Procesul Gheorghe Ursu

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Evoluția procesului intentat împotriva celor care l-au torturat și ucis în arestul de la Rahova pe inginerul Gheorghe Ursu ajunge să ne facă să credem că abia cînd se va face dreptate în acest caz vom putea vorbi despre o despărțire definitivă de comunism. Procesul amintit poate fi considerat un adevărat indicator pentru distanța care desparte Justiția de astăzi de mentalitățile și mecanismele folosite de cei care aplicau legea și făceau represiunea în timpul comunismului. O distanță care se dovedește încă periculos de mică.

Dincolo de recenta sentință propriu-zisă, care îi absolvă de răspundere pe doi dintre anchetatorii lui Gheorghe Ursu, motivarea dată de instanță pare încă și mai uluitoare. O sentință judecătorească e, de obicei, greu de comentat. Dar o motivare a unei sentințe în care sînt redefiniți termeni cunoscuți, în care e rescrisă istoria și în care o întreagă realitate, trăită de foarte mulți oameni e întoarsă pe dos, trebuie neapărat semnalată. E un text care merge pînă la definirea disidenței într-un mod restrictiv, absurd și convenabil, evident, soluției alese. Există acolo o formulă care a făcut deja ocolul României conștiente: Este totuși dificil de considerat că victima a fost un adevărat „disident politic“. Așadar, nu doar despre absolvirea torționarilor e vorba, ci și despre diminuarea meritelor celui ucis. De altfel, în mod curios, această formulă este preluată cuvînt cu cuvînt din motivarea unei alte sentințe date în același caz de un judecător militar, cu șase ani în urmă.

O altă formulă stupefiantă din motivare este și ea preluată din același document anterior: „Opoziția“ victimei față de regimul comunist a fost nesemnificativă, venind și din partea unei persoane care anterior, pentru o lungă perioadă de timp, a fost privilegiată de acest regim. Atît de „nesemnificativă“ a fost opoziția lui Gheorghe Ursu la regimul comunist, încît vestea uciderii disidentului în închisoare a fost printre motivele care au contribuit la retragerea binecunoscutului acord comercial Clauza națiunii celei mai favorizate pe care Statele Unite îl oferiseră pînă atunci României. O dovadă de netăgăduit a disidenței sale se găsește chiar în  dosarele Securității. Printre altele, se vorbește acolo despre o „intensă activitate de propagandă dușmănoasă“ desfășurată de Gheorghe Ursu.

Dar dacă, prin absurd, acesta n-ar fi fost omul curajos și opozantul de care știm, ci un om obișnuit, ar fi fost mai puțin grave torturarea și uciderea lui? Gheorghe Ursu era însă un om curajos, în timpul războiului a participat la acțiuni antinaziste, iar familia sa a trecut prin încercări cumplite. Bunicii săi dinspre mamă și alți zece membri ai familiei au murit la Auschwitz.

Revenind la procesul actual, ar fi de observat că, dincolo de litera legii, un judecător are posibilitatea și datoria de a judeca, de a discerne, de a înțelege cum s‑au desfășurat lucrurile și de a-i diferenția pe vinovați de nevinovați. Nu putem să nu ne gîndim că, din acest punct de vedere, judecata a eșuat, ca să folosim un cuvînt neutru.

Întrebarea pe care mulți și-o pun este ce a determinat-o pe respectiva judecătoare să dea o asemenea sentință și o asemenea motivare. Să fi fost influența sau intimidarea practicată de cei acuzați sau de foștii securiști chemați ca martori? Să fi fost un act asumat de sfidare a opiniei publice? Să fi fost incapacitatea judecătoarei de a înțelege cazul? Nu știm exact. Dacă prima și a doua variantă ar fi foarte grave, cea de-a treia ar fi foarte tristă.

Însuși fiul disidentului, Andrei Ursu, și-a pus problema, într-un interviu, cum de judecătoarea „își strică reputația“ în acest fel. E posibil ca ea să se fi temut pur și simplu să-i condamne pe torționari. Dar nu s-a temut și de riscul de a intra definitiv în memoria și conștiința civică drept un personaj negativ? 

Procesul continuă, sentința nu e definitivă. Ce se va întîmpla de aici încolo în acest caz va fi în continuare, așa cum spuneam, un barometru al modului în care se face justiție în România. Gheorghe Ursu, „nesemnificativul“ opozant al regimului comunist, va continua astfel, chiar și la 34 de ani de la dispariția sa fizică, atît prin ceea ce a reprezentat el însuși, cît și prin lupta dusă de fiul său, să fie un reper.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?
ochi albastri jpg
Ochii albaștri nu sunt ceea ce par. Adevărata poveste a culorii care, de fapt, nu există
Ochii albaștri, adesea considerați un simbol de frumusețe sau unicitate, nu sunt ceea ce par. Conform cercetătorilor, nu există pigment albastru în ochi, iar culoarea este doar o iluzie optică creată de modul în care lumina interacționează cu structura irisului.
Atac cu drona in Rusia jpg
Atac masiv al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei. Dronele au lovit în timpul nopții mai multe obiective de infrastructură
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
moneda jpeg
O monedă specială va fi lansată de BNR! Este din aur și se vinde cu o sumă impresionantă
Vești bune pentrru colecționarii de monede din țara noastră! În cursul zilei de luni, Banca Națională a României urmează să lanseze în circuitul numismatic o piesă rară, valoroasă, cu o însemnătate aparte!
Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.