Punere în scenă

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Punere în scenă jpeg

Colegul meu anglist, Miralian Ponos, titularul unui celebru curs de Proză anglo-americană din secolul al XIX-lea, s-a remarcat, încă din anii ’90, pentru maniera lui neconvențională de predare. Pentru a-i determina pe studenți să citească operele literare pe care le analiza, dar, cu precădere, pentru a-i face să înțeleagă mai bine anumite subtilități artistice, el punea în scenă – în timpul prelegerilor și seminariilor, chiar în fața amfiteatrului – tablourile cruciale din textele selectate. La dramatizarea ad hoc participau, cu entuziasm teatral, atît profesorul, cît și discipolii săi. Tehnica pedagogică adoptată de Ponos i-a adus, cum spuneam, faimă națională, însă, în mai multe rînduri, și necazuri colaterale. La un moment dat, de pildă, în toiul punerii în scenă a povestirii „Wakefield“, scrise de romanticul american Nathaniel Hawthorne, studentul care-l „impersona“ pe protagonist a plecat discret din sală, în conformitate cu narațiunea (autorul ne zice despre erou că-și părăsește, inexplicabil, familia, evaporîndu-se din viața soției și a apropiaților săi vreme de douăzeci de ani). Spre stupoarea tuturor, băiatul-actor nu a mai revenit nici el, luîndu-și, pare-se, rolul foarte în serios. Părinții l au dat în urmărire generală. La anchetă, Miralian le-a declarat polițiștilor că studentul se va întoarce, cu siguranță, peste două decenii, întrucît așa era scenariul lui Hawthorne și nu-și putea permite să se abată de la derularea sa.

Altădată, la reprezentația intrigii din „Butelca de Amontillado“, aparținînd tot unui prozator de vîrf al romantismului transatlantic, Edgar Allan Poe, tînărul care-l întruchipa pe Fortunato a băut, precum personajul respectiv, toate sticlele de vin „întîlnite“ pe parcursul coborîrii sale în catacombele lui Montrésor (pentru veridicitate, profesorul adusese mărcile de alcool indicate de Poe în povestire). Ca și Fortunato, „actorul“ s-a îmbătat cumplit, iar la scena-cheie din text, cînd trebuia să execute un gest simbolic, masonic, de fluturare a mîinilor în sus, el a ridicat, obscen și rînjind obraznic, doar degetele mijlocii către colegul care-l juca pe Montrésor. A ieșit o cafteală pe cinste, din care Miralian a scăpat ulterior, cu greu, fără sancțiuni disciplinare. În sfîrșit, băiatul care a avut rolul lui Bartleby – din nuvela lui Herman Melville „Bartleby, copistul“ – a căpătat ticul verbal al eroului, strigînd peste tot, multe săptămîni după seminarul dramatizat, „I would prefer not to!“. A avut nevoie de tratament psihiatric. Nici cu victorienii britanici lucrurile nu au stat mereu bine pentru Miralian. Studenta care a imitat-o pe fantomatica Bertha Mason din Jane Eyre a lui Charlotte Brontë a dezvoltat mai tîrziu compulsia prizonieratului în podurile clădirilor (se dorea a fi, pesemne, așa-numita, în feminism, „mad-woman in the attic“). A fost descoperită, după dispariția-i subită din cămin, în podul Universității, printre lilieci, cu o privire pierdută, aiurită, sălbăticită.

Ar mai fi poate de amintit aici și episodul căderii unui student de la etajul al doilea al Facultății. El personifica „mîna“ albă, de nălucă intruzivă, care „intră“ pe fereastră, în romanul lui Emily Brontë La răscruce de vînturi, pentru a-i smulge lui Lockwood, de sub ochi, Biblia plină cu notații personale. Din fericire, omul a aterizat, salutar, în containerul de gunoi. Cu emoții a fost și punerea în scenă a contextului tenebros în care guvernanta nevropată a lui Henry James, din „O coardă prea întinsă“, îl sufocă pe bietul Miles, îmbrățișîndu-l nebunește: studenta-actriță și-a strîns colegul-partener de beregată pînă l-a băgat în șoc respirator. SMURD-ul a rezolvat problema, dar Ponos a mai trăit o traumă, culmea, după două șocuri „medicale“ anterioare. Studenta care o jucase pe Becky Sharp din Tîrgul deșertăciunilor al lui William Makepeace Thackeray, în scena în care aceasta mușcă zdravăn dintr-un ardei iute și se înroșește teribil, s-a umflat brusc după înghițitura de peperone, ajungînd în pragul șocului anafilactic. Similar, „Dinah Morris“, din Adam Bede al lui George Eliot, „predicînd“ congregației sale de „metodiști“, s-a agitat prea tare pe podiumul din amfiteatru și a alunecat, luxîndu-și glezna… Totuși, cumva, Miralian a mers mai departe. Pînă recent, cînd, într-o hărmălaie uriașă, a părăsit Universitatea încătușat. Era dus, tulburător, cu un căruț cu rotile. Ceva nemaipomenit se întîmplase la seminarul său despre Marile speranțe dickensiene. L-a jucat el însuși pe Magwitch în episodul inaugural, în care personajul îl întoarce pe copilul Pip cu capul în jos pentru a-l speria. A chemat un student mai pirpiriu să-i fie partener. Insul, odată răsucit, în loc să-și turuie partitura, a început să răcnească: „Văleu, dom’ profesor, am amețît rău di tăt șî mai văd șî celi di sub fusta lu’ Pietroniela!“. Ponos s-a enervat cumplit și i-a dat drumul din mînă, fiind arestat apoi pentru agresiune. În plus, s-a ales și cu o discopatie paralizantă. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

La Bourgogne, ca  1895 jpg
O tragedie mai mare decât pe Titanic. Dezastrul naval în care copiii și femeile au fost lăsați să moară după ce au fost loviți și înjunghiați
Unul dintre cele mai sfâșietoare dezastre navale din istorie a avut loc în luna iulie a anului 1898. Sute de pasageri au murit după ce nava de pasageri în care se aflau, s-a scufundat. Cu o cruzime ieșită din comun bărbații de pe vapor s-au salvat abandonând femeile și copiii.
horoscop financiar 1 webp
Zodia care își dă un restart total! O așteaptă o viață plină de lux și opulență, astrele i-au pregătit tot ce e mai bun
Urmează o perioadă plină de prosperitate, reușite și noi capitole în viața unei zodii din horoscopul european. Astrele i-au pregătit cele mai frumoase surprize care îi vor marca tot restul vieții.
FCSB CFR Cluj (Sportpictures) jpg
pensionar venituri mici jpg
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: "Statul ar fi trebuit să fie primul afectat de austeritate"
Iarna următoare va fi extrem de grea pengru pensionari, având în vedere scumpirea medicamentelor, alimentelor, lemnelor de foc, agentului ternic, apei și canalizării.
FCSB (Sportpictures) jpg
FCSB dă lovitura în prelungiri și câștigă primul trofeu al sezonului: Supercupa României
Risto Radunovic, gol senzațional, de la 30 de metri, contra lui CFR Cluj.
Politia Romana, foto Shutterstock jpg
Cadavru găsit în Munții Maramureșului, într-o zonă frecvent utilizată de refugiați ucraineni
Semnalul de alarmă a fost dat de un cioban care a observat cadavrul și a sunat imediat la 112. Trupul era în stare avansată de descompunere.
image png
Recunoști actorul din imagine? A avut trei nume recunoscute oficial, a învățat engleza la vârsta de 75 de ani și a trăit o iubire de o viață – 50 de ani de căsnicie
Bărbatul din imagine a fost un actor genial, inegalabil, care a pus suflet în cariera lui, însă a fost distrus de moartea soției sale. Cu greu a putut să își revină după ce a rămas fără femeia cu care a rămas vreme de 50 de ani.
horoscop jpg
Horoscop duminică, 6 iulie. Tensiuni pentru Fecioare, Balanțele nu trebuie să ia decizii financiare importante
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 6 iulie.
Incendiu devastator în Macedonia de Nord, foto Shutterstock jpg
Cabană mistuită de foc, în zona Plaiul Foii - Zărnești
O cabană din zona montană Plaiul Foii - Zărnești, județul Brașov, a fost cuprinsă de un incendiu puternic sâmbătă seară. Acţiunea de stingerea a focului este în desfăşurare.