Prin ţări

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

În drum spre Vilnius, din poziţia foarte onorantă de reprezentant al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la premiera spectacolului Divina Comedie, în regia lui Eimuntas Nekrošius. Lucrarea celebrului regizor lituanian ar urma să deschidă, la anul, cea de-a douăzecea ediţie a Festivalului de la Sibiu. Despre spectacol, săptămîna viitoare, după ce-l voi fi văzut. Pînă atunci, povestea drumului prin ţări.

Ungaria. Ieşi din România pe la Borş. O apuci spre Debrecen şi Miskolc, ca să treci în Slovacia. Duminică, vreme faină, drumuri bune, trafic puţin, condiţii ideale de condus. În stînga şi-n dreapta, cît vezi cu ochii, pusta maghiară. Am trecut de zeci de ori prin locurile astea. Ai zice că te poţi plictisi de moarte în peisajul maghiar, întins ca-n palmă şi etern adormit sub depresia lipsei de relief. Nu e chiar aşa. Cînd vii dintr-o ţară unde, tocmai pentru că sînt de toate, lucrurile sînt lăsate la voia întîmplării, şi cînd vezi cu cîtă ingeniozitate şi religiozitate îşi gospodăresc alţii puţinul pe care-l au la dispoziţie, te loveşte, a mia oară, aripa melancolică a sentimentului românesc al zădărniciei. Am auzit de nenumărate ori, de la prieteni şi tovarăşi de călătorie, replici înciudate pornind de la „Bă, ai dracu’ unguri, cum-necum, tot dau clasă la felu-n care ştiu să-şi ţină ţara asta“, pînă la aberantul „Hai, mă laşi?! Au avut o tonă de baftă cu austriecii. De la ăia au învăţat de toate, şi-acu se dau din cea mai nobilă stirpe a universului“. De fiecare dată, discuţiile astea se sting într-o frustrare mocnită şi sub recunoaşterea, cu chiu, cu vai, a evidenţei.

Da, ungurii sînt de admirat. Se vede de la o poştă cît de îngrijită e natura, în ciuda faptului că dînsa nu s-a arătat foarte generoasă cu locurile alea. Fiecare pîlc de pădure, un pic mai înaltă decît tufele noastre, e îngrijit ca o comoară. Fiecare firişor de apă e pus în valoare ca un tezaur. Orice teren agricol, păşune, petic de pămînt, orice colţişor care poate da rod e delimitat cu grijă, mîngîiat şi descîntat să crească şi să rîdă la soare. Casele şi curţile, oricît de modeste, sînt curate. E un lucru care contează enorm. O nostalgie care, pe noi, ne bîntuie ca o fantomă. Peste tot, piste de biciclete, căprioare ieşite fără frică în preajma curţilor, fazani păşind ţanţoşi printre brazde. E simplu, dar e frumos, cinstit, muncit şi cu bucuria faptului că s-a scos tot ce s-a putut, din ce s-a dat. La ei, proiectul comun se vede.

Pe măsură ce urci spre Slovacia, drumurile obosesc şi dau semne clare de bătrîneţe. Uneori, chiar de tristă senilitate. Cu excepţii, ici şi colo, aşa or s-o tot ţină pînă departe, hăt, spre Lituania. Estul Slovaciei e obosit şi el. Semnele igrasiilor comuniste se văd aproape la fel de tare ca la noi. Ca peste tot, în fostele ţări frăţeşti, partea de răsărit e vai mama ei. Altminteri, la fel, la toată lumea, poate mai puţin la noi, se vede efortul de a recupera, de a egaliza, măcar un pic, nivelul locurilor ăstora cu cel al părţilor apusene. Pe aici, pompările de bani europeni încep să-şi arate efectul. În Polonia, rezultatele sînt de-a dreptul spectaculoase. Pînă acolo însă, mai e. Periferiile de la Kosice arată ca-n România şi ca-n Bulgaria. Satele sînt destul de răpciugoase. Cu toate astea, se întrezăreşte un gînd de ordine. O încercare de a pune rînduială în aşezări şi în peisaj. Nu-i ca-n Ungaria, dar se vede intenţia de a face ceva.

Cînd treci în Polonia, e altă poveste. Deşi traversezi partea cea mai săracă a ţării, pînă spre Lublin şi Byalistok, vezi o lume în care civilizaţia a cîştigat bătălia definitiv. Natură îngrijită cu atenţie, terenuri agricole impecabile, aşezări cu cap şi coadă, case arătoase, pe model nemţesc, fără deliruri de forme, fără greţuri cromatice. Din Ungaria pînă aici, toată lumea e la aer, pe biciclete, pe terenurile de sport, la plimbare în natură. Am umblat vreo opt sute de kilometri şi n-am văzut nici măcar un singur individ prăjind ceva la vreun grătar. Imaginea Poloniei e una de putere evidentă. Proiectul naţional se observă în toate detaliile. Forţa comunităţilor iese la iveală din imaginea extrem de consistentă a fiecărei aşezări. La Lublin, oraş cu istorie medievală grea, centrul vechi îţi taie respiraţia. Pe aici, după 1942, a fost cartierul general al Operaţiunii Reinhard, de exterminare sistematică a evreilor din Polonia.

Acum, prin părţile astea, Europa a dat bani grei. Oraşul şi întreaga zonă sînt în plină refacere. Rezultatele sînt impresionante, iar anvergura proiectelor e năucitoare. Pe străzi, lume îmbrăcată foarte simplu. La noi, s-ar spune că toţi arată ca în fundul provinciei din bancuri. Se vede însă că cetăţenii de aici pun preţ pe altceva. Peste tot e extrem de curat. Zici că eşti în inima Germaniei, nu în Polonia. Măsură, chiverniseală, lucru bine făcut. Astea sînt cuvintele care îţi vin în minte, oriunde ai întoarce privirea. Catolicismul iese la iveală de peste tot. În vreme ce Vestul Europei a cam obosit, aici credinţa e la mare preţ. Seara, la opt, bisericile sînt pline ochi. Am fost la o slujbă la care s-a cîntat superb. Preotul a făcut şi glumiţe, s-a rîs, dar comunitatea era în mod evident pătrunsă de momentul sacru. Biserica e extrem de puternică şi treaba asta se vede în disciplina comunităţilor. Las cearta cu liber-cugetătorii pe săptămînile următoare.

De pe la Byalistok încolo, începe filmul. Urmele Uniunii Sovietice sînt, încă, mult mai vii decît cele ale Uniunii Europene. Se lucrează evident la ciupirea muntelui de amintiri triste, dar nu-i treabă lesne. Te iei cu mîinile de cap. Gigantica lucrare a comunismului e greu de dat jos. La Vilnius, periferia e rebegită rău. Însă pe măsură ce mergi spre centru, te înseninezi. Şi dai peste un loc minunat, populat de femei superbe, foarte bine îmbrăcate, să mă iertaţi că asta e prima remarcă, dar asta sare în ochi de la bun început, scuzaţi, nu mai e spaţiu tipografic, revin săptămîna viitoare.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.