Prin cunoscute ţări străine

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

● Prin aeroporturile europene (inclusiv la noi), a devenit destul de clar că rişti să fii cu atît mai supus întrebărilor şi verificărilor de securitate cu cît ai tenul mai închis. Dacă eşti negru de tot, trebuie să te obişnuieşti, probabil, să-ţi pierzi timpul conversînd de fiecare dată cu poliţiştii de frontieră. Culoarea pielii se vede imediat, în vreme ce culoarea sufletului e mai greu de detectat pe un aeroport, chiar şi cînd e foarte întunecată.

● O stewardesă austriacă, cu uniformă şi ciorapi roşii, semăna leit cu Bette Davis. Nu-ţi puteai desprinde ochii de la mimica ei aproape la fel de fascinantă. Actriţa nu mai e, dar toate astea petrecîndu-se în cer, îţi puteau trece prin minte tot felul de lucruri.

● Cînd auzi un copil mîțîit sau care plînge prea mult, prea deranjant, sînt toate şansele să constaţi că părinţii vorbesc româneşte. De fiecare dată mă întreb care o fi explicaţia.

● Viena e plină de români: turişti, chelneri sau cerşetori. Cum fac şi în ţară, cerşetorii noştri îşi expun şi pe acolo bubele, deformaţiile sau membrele amputate. Se milogesc mieros, insistent şi într-un fel aproape ritualic de trecători să le dea ceva. Cerşetorii nemţi, în schimb (că există şi de-ai lor), mormăie ceva în barbă, de multe ori cu un pahar de plastic în mînă şi uneori dau senzaţia că pot deveni agresivi. Au părul mare şi neîngrijit.

● Discursurile electorale în germană, ţinute de bărbaţi, continuă să stîrnească fiori, cel puţin pentru cei care nu înţeleg limba. Am avut senzaţia asta auzind, în trecere, un discurs în piaţa de lîngă Stephansdom. Mi-am zis că sînt victima clişeelor formate de nenumăratele filme artistice şi documentare cu Hitler. În ziua următoare însă, primul la urne pentru alegerile prezidenţiale austriece a ieşit candidatul extremei drepte.

● În magazinele vieneze se găsesc şi pantofi cu jumătăţi de număr. La noi nu mai există aşa ceva de pe vremea lui Ceauşescu. Nu că în comunism ar fi fost ­vreun fel de rai al încălţărilor (ba dimpotrivă), dar măcar conceptul de jumătate de număr exista. De ce l-am pierdut?

● Dacă stai pe o canapea într-un muzeu circulat şi priveşti o vreme pantofii celor care se preumblă prin sală, poţi descoperi un spectacol extraordinar: balet de oameni prin muzee. Vă mai amintiţi cum sinologul Kien clasifica oamenii cărora nu le vedea decît pantalonii, în romanul lui Canetti, Orbirea? Cu pantofii, aş zice că e şi mai tare.

● Apropo de biblioteca incendiată în cartea lui Canetti, cea de la mînăstirea Melk e bine-mersi, foarte frumoasă şi chiar funcţională, chiar dacă, în Numele trandafirului (inspirat de acel loc), Umberto Eco îi dă foc. Totuşi, cartea despre rîs a lui Aristotel, bineînţeles, nu se găseşte.

● Barocul austriac continuă să-mi pară pe cît de vecin cu kitsch-ul, pe atît de hipnotizant.

● La capitolul muzee şi cărţi, pot spune celor interesaţi că Bărbatul cu barbă albă al lui Tintoretto de la Kunsthistorisches Museum din Viena, cel pe care criticul muzical Reger din romanul Vechi maeştri al lui Thomas Bernhard îl contempla ore în şir, din două în două zile, vreme de mai bine de 30 de ani, este aşezat în colţul unei săli. Adică, nu e în dreptul unei canapele pe care să poţi sta pentru a-l contempla, aşa cum o făcea Reger. Poate că din anii ’80, cînd a fost scrisă cartea, lucrurile s-au mai reaşezat.

● La Laxenburg, unde e o fostă importantă reşedinţă de vară a curţii imperiale din vremea Habsburgilor, am găsit o chelneriţă nostimă din Botoşani. Bacul care te trece lacul funcţionează cu 60 de eurocenţi de persoană. Vizitarea castelului de peste lac e la fel de scumpă ca acum douăzeci de ani. Celebra îngheţată de la Eissalon din Laxenburg e la fel de bună şi mai puţin laxativă decît acum douăzeci de ani.

● Un magazin de pe Mariahilferstrasse se cheamă Sexworld – Spartacus. Spartacus?! Nume mai potrivit pentru aşa o prăvălie nici că se putea imagina.

● La mumok, cea mai importantă galerie de artă contemporană din Viena, am dat peste o expoziţie cu tema „Corp, psihic & tabu“. Ceva greu de imaginat şi greu de privit. La etajele superioare expoziţia merge către un fel de „artă ginecologică“ sau de „sex chirurgical“ şi către expunerea de poze, tablouri şi filme cu maţe şi organe interne omeneşti. Pe scurt: un avangardism scîrbos.

● Caleştile de plimbare de la Schönbrun sau de la Stephansdom au frîne, pe disc, cu etrier acţionat hidraulic, exact ca maşinile. Balega de la caii acestor caleşti se adună în pungi aflate sub coadă. Uneori, însă, mai ajunge şi pe de lături, adică pe asfalt. Dar de acolo o ciugulesc imediat porumbeii. Ce înseamnă o ţară complet tehnologizată şi perfect eco…

● La hotel am urmărit mai mult CNN-ul şi am constatat că parcă sînt mai multe prezentatoare blonde cu ochi albaştri decît erau de obicei în ultima vreme. Lumea se schimbă. Vin la putere conservatorii albi? Sau poate democratele blonde cu ochi albaştri? Să fim pregătiţi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.