Puerto Vallarta

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
Puerto Vallarta jpeg

Este numele unei spectaculoase explozii demografice. Risipit─â pe o f├«┼čie de p─âm├«nt, strivit─â ├«ntre pantele abrupte ale mun┼úilor Sierra Madre ┼či uria┼čele valuri ale Oceanului Pacific, undeva la jum─âtatea distan┼úei dintre nordul ┼či sudul Mexicului, o mic─â a┼čezare zace de secole, r─âpus─â de fascina┼úia peisajului. O plaj─â ├«ngust─â, dar destul de lung─â ÔÇô peste treizeci de kilometri ÔÇô, ├«nchide ├«ntr-o acolad─â Golful Banderas, cel mai mare golf al Mexicului, renumit pentru num─ârul mare de nave scufundate aici, de-a lungul a numeroase b─ât─âlii ┼či atacuri piratere┼čti. Pe aceast─â plaj─â, la sud de grani┼úa dintre dou─â state mexicane ÔÇô Jalisco ┼či Nayarit ÔÇô, se afl─â a┼čezarea. Numele ei: Puerto Vallarta. O clim─â tropical─â, asemenea celei din insulele Hawaii, men┼úine o vegeta┼úie abundent─â, temperatura medie anual─â fiind ├«n jurul a 28 de grade Celsius, iar num─ârul zilelor ├«nsorite pe an ridic├«ndu-se la trei sute. P─âdurea tropical─â acoper─â zona muntoas─â, cobor├«nd ├«n pante abrupte p├«n─â ├«n ÔÇ×buzaÔÇť oceanului. Palmieri s─âlbatici ┼či arbori de cauciuc, liane ┼či arbu┼čti de diverse soiuri se constituie ├«ntr-un zid verde, impenetrabil. Fauna este diversificat─â, cuprinz├«nd cam tot ce este caracteristic acestui tip de climat: de la cerbi ┼či c─âprioare p├«n─â la ┼čerpi ┼či iguane. De altfel, localnicii s├«nt m├«ndri c─â se afl─â pe aceea┼či paralel─â cu ÔÇ×regina turismuluiÔÇť ÔÇô Hawaii. Un loc, s-ar zice, binecuv├«ntat! 

În lunga-i existenţă, nimic nu părea a schimba destinul acestui sat cu cîteva mii de locuitori, cu mici case dărăpănate, ascunse sub tufele multicolore de

. Istorioarele cu pira┼úi ┼či caravele scufundate ├«n golf f─âceau deliciul copiilor, ┼či nu numai al lor. De pe ┼ú─ârmul ├«nsorit puteau privi spectacolul fascinant al uria┼čelor balene, a┼ča-zise ÔÇ×balene cu cocoa┼č─âÔÇť, venite din Alaska ÔÇô de la zece mii de kilometri! ÔÇô s─â nasc─â ├«n acest golf ┼či care, la ├«nceputul sezonului ploilor, se re├«ntorceau, ├«nso┼úite de pui, ├«n apele reci din nordul Oceanului, de unde veniser─â. Un ritual ce se repet─â ├«n fiecare an. De ani ┼či ani. De-o ve┼čnicie, poate! 

Doar serile puneau cap─ât monotoniei zilelor. Pescarii se ├«ntorceau din larg cu pu┼úina agoniseal─â, pun├«ndu-┼či la ad─âpost ┼čubredele ambarca┼úiuni, ├«ntr-un simulacru de debarcader, care peste ani va deveni un mare port ÔÇô Marina Vallarta. Dup─â ce ├«┼či vindeau marfa, treceau pe la c├«rciuma lui Don Pedro, sporov─âind la o du┼čc─â de tequila, ├«n ritmurile unei orchestre improvizate de mariachis. A doua zi, o luau de la cap─ât. ÔÇ×Era un mic sat adormitÔÇť, citesc ├«ntr-un pliant turistic. 

Un p├«r├«u ÔÇô Mismaloya ÔÇô se prelinge de pe versantul muntelui, ┼čerpuind prin jungla deas─â p├«n─â la v─ârsarea ├«n ocean, unde formeaz─â o mic─â plaj─â cu un nisip foarte fin. Aici, pe aceast─â plaj─â, care a luat numele acestui fir de ap─â, s-a produs miracolul. 

În anul 1963, satul avea cinci mii de locuitori. În toamna acelui an, pe plaja de la Mismaloya se toarnă ultimele secvenţe ale filmului

ÔÇô scenariul: Tennessee Williams ÔÇô, av├«nd ├«n rolurile principale, printre al┼úii, pe Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr. ├Än timpul turn─ârilor vine aici ┼či Elizabeth Taylor ÔÇô care nu f─âcea parte din distribu┼úie ÔÇô pentru a fi al─âturi de Richard Burton. Era o idil─â amoroas─â ├«nceput─â cu c├«┼úiva ani mai ├«nainte. Filmul s-a bucurat de mare succes la vremea respectiv─â. Cei doi ├«ndr─âgosti┼úi hot─âr─âsc s─â petreac─â iarna urm─âtoare aici, la Puerto Vallarta. Elizabeth Taylor ├«nchiriaz─â Casa Kimberly (pe care o cump─âr─â, ulterior), iar Richard Burton ├«nchiriaz─â casa de peste drum, pe actuala

Cele dou─â case au fost unite printr-o pasarel─â ÔÇô

ÔÇô la c├«┼úiva metri deasupra str─âzii, pentru a-i feri de ocheadele indiscre┼úilor. ├Äncep s─â-┼či petreac─â aici vacan┼úele, ├«n acest paradis vegetal, ├«ntre jungl─â ┼či ocean. Admiratorii localizeaz─â imediat cuibul celor doi ├«ndr─âgosti┼úi ┼či dau n─âval─â la Puerto Vallarta. 

Datorit─â afluen┼úei de vizitatori, f─âr─â precedent ├«n lunga-i existen┼ú─â, satul ├«ncepe s─â se extind─â. Se construiesc numeroase hoteluri, dotate cu terenuri de tenis ┼či, mai ales, terenuri de golf, piscine, magazine, restaurante. Luxoase vapoare de croazier─â te pot duce ├«n oricare col┼ú al planetei, iar noul aeroport conecteaz─â Puerto Vallarta la traficul aerian interna┼úional. Telecomunica┼úiile cunosc cele mai recente dot─âri la nivel mondial. Largi artere de circula┼úie, str─âjuite de falnici palmieri, iau locul uli┼úelor str├«mte de alt─âdat─â. Comer┼úul ia o amploare f─âr─â precedent ÔÇô galerii de art─â, artizanat, bijuterii din aur ┼či argint (Mexicul este ┼úara cu cea mai mare productie de argint din lume) ÔÇô, satul devenind, treptat, un ora┼č ├«nfloritor. Alte valen┼úe turistice locale, neglijate de-a lungul timpului, se pun ├«n valoare: ambarca┼úiuni cu p├«nze, asemeni caravelelor conchistadorilor spanioli, br─âzdeaz─â apele Golfului Banderas, prezent├«ndu-┼úi o mirific─â panoram─â a ora┼čului ┼či a mun┼úilor din jur, f─âr─â a uita simularea unui atac pirateresc; vapora┼če cochete, supra├«nc─ârcate cu turi┼čti, te duc de la st├«ncile Los Arcos p├«n─â la Islas Marietas (un paradis al p─âs─ârilor), iar pe traseu, cu pu┼úin noroc, po┼úi vedea uria┼čele balene cu cocoa┼č─â, venite din ├«ndep─ârtata Alaska; cei mai curajo┼či pot explora barierele de corali de pe fundul oceanului (o scurt─â ini┼úiere ├«n arta scufund─ârii este obligatorie), iar dac─â ai ÔÇ×obositÔÇť de at├«ta splendoare, faci ca mine: te retragi la o mas─â, la umbra unui palmier b─âtr├«n de pe Promenada Spaniolilor, cer├«ndu-i chelnerului un

un amestec de alcooluri tari, servit ├«ntr-o nuc─â de cocos, ornat─â cu tot dichisul: felii de l─âm├«ie, alte fructe exotice cu nume necunoscute mie, care at├«rn─â de buza paharului, panglici colorate ┼či flori din bel┼čug. Bucurie, deopotriv─â, a limbii ┼či ochiului! 

Acum, r─âcorit de-a binelea, po┼úi traversa strada, intr├«nd ├«n curtea interioar─â a Prim─âriei, prinz├«nd din zbor ultimele cuvinte ale lui Gustavo Gonz├ílez Villase├▒or ÔÇô primarul ora┼čului ÔÇô, vorbind unui grup de turi┼čti, de pe treptele unei sc─âri ├«n spiral─â: ÔÇ×ÔÇŽtr─âim numai din turism. F─âr─â turism, ora┼čul moare!ÔÇť. 

Satul cu cinci mii de locuitori, ├«n 1963, s-a metamorfozat ├«ntr-un mare ora┼č, ajung├«nd, acum, la aproape cinci decenii de la fericita ├«nt├«mplare, la dou─â sute de mii de locuitori ┼či un milion cinci sute de mii de turi┼čti pe an. Incredibil! 

Un film ┼či o pereche de ├«ndr─âgosti┼úi trezesc din reverii un sat adormit pe o plaj─â.  

Emil Belu este scriitor ┼či locuie┼čte ├«n Canada. 

Foto: wikimedia commons

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.