"Problema maghiară" - listă scurtă a motivelor de rîs

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Buun. Să vedem cum stăm: cum-necum, în vreme de campanie electorală – pe fondul fricilor de creştere a ratei de schimb a monedei unice, al nemulţumirilor legate de nivelul de trai şi al deselor bîlbîiri ale proiectului european – iar se coace la soare celebra „problemă maghiară“. În ultimii ani, fără să facem, totuşi, lucruri nemaivăzute şi nemaiauzite, pe-aici s-au marcat cîteva progrese cu totul remarcabile în ceea ce priveşte îmbunătăţirea statutului minorităţii maghiare. Evident că se putea face mai mult. Dar e la fel de evident că se putea face mai mult pentru toată lumea din ţara asta, nu doar pentru minoritatea maghiară.

Fie la insistenţă externă, fie în urma presiunii continue a UDMR, cu toată văicăreala maimuţoilor ultranaţionalişti, echipaţi cu costume albe şi cu ochelari de sudură, s-au făcut paşi mari în drumul spre civilizarea relaţiilor cu comunitatea de etnie maghiară. Chestia e că şi părţi din comunitate, bine încălzite de nişte papagali costumaţi în ţoale husăreşti, s-au trezit să trateze disponibilitatea la dialog ca pe o slăbiciune. Dar ăsta e un lucru de care se fac vinovate mai toate guvernele de pînă acum, la fel de bine ca UDMR însuşi. Cînd s-a văzut în anumite părţi ale maghiarimii toată pelteaua dîmboviţeană a negocierilor de la putere – cu maghiari pe post de arbitri şi elemente de echilibru precar în Parlament – e clar că orice concesie, orice pas civilizator şi orice gest democratic normal au început să fie privite ca slăbiciuni. S-a făcut imediat loc pentru nişte tipi mai hotărîţi, care au zis că UDMR-ul s-a prins la complicitate cu puterea ca musca la zeppelin, şi că e nevoie de nişte bărbaţi adevăraţi care să pună picioru-n prag. Deunăzi, a mai apărut unul, un preşedinte de Partid Civic Maghiar de prin Covasna, care a declarat (preluat de ziarul Adevărul): „Dacă se continuă aşa, poate că va veni timpul cînd vom dori mai mult decît autonomie“. Oare ce-o fi mai mult decît autonomia? Poate astronomia. Poate gastronomia. Nu ştim, omul nu zice. Dar e clar că trebuie să ne speriem. Odată se trezesc vitejii flăcăi din comitatele maghiare, îşi îmbracă uniformele negre şi se pun pe treabă, să bage Ardealul într-un rucsac şi să-l ducă acasă la ei. Dar acasă la ei e tot în Ardeal. Să vezi minune, Ardealul o să rămînă pe loc.

În continuare, unii maghiari nemulţumiţi, care se îmbracă aidoma ilustraţiilor din cărţile de colorat şi care nu dorm noaptea de grija monstruozităţii de la Trianon, vor zice aşa: „Mizerabilii ăştia de români trebuie să plece la ei acasă. În Oltenia şi în Moldova, de unde au fost aduşi. Noi am fost aici de la început. Să ne scutească definitiv cu ridiculoşeniile lor daco-romane. Erau ciobani. Au ajuns pe-aici la muncă, la noi. Exact aşa cum merg acum la căpşuni. Pe urmă, au puit ca iepurii şi ne-au depăşit numeric. Sînt murdari, răi, primitivi, zgomotoşi şi leneşi. În comunism, s-au instalat în clădirile pe care noi le-am construit. Ne-au românizat numele şi ne-au interzis să ne păstrăm cultura. Conacele noastre, palatele, marile reşedinţe au ajuns sedii de CAP-uri. Drumurile din zonele cu populaţie majoritar maghiară au fost şi au rămas cele mai proaste. Ardealul era cel mai de preţ loc al Ungariei. Era o bijuterie. În satele şi în oraşele unde sîntem majoritari s-a mai păstrat cîte ceva. În rest, paragina şi mizeria domnesc definitiv. Uitaţi cum e la ei şi uitaţi cum e la noi. Cine poate contrazice diferenţa asta?“.

În continuare, unii români, umflaţi de patriotism doar cînd e vorba de unguri, rătăciţi în prejudecăţi şi fantasme penibile despre Buricul Pămîntului, vor zice aşa: „Ia să plece la ei acasă dacă nu le place aici. Au venit cu carnea sub şaua calului, ne-au rărit cît au putut şi s-au instalat pe-aici. Noi am rezistat, am luptat şi ne-am luat ţara înapoi. Dacă mai fac pe nebunii, mergem iar la Budapesta şi agăţăm opinci şi izmene de Parlamentul lor. Toată ziua vor inscripţii bilingve şi şcoală în limba aia. Aici e România şi se vorbeşte româneşte. Te duci p-acolo, prin ungurime şi secuime, şi nu-ţi dau o pîine dacă nu ştii să ceri în ungureşte. Vorbesc de faţă cu tine în limba lor, din care nu înţelegi nimic. Cînd e un român de faţă, tre’ să vorbeşti limba oficială a ţării. Sînt închipuiţi şi penibili, cu aerele lor de grofi şi stăpîni. Îşi învaţă copiii că noi sîntem inferiori şi ei sînt nobili. Nu visează decît să ia Ardealul. Nu zic o frază fără să insinueze ceva iredentist. Zici că ei au inventat mersul pe jos. Ar trebui puşi un pic cu botul pe labe…“

Am auzit vorbele astea aiuritoare, fierbinţi, de mii de ori. Uităm că sîntem profund frustraţi, şi unii, şi ceilalţi. Istoria s-a scris dur, iar comunismul ne-a marcat la fel. În momente dificile, nişte maimuţoi de serviciu se distrează, zgîndărindu-ne cu băţul la gard. Iar noi, pavlovian, lătrăm ca nişte bezmetici, ne punem uniforme şi şepci, sumane şi cuşme, gata să ieşim pe stradă, la vociferat. Dintr-odată, nu mai există decît unguri şi români în general. Şi aruncăm, unii asupra altora, cele mai tembele acuze şi prejudecăţi. Confundăm frustrările şi nemulţumirile de zi cu zi, transformîndu-le în idealuri de paradă care hrănesc doar orgolii rănite, bolnave, etern manipulabile.

Un lucru e clar. Statul democratic are legi. Poţi să spui ce vrei, să faci ce vrei, să gîndeşti ce vrei. Există lucruri pe care oricine le-ar face încalcă legea. Iar statul democratic ar trebui să dovedească putere şi consecvenţă în oricare dintre cazuri, fără cîcîiri, bîlbîieli, dări după colţ şi ezitări. Demnitatea se cîştigă prin consecvenţă, previzibilitate în reacţii democratice, onorarea promisiunilor şi respect pentru fiecare cetăţean. Iar cînd cetăţeanul încalcă legea, trebuie să suporte consecinţele normale ale acestui fapt. Scurt şi cuprinzător.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

plaja nudisti nudism foto shutterstock
Insula de nudiști unde doar soldații poartă haine
Insula Ile du Levandint, din Marea Mediterană, se află lângă Golful Lion și a fost fondată în 1932. Regiunea este iubită nu doar de nudiști, ci și de care fac scuba diving.
euro dolar png
Aprecierea dolarului poate provoca o criză economică și financiară
Recenta apreciere a dolarului este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară, susțin specialiștii de la Morgan Stanley într-o notă remisă clienților, citată de USnews.com.
Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
UDMR cere creșterea salariilor bugetarilor din administrația publică locală
Partidul condus de Kelemen Hunor a anunțat că vrea recalcularea salariilor doar pentru angajații din administrația publică locală, deci aleșii locali, dar și funcționarii din teritoriu.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.