Puşca de sub masă

Publicat în Dilema Veche nr. 411 din 29 decembrie 2011
Marea de altădată jpeg

Era într-o seară friguroasă de sfîrşit de an şi localul Nicoreşti era plin. Toate mesele ocupate. Doar la una mai erau nişte locuri lîngă un client stingher, pe care chelnerul l-a întrebat dacă acceptă compania noastră – doi băieţi şi o fată. Tînărul, căci tînăr era, ne-a aruncat o privire scurtă pe deasupra ochelarilor cît să înţeleagă despre cine e vorba şi a făcut apoi un semn larg şi primitor. A continuat să-şi bea berea, în timp ce noi ne-am scos hainele şi ne-am instalat la masa lui, vorbind. 

Masa era mică şi pătrată şi, voind să mai facem un pic de loc, l-am întrebat dacă putem să mutăm scrumiera în altă parte. N-a înţeles ce-i cerem şi atunci ne-am dat seama că nu e român.

Unul dintre noi l-a întrebat în engleză de unde e. A priceput cu greu. Era neamţ şi, în afară de limba lui, ştia doar cîteva cuvinte englezeşti. Noi nu ştiam germană. Ne-a spus că-l cheamă Hans... sau Heintz... sau Karl, nu mai ştiu exact, oricum era un nume scurt, tipic nemţesc. A scos din buzunar un dicţionar mic şi gros, german-român. Era instrumentul cu ajutorul căruia aveam să ne înţelegem cît de cît. Şi am legat un fel de dialog ajutîndu-ne de semne, cuvinte căutate în dicţionar, cuvinte internaţionale şi vorbe sau expresii nemţeşti pe care le mai ştiam şi noi.

Am aflat că are de gînd să stea ceva mai mult timp în România şi că ar vrea să găsească un profesor care să ştie germană şi să-l poată învăţa româna. Prietena noastră i-a spus că ea cunoaşte o profesoară de germană, o persoană cam în vîrstă dar care trăise şi în Germania şi i-ar fi putut fi de ajutor. Fără prea multe complicaţii, i-a dat neamţului şi numărul de telefon al doamnei Zibalis (profesoara de germană, o distinsă doamnă pe care o cunoştea de multă vreme).

Tînărul s-a bucurat şi a zis că va lua cît de curînd legătura cu ea. Apoi, ne-a dat de înţeles că Bucureştiul i se pare cam murdar (era pe la sfîrşitul anilor ’90 şi atunci era şi mai murdar decît e astăzi). Pe urmă ne-a zis şi că i se pare că e un oraş în care sînt foarte mulţi „zigeuner“. „Cam cîţi or fi?“, ne-a întrebat. I-am spus că n-avem habar, că la recensăminte foarte mulţi se declară români, aşa că nu se poate şti exact şi că, oricum, nu ne interesează aşa ceva. S-a uitat zîmbind la noi şi a zis că nu ne-ar fi întrebat asta dacă ar fi avut cea mai mică suspiciune că noi am fi ţigani.

Am aflat că nu cunoştea pe nimeni în România şi că venise să vadă ţara şi eventual să afle ceva despre urmele lăsate prin Bucureşti de un bunic de-al său, care, pe vremuri, avusese nişte afaceri pe-aici. „Cînd, pe vremuri?“, am întrebat noi. A scris pe un şerveţel „1930-1944“. Ne-a spus apoi că bunicul lui a fost nevoit să plece odată cu armata lui „Adolf“. Ne-am uitat unii la alţii. A scos din buzunar o fotografie veche în care era un bărbat în uniformă SS. Bunicul. Ne-a explicat că, în timpul războiului, pentru unul ca el puteau fi împuşcaţi zeci de ruşi.  

A sosit mîncarea noastră, deşi ne cam dispăruse foamea. El şi-a comandat o altă bere şi a devenit parcă tot mai interesat să afle de la noi diverse lucruri. S-au uitat în farfuriile noastre şi ne-a întrebat despre bucătăria românească. I-am spus că n-a ales tocmai cea mai bună bere – ceea ce a părut să-i mai taie din aplomb. Apoi, în mod strategic, am adus vorba despre fotbal. Echipa Germaniei trecea atunci printr-o perioadă neagră, fusese ultima în grupele de la Campionatul European şi mînca bătaie peste tot. Şi-a pus mîinile în cap, recunoscînd că e un adevărat dezastru. Cum se întîmplă în asemenea situaţii, discuţia se lega din ce în ce mai bine, deşi nu aveam o limbă comună. În continuare, el se arăta foarte interesat de cît e de mare Bucureştiul şi de numărul locuitorilor. I-am spus că-s vreo două milioane. „Juden?“, a întrebat el. „Evrei? Ce-i cu ei?“ „How many are they?“ Iar ne-am uitat unii la alţii. „Foarte puţini, un număr nesemnificativ“, i-am răspuns noi. A părut să simtă că ne-a speriat. N-a mai zis nimic. A plătit şi s-a sculat de la masă zicîndu-ne auf wiedersehen. Atunci am văzut că era neobişnuit de înalt... şi că de sub masă a scos o geantă kaki foarte lungă...

După ce-a ieşit pe uşă, prietena noastră a exclamat îngrijorată: „Cred c-am făcut o prostie. Doamna Zibalis, profesoara... e evreică“. Am izbucnit cu toţii în rîs. 
Dar în noaptea aceea n-am dormit prea bine. L-am visat pe neamţul cel înalt  cum a scos din geanta lui lungă de sub masă o puşcă mitralieră, pe care a îndreptat-o spre noi, strigînd: „Zigeuner, zigeuner!“. 

Cred c-am văzut prea multe filme cu război. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rapid jpg
Reacție uluitoare a clubului Rapid în scandalul imnului. Un oficial îl ceartă pe Andrei Păunescu
După articolul publicat de Adevărul în legătură cu litigiul aflat în derulare cu Andrei Păunescu, temă preluată de mai multe surse media, Rapid a reacționat oficial.
roxana mînzatu posibila comisar european FOTO FACEBOOK ROXANA MÎNZATU jpg
Românca din vârful Comisiei Europene se va ocupa de un domeniu deficitar în România: „Condiții bune de muncă, salarii corecte”
Roxana Mînzatu a fost votată vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a subliniat că românca „se va asigura că punem oamenii pe primul loc”.
cristian terhes facebook
Care sunt motivele invocate de Cristian Terheș în cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale
Cristian Terheş, candidat din partea Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, acuză fraudarea primului tur de scrutin, invocând îndrumările la vot făcute de membri USR în timp ce românii din diaspora încă votau.
Premierul Marcel Ciolacu sedinta de guvern portret 3 august 2023  FOTO Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Salariul minim crește cu 9,46% de la 1 ianuarie
Salariul minim brut pe economie crește de la 1 ianuarie de la 3.700 lei în prezent, la 4.050 lei, ordonanța fiind aprobată miercuri în ședința de Guvern.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
DNSC, despre campaniile electorale de pe TikTok: „Nu intră în atribuțiile instituției noastre”
Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis într-un comunicat care au fost atribuțiile sale în perioada alegerilor.
profimedia 0939263219 jpg
Ucraina are nevoie de resurse împotriva Rusiei, nu de trupe NATO, spune o țară din Alianță
Ucraina ar nevoie de resursele potrivite pentru a lupta împotriva Rusiei din partea aliaților mai degrabă decât de trupe, a spus ministrul estonian al apărării pentru The Hill.
Damian Drăghici, concert excepțional Meditații românești, pe scena Operei Române foto: Click!
Banner Lavinia Pîrva
KV WSCM jpg
“WEST SIDE CHRISTMAS MARKET’’, organizat de UNTOLD UNIVERSE, se deschide oficial pe 28 noiembrie, fiind primul târg de Crăciun care se deschide în București
Distracția în Parcul Drumul Taberei din Sectorul 6 începe joi cu un concert Direcția 5 și un spectacol de artificii și continuă în weekend cu show-uri live susținute de Fuego, Irina Sârbu și Viorica Pintilie.