Punct și de la capăt

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Karma: terapie intensiv─â jpeg

Un coleg de genera╚Ťie, cadru didactic la Experimentalism European, Alistar Desag─â pe numele lui, este doar asistent universitar, ├«n pofida v├«rstei (de acum) avansate ╚Öi a faptului c─â pred─â, la fel ca ╚Öi mine, practic de trei decenii, ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├«ntul superior. Ipoteza c─â omul ar fi lene╚Ö ╚Öi, implicit, ar sta prost la cercetare ╚Öi publica╚Ťii nu func╚Ťioneaz─â, ├«ntruc├«t Alistar a scos mai multe volume de specialitate extrem de consistente. ╚śi, c├«nd spun ÔÇ×consistenteÔÇť, m─â g├«ndesc la lungimea lor de-a dreptul extravagant─â pentru domeniul de ni╚Ö─â unde func╚Ťioneaz─â respectivul asistent c─ârunt. ÔÇ×Empiri╚ÖtiiÔÇť ╚Öi ÔÇ×instrumentali╚ÖtiiÔÇť ÔÇô adic─â acei filozofi convin╚Öi c─â orice form─â de cunoa╚Ötere, oric├«t de restrictiv─â, trebuie ob╚Ťinut─â printr-un ÔÇ×experimentÔÇť nemijlocit, prin-tr o validare ÔÇ×material─âÔÇť a purei specula╚Ťii ÔÇô, de pe b─âtr├«nul nostru continent, nu puteau fi chiar at├«t de mul╚Ťi ╚Öi sofistica╚Ťi, ╚Ťi-ai fi zis, ├«nc├«t s─â merite mii de pagini de analiz─â. ╚śi totu╚Öi, prin c─âr╚Ťile sale, Desag─â dovedea contrariul. Un singur tratat experimentalist avea, la el, minimum 400 de pagini (limita superioar─â ajungea uneori ╚Öi la 800 de file!). Cum publicase deja vreo ╚Öase volume, simpla aritmetic─â a foilor redactate de Alistar ar fi complexat, desigur, pe oricine din spa╚Ťiul umanioarelor. Prin urmare, nu de aici provenea stagnarea socio-academic─â a colegului meu. ├Äncepusem s─â b─ânuiesc cine ╚Ötie ce invidii ale diver╚Öilor lui ╚Öefi, combinate, pesemne, ╚Öi cu o anumit─â indolen╚Ť─â a ├«mpricinatului, ce ar fi dus, ├«n timp, la un asemenea bizar deznod─âm├«nt. L-am ├«nt├«lnit, ├«nt├«mpl─âtor, pe filozoful experimentalist ╚Öi, discut├«nd noi c├«te-n lun─â ╚Öi-n stele, mi-am permis, la un moment dat, s─â-i comunic, cu menajamente, aceast─â suspiciune a mea.

ÔÇ×Ha-haÔÇť, a r├«s (cam amar) Desag─â. ÔÇ×A╚Ö vrea, b─âtr├«ne, ca la mijloc s─â fie ni╚Öte gelozii profesionale. Nu m-a╚Ö fi l─âsat eu victim─â lor, ╚Ťi-o spun deschis! S├«nt experimentalist, ce naiba! G├«ndesc pozitiv ╚Öi, la o adic─â, ard ╚Öi palme. Nu m─â uit la func╚Ťii ╚Öi la alte zorzoane. Dac─â meritam s─â promovez, mi ╚Ťi-i luam de gulera╚Ö pe to╚Ťi responsabilii din sistem ╚Öi ├«mi scoteau posturi la concurs de le sf├«r├«iau c─âlc├«iele. Din p─âcate ├«ns─â, nu merit s─â promovez ╚Öi, fiind un individ cu sim╚Ťul obiectivit─â╚Ťii foarte ascu╚Ťit (chestiune derivat─â tot din omnipotentul meu experimentalism), nu am solicitat niciodat─â pozi╚Ťii superioare, de╚Öi oferte mi s-au f─âcut. Da, am c─âr╚Ťi de dimensiunile Enciclopediei Britanice, dar toate, absolut toate, au o mare problem─â. Puse cap la cap, nu totalizeaz─â un num─âr suficient de pagini de specialitate, pentru a ├«ndeplini punctajul unui post superior celui de asistent. Nu te mira, prietene! Suf─âr de o maladie nervoas─â care m─â distruge, pas cu pas, ├«nc─â din tinere╚Ťe. Am compulsia irepresibil─â a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. C├«t─â vreme ea, obsesia, m─â tulbura strict ├«n zona domestic─â ÔÇô pantaloni pu╚Öi la dung─â, haine ├«ncadrate morbid de simetric ├«n ╚Öifonier, tablouri a╚Öezate perfect pe pere╚Ťi, mobilier r├«nduit milimetric-infinitezimal, precum solda╚Ťii la paradele militare din Pia╚Ťa Ro╚Öie moscovit─â, ╚Öi alimente puse ├«n frigider pe categorii ╚Öi subcategorii draconic delimitate ÔÇô, via╚Ťa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat ╚Öi munca de cercetare ╚Öi, mai ales, de scris academic. Am devenit un sclav, un robot, un mecanism sinistru, care nu mai reu╚Öea s─â ias─â din bucla compulsiv─â dec├«t ├«n╚Öel├«nd, deturn├«nd, deraind un psihic, ├«n fond, bolnav.ÔÇť

Sesiz├«ndu-m─â complet pierdut, Alistar a ad─âugat imediat: ÔÇ×Uite, de pild─â, legat de num─ârul imens de pagini al volumelor mele, s-ar putea concepe un ghid psihiatric excep╚Ťional. S─â ne l─âmurim ÔÇô eu am fost ╚Öi s├«nt, fie ╚Öi ├«n variant─â de asistent, un universitar valabil. Problema era c─â, atunci c├«nd dezvoltam o tem─â, analiza mea se termina dezordonat din punct de vedere numeric. Scriam, s─â zicem, 213 pagini serioase despre instrumentalism ╚Öi m─â apuca disperarea. Cum, 213? Asta era cifr─â? M─â chinuiam din r─âsputeri s─â adaug ╚Öapte pagini pentru a ajunge la ceva rotund, 220 ├«n cazul de fa╚Ť─â. Niciodat─â nu ie╚Öea cum doream. Ap─ârea un tic─âlos de paragraf suplimentar, necesar logicii eseului ╚Öi pe fila 221. Dezn─âdejde! Trebuia acum s─â lupt pentru 230. Se f─âceau, bine├«n╚Ťeles, 233. Hai cu 240! Se i╚Ťeau 241 ╚Öi jum─âtate. Ba╚Öca num─ârul de semne pe pagin─â ╚Öi num─ârul de r├«nduri ├«n paragraf, pe care le visam egale. Nu ie╚Öeau astfel dec├«t cu ciop├«r╚Ťiri sumbre ale coeren╚Ťei textului. ├Än plus, nu mai ╚Ötiam ce s─â adaug, dup─â un timp, pe tema dat─â. ├Äncepeam deci s─â delirez pentru a umple spa╚Ťiile. ├Ämi povesteam via╚Ťa, scriam aiureli, ├«ncerc├«nd s─â ob╚Ťin ordinea dorit─â ╚Öi s─â-mi calmez obsesia. Volumele ├«ns─â erau compromise, ╚Ötiin╚Ťific vorbind. Nici nu mai precizez c─â, din acela╚Öi motiv, am p─âlmuit, la greu, editori, paginatori ╚Öi tipografi opaci la simetrieÔÇŽ Stai, Codrine! Unde pleci? N-am vorbit dec├«t 12 minute! Pentru numele lui Dumnezeu, mai a╚Öteapt─â 3 ca s─â avem fix 15!ÔÇŽÔÇť 

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: romanul Scriptor sau Cartea transform─ârilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.