încuiaţi, li se dă foc, sînt mitraliaţi şi în final aruncaţi în aer cu dinamită. Hitler însuşi este mitraliat cu sete de nişte agenţi infiltraţi în sală, cadrele in­sis­tînd asupra găuririi corpului şi a feţei tiranului. Tarantino! 

S cena mi s-a părut, într-un fel, cunoscută. Pe vremuri, eu însumi îmi imaginam ceva asemănător. Mai ştiţi congresele sau plenarele PCR, acelea ţinute la Sala Palatului, în care la prezidiu erau instalaţi toţi dinozaurii ăia comunişti în frunte cu monstrul suprem, „cel mai iubit fiu al ţării“? Ei bine, eu îmi imaginam cum ar fi ca, la un moment dat, cineva să se înfiinţeze cu o mitralieră chiar în locul acela din spatele sălii unde se instalează de obicei proiectorul, o mitralieră mare de tot şi eventual cu gloanţe dum-dum, din acelea care explodează. Tot în imaginaţia mea, altcineva, la fel ca în filmul lui Tarantino, încuia uşile sălii pe dinafară, aşa încît nemernicii de la prezidiu să nu poată ieşi. Apoi, bineînţeles, începea răpăiala. Trebuie să mărturisesc că în visul ăsta pe care-l aveam acum vreo 30 de ani, uneori mă închipuiam chiar pe mine în spatele trăgaciului. Sigur, astăzi, unii poate or să fie oripilaţi de un vis aşa de violent. Dar poate că mulţi români îşi imaginau aşa ceva. Şi Tarantino a fost acuzat de prea multă violenţă prezentată pe ecran. La mine nu era nici măcar pe ecran, ci doar în minte. Iar în vremurile acelea în care trăiam zilnic umilinţele şi mizeriile comunismului, în acel adevărat război pe care conducătorii îl duceau permanent împotriva noastră, măcar imaginaţia mai rămăsese. I-am împuşcat aşadar pe toţi, în mintea mea. Am fost foarte interesat de ştirile despre asasinarea preşedintelui Egiptului, Anwar Al-Sadat. Nu aveam nimic cu el, mai ales că era cel care reapropiase Egiptul de Occident după derapajele pro-sovietice ale predecesorului său Nasser, iar asasinii lui erau nişte terorişti supăraţi de ideea unor negocieri cu Israelul. Dar acţiunea în sine semăna cu ce‑mi imaginasem eu. În timpul unei parade militare, un camion al armatei s-a oprit în faţa tribunei oficiale, iar soldaţii din el au început să arunce grenade şi să tragă cu armele automate spre locul unde stăteau preşedintele şi apropiaţii săi. M-am gîndit la paradele noastre de 23 August, la care Ceauşescu stătea la tribună. Totuşi, îmi spuneam, într-un stat comunist e mai greu să se întîmple aşa ceva. 

Nu foarte demult am aflat cu uimire că existase cineva care, la sfîrşitul anilor ’80, nu doar că îşi imaginase un atentat împotriva lui Ceauşescu, dar voia chiar să-l ducă la capăt şi începuse să-l plănuiască minuţios. Surprins am fost, mai ales, să aflu că omul care se gîndise serios la asta era tocmai Radu Filipescu, disidentul arestat şi hărţuit de Securitate pentru că pusese manifeste în cutii de scrisori, chemînd lumea la un miting împotriva regimului. „Am încercat fără violenţă şi a fost în zadar. Eu am fost bătut. Muncitorii de la Braşov au fost torturaţi. Nu mai există speranţe pentru acest popor, pentru că Ceauşescu duce întreaga ţară în prăpastie. Face ce vrea. Nimeni, nici familia, nici prietenii, nici tovarăşii, nici chiar Securitatea nu-i pot schimba hotărîrile cu argumente. E paranoic. Duce o politică de distrugere a tuturor. Cum se poate reacţiona la un astfel de război? Numai cu aceleaşi arme. Trebuie să dispară. Să fie împuşcat.“ Asta îi povesteşte  Radu Filipescu scriitoarei germane Herma Rennel în cartea pe care aceasta i-a dedicat-o – Jogging cu Securitatea.

Filipescu voia să-l împuşte la Snagov, cînd dictatorul venea să inspecteze lucrările la palatul care îi era construit. Se interesase ce fel de puşcă i-ar fi trebuit şi chiar găsise o filieră prin care putea face rost de ea. Îşi nota cu precizie orele şi zilele cînd dictatorul vizita şantierul. Anul 1989, cu tensiunile sale, şi apoi Revoluţia au făcut ca planul să nu fie realizat.

C ine-şi închipuia ce se va întîmpla? În vremurile acelea, în care îmi imaginam atentate, nu speram că în scurt timp aveam să-l văd pe dictator omorît, nu în tribuna oficială, nu în sala de spectacole sau de cinema, nu fictiv, dar la televizor, şi tot cu mitralierele. Sînt exact 26 de ani de atunci.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.