Puerto Vallarta

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
Puerto Vallarta jpeg

Este numele unei spectaculoase explozii demografice. Risipită pe o fîşie de pămînt, strivită între pantele abrupte ale munţilor Sierra Madre şi uriaşele valuri ale Oceanului Pacific, undeva la jumătatea distanţei dintre nordul şi sudul Mexicului, o mică aşezare zace de secole, răpusă de fascinaţia peisajului. O plajă îngustă, dar destul de lungă – peste treizeci de kilometri –, închide într-o acoladă Golful Banderas, cel mai mare golf al Mexicului, renumit pentru numărul mare de nave scufundate aici, de-a lungul a numeroase bătălii şi atacuri piratereşti. Pe această plajă, la sud de graniţa dintre două state mexicane – Jalisco şi Nayarit –, se află aşezarea. Numele ei: Puerto Vallarta. O climă tropicală, asemenea celei din insulele Hawaii, menţine o vegetaţie abundentă, temperatura medie anuală fiind în jurul a 28 de grade Celsius, iar numărul zilelor însorite pe an ridicîndu-se la trei sute. Pădurea tropicală acoperă zona muntoasă, coborînd în pante abrupte pînă în „buza“ oceanului. Palmieri sălbatici şi arbori de cauciuc, liane şi arbuşti de diverse soiuri se constituie într-un zid verde, impenetrabil. Fauna este diversificată, cuprinzînd cam tot ce este caracteristic acestui tip de climat: de la cerbi şi căprioare pînă la şerpi şi iguane. De altfel, localnicii sînt mîndri că se află pe aceeaşi paralelă cu „regina turismului“ – Hawaii. Un loc, s-ar zice, binecuvîntat! 

În lunga-i existenţă, nimic nu părea a schimba destinul acestui sat cu cîteva mii de locuitori, cu mici case dărăpănate, ascunse sub tufele multicolore de

. Istorioarele cu piraţi şi caravele scufundate în golf făceau deliciul copiilor, şi nu numai al lor. De pe ţărmul însorit puteau privi spectacolul fascinant al uriaşelor balene, aşa-zise „balene cu cocoaşă“, venite din Alaska – de la zece mii de kilometri! – să nască în acest golf şi care, la începutul sezonului ploilor, se reîntorceau, însoţite de pui, în apele reci din nordul Oceanului, de unde veniseră. Un ritual ce se repetă în fiecare an. De ani şi ani. De-o veşnicie, poate! 

Doar serile puneau capăt monotoniei zilelor. Pescarii se întorceau din larg cu puţina agoniseală, punîndu-şi la adăpost şubredele ambarcaţiuni, într-un simulacru de debarcader, care peste ani va deveni un mare port – Marina Vallarta. După ce îşi vindeau marfa, treceau pe la cîrciuma lui Don Pedro, sporovăind la o duşcă de tequila, în ritmurile unei orchestre improvizate de mariachis. A doua zi, o luau de la capăt. „Era un mic sat adormit“, citesc într-un pliant turistic. 

Un pîrîu – Mismaloya – se prelinge de pe versantul muntelui, şerpuind prin jungla deasă pînă la vărsarea în ocean, unde formează o mică plajă cu un nisip foarte fin. Aici, pe această plajă, care a luat numele acestui fir de apă, s-a produs miracolul. 

În anul 1963, satul avea cinci mii de locuitori. În toamna acelui an, pe plaja de la Mismaloya se toarnă ultimele secvenţe ale filmului

– scenariul: Tennessee Williams –, avînd în rolurile principale, printre alţii, pe Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr. În timpul turnărilor vine aici şi Elizabeth Taylor – care nu făcea parte din distribuţie – pentru a fi alături de Richard Burton. Era o idilă amoroasă începută cu cîţiva ani mai înainte. Filmul s-a bucurat de mare succes la vremea respectivă. Cei doi îndrăgostiţi hotărăsc să petreacă iarna următoare aici, la Puerto Vallarta. Elizabeth Taylor închiriază Casa Kimberly (pe care o cumpără, ulterior), iar Richard Burton închiriază casa de peste drum, pe actuala

Cele două case au fost unite printr-o pasarelă –

– la cîţiva metri deasupra străzii, pentru a-i feri de ocheadele indiscreţilor. Încep să-şi petreacă aici vacanţele, în acest paradis vegetal, între junglă şi ocean. Admiratorii localizează imediat cuibul celor doi îndrăgostiţi şi dau năvală la Puerto Vallarta. 

Datorită afluenţei de vizitatori, fără precedent în lunga-i existenţă, satul începe să se extindă. Se construiesc numeroase hoteluri, dotate cu terenuri de tenis şi, mai ales, terenuri de golf, piscine, magazine, restaurante. Luxoase vapoare de croazieră te pot duce în oricare colţ al planetei, iar noul aeroport conectează Puerto Vallarta la traficul aerian internaţional. Telecomunicaţiile cunosc cele mai recente dotări la nivel mondial. Largi artere de circulaţie, străjuite de falnici palmieri, iau locul uliţelor strîmte de altădată. Comerţul ia o amploare fără precedent – galerii de artă, artizanat, bijuterii din aur şi argint (Mexicul este ţara cu cea mai mare productie de argint din lume) –, satul devenind, treptat, un oraş înfloritor. Alte valenţe turistice locale, neglijate de-a lungul timpului, se pun în valoare: ambarcaţiuni cu pînze, asemeni caravelelor conchistadorilor spanioli, brăzdează apele Golfului Banderas, prezentîndu-ţi o mirifică panoramă a oraşului şi a munţilor din jur, fără a uita simularea unui atac pirateresc; vaporaşe cochete, supraîncărcate cu turişti, te duc de la stîncile Los Arcos pînă la Islas Marietas (un paradis al păsărilor), iar pe traseu, cu puţin noroc, poţi vedea uriaşele balene cu cocoaşă, venite din îndepărtata Alaska; cei mai curajoşi pot explora barierele de corali de pe fundul oceanului (o scurtă iniţiere în arta scufundării este obligatorie), iar dacă ai „obosit“ de atîta splendoare, faci ca mine: te retragi la o masă, la umbra unui palmier bătrîn de pe Promenada Spaniolilor, cerîndu-i chelnerului un

un amestec de alcooluri tari, servit într-o nucă de cocos, ornată cu tot dichisul: felii de lămîie, alte fructe exotice cu nume necunoscute mie, care atîrnă de buza paharului, panglici colorate şi flori din belşug. Bucurie, deopotrivă, a limbii şi ochiului! 

Acum, răcorit de-a binelea, poţi traversa strada, intrînd în curtea interioară a Primăriei, prinzînd din zbor ultimele cuvinte ale lui Gustavo González Villaseñor – primarul oraşului –, vorbind unui grup de turişti, de pe treptele unei scări în spirală: „…trăim numai din turism. Fără turism, oraşul moare!“. 

Satul cu cinci mii de locuitori, în 1963, s-a metamorfozat într-un mare oraş, ajungînd, acum, la aproape cinci decenii de la fericita întîmplare, la două sute de mii de locuitori şi un milion cinci sute de mii de turişti pe an. Incredibil! 

Un film şi o pereche de îndrăgostiţi trezesc din reverii un sat adormit pe o plajă.  

Emil Belu este scriitor şi locuieşte în Canada. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.