Prin Germania profundă

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Unele treburi m-au purtat din nou, la vreme de pandemie, pe drumurile Germaniei. O țară în care Jeremy Clarkson spunea că „nu ți-ai face vacanța”. Într-adevăr, nu are o mare caldă și un cer senin, n-are insule ca Grecia, nici orașe ca Italia sau Spania, n-are șosele de coastă ca Croația, fiorduri ca Norvegia sau munți ca Austria, n-are castelele și nici vinurile și sofisticata bucătărie din Franța. Pînă la urmă, toate astea pot fi niște clișee. Apropo de mîncăruri însă, la München mi s-au confirmat parțial. La o terasă din chiar centrul orașului, lîngă celebrul Dom, am primit o friptură de porc despre care nu pot spune că era rea deși excesiv de grasă, alături de care însă exista un cartof întreg, decojit, cu o consistență care-l făcea să poată fi lesne confundat cu o minge de cauciuc, din aceea contra stresului. Salata de varză era la fel de greu comestibilă de prea multă acreală și sărătură. Berea ce mai salva lucrurile. Mai punînd la socoteală și nefuncționarea Internetului de la hotel și avionul companiei germane, mic și bucșit cu pasageri, dintre care unii fără mască, pe lîngă care stewardesele treceau zîmbitoare, mi-am adus aminte de pomenitele vorbe ale lui Clarkson. În fine, eu nu eram chiar în vacanță.

În ziua următoare întîlnirii cu neplăcutul cartof din farfurie, m-am nimerit la o pensiune în apropiere de granița cu Austria, într-o idilică zonă prealpină. Acea regiune a Germaniei în care ți se pare că parbrizul a fost bine spălat. Culorile sînt foarte tari, verdele mai ales are o pregnanță specială, deși lumina nu e prea puternică, soarele fiind acoperit de obicei de nori sau cețuri, chiar și vara. Pensiunea era o căbănuță într-un grup de alte cîteva case, toate cu flori la ferestre și la balconașele lor de lemn, la marginea pădurii, între niște pajiști ce păreau de-a dreptul artificiale, cu fire de iarbă la fel de verzi, de lungi și de grase, cu vaci fericite care pășteau și găini neștiutoare care ciuguleau.

Gazda m-a întîmpinat de departe, arătîndu-mi cu gesturi ample locul de parcare de lîngă o șură. Odată ce am coborît din mașină, ea și-a pus masca și mi-a făcut semn să procedez la fel. Era o femeie de la țară, avînd spre 70 de ani, de-o exuberanță debordantă, care, deși nu prea înțelegea engleza, rîdea la fiecare schimb de replici. M-a pus să mă dezinfectez pe mîini la intrare, lucru pe care l-a făcut și ea. Căsuța era minunată și atît de curată că aproape nu m-a mai deranjat să descopăr că baia era pe hol și comună cu alte vreo două camere de turiști.

M-am întrebat cîte gazde de la pensiunile de prin fundul țării noastre or respecta atît de strict regulile impuse din cauza pandemiei. Ce-i drept, cu o zi înainte, văzusem și prin Germania cîțiva vînzători dintr-un supermarket și unul într-o benzinărie fără măști sau cu ele pe sub bărbie. Culmea e că, pe moment, m-a încercat un fel de satisfacție. Nu pentru că aș fi contra acestor reguli, ci pentru că m-am bucurat să descopăr că nici nemții nu-s roboți și mai ales că, prin comparație, românii nu mai ies chiar așa prost. Trebuie totuși să spun că excepțiile lor nu fac decît să confirme regula, pe cînd excepțiile noastre, în unele locuri, tind să devină obicei.

Revin însă la gazda cea exuberantă care-și organizase pensiunea strict, după toate regulile în vigoare. După ce m-am cazat, m-a întrebat și a notat ce-mi doream să-mi ofere a doua zi la micul dejun. Trebuia neapărat să gust din laptele vacilor pe care le văzusem pe pajiște și să mănînc ouă de găină crescută acolo.

Dar ce facem cu cina, am întrebat. Femeia mi-a arătat un drum, zicînd că, dacă îl urmez, în 20 de minute ajung la hotelul poștei care are restaurant. Dacă aș fi găsit închis trebuia să sun și cineva avea să se ocupe cu siguranță de masa mea. Ea însăși urma să le dea un telefon, să-i anunțe. În lumina unui asfințit prelung, de vară, am pornit pe drumul indicat. M-am oprit în cîteva locuri să culeg zmeură. Undeva în vale, vuia tumultuoasa autostradă germană, străbătută de nenumăratele ei autotrenuri. Nu știu de ce, gîndul m-a dus la „Pana de automobil” a lui Dürrenmatt.

Locul de destinație era neașteptat de animat. Cătunul în care ajunsesem era atît de mic că nu avea nici măcar un magazin. Avea totuși hotel și restaurant și oaspeți la terasă. Acolo am fost tratat cu o friptură de curcan într-un delicos sos de turmeric, cu garnitură de orez, ananas fript, coacăze proaspete și frișcă. S-ar fi cerut poate un vin, dar deja comandasem o bere care a fost oricum grozavă. Nu mai spun că prețul era la jumătatea celui de la terasa de lîngă Domul münchenez. Un meniu aproape exotic, într-un loc tradițional. Atunci m-am gîndit că adevărul se vede în profunzime. Adică în străfundurile Germaniei, în locurile unde ajungi întîmplător, neturistice, fără faimă și necopleșite de marketing. Acolo se face diferența. Cînd la țară poți mînca mai sofisticat decît la oraș, cînd regulile  nu se diluează „în teritoriu”, avem de-a face cu o civilizație profundă.

După curcan a urmat și un ștrudel cu înghețată, după tipicul austriac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mic dejun  foto   Shutterstock jpg
Micul dejun pe care ar trebui să-l consumi după vârsta de 40 de ani pentru a slăbi rapid, potrivit nutriționiștilor
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar corpul are nevoie de alegeri alimentare mai atente pentru a menține un echilibru optim.
image png
Cătălin Botezatu, show de excepție în Cipru, la Gala ”CIC Festival”
Designerul a primit premiul pentru Performanță și Excelență în Carieră, la Diamond Gala 2024, alături de artiști și infleunceri din 14 țări
1 zodii noroc jpg jpeg
Zodiile care vor încheia anul pe culmile succesului. Realizări și momente de glorie pentru trei dintre nativii horoscopului
Pe măsură ce anul se apropie de final, astrele au pregătit surprize spectaculoase pentru anumite zodii. Energia cosmică aduce succes, realizări și momente de glorie pentru trei semne zodiacale care vor străluci la finalul acestui an.
clădire incendiata Odesa, foto Telegram Hennadiy Trukhanov
Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete. „Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”
Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite.
image png
China caută un nou Kissinger. Dar unde este... „Kissinger”-ul chinez? China la zi
Pe măsură ce alegerile din SUA se apropiau, observa presa din SUA, China a pornit în căutarea „noului Henry Kissinger” – cineva care este prieten cu Beijingul, dar are „urechea viitorului președinte”.
explozie nucleara foto freepik jpg
Război nuclear între Ucraina și Rusia, anunțat din vest. Expert în problematica nucleară: „Dacă și Coreea de Nord a putut, pot și ucrainenii”
Ucraina ar fi gata să treacă la dezvoltarea de arme nucleare pentru a-i opri pe ruși, dacă Trump pune capăt sprijinului destinat Kievului. Expertul în problematica nucleară Liviu Horovitz este mai degrabă rezervat în această privință.
adelina pestritu colaj instagram jpg
Este sănătoasă sau nu somodieta lansată de Adelina Pestrițu. Părerea specialistului
Somodieta, vestitul regim adoptat de Adelina Pestrițu după nașterea fiicei sale, Zenaida, a făcut înconjurul României. La vremea aceea, toate doamnele și domnișoarele vorbeau despre această dietă și spuneau că au încercat-o cel puțin o dată.
Stoichita Burleanu MEDIAFAX jpg
România, în genunchi: cum am ajuns de la „pe ei, pe mama lor!“ la grobienii în fața cărora „tremurăm“ astăzi
Federația Română de Fotbal culege ce a semănat, acum 10 ani. Când a validat niște manifestări, care n-au ce căuta pe stadioane, pentru ca acum, înaintea meciului România - Kosovo (diseară, ora 21.45, Antena 1) să aibă mari emoții din cauza huliganilor.
Sibiu câștigător la Destinația Anului 2024 Foto Destinația Anului
Destinația Anului, cel mai important proiect de promovare a României, a dat startul unei noi competiții. 50 de milioane de vizualizări
Competiția „Destinația Anului 2025” și-a deschis oficial porțile, lansând o nouă provocare pentru cele mai spectaculoase locuri din România!