Prin cunoscute ţări străine

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

● Prin aeroporturile europene (inclusiv la noi), a devenit destul de clar că rişti să fii cu atît mai supus întrebărilor şi verificărilor de securitate cu cît ai tenul mai închis. Dacă eşti negru de tot, trebuie să te obişnuieşti, probabil, să-ţi pierzi timpul conversînd de fiecare dată cu poliţiştii de frontieră. Culoarea pielii se vede imediat, în vreme ce culoarea sufletului e mai greu de detectat pe un aeroport, chiar şi cînd e foarte întunecată.

● O stewardesă austriacă, cu uniformă şi ciorapi roşii, semăna leit cu Bette Davis. Nu-ţi puteai desprinde ochii de la mimica ei aproape la fel de fascinantă. Actriţa nu mai e, dar toate astea petrecîndu-se în cer, îţi puteau trece prin minte tot felul de lucruri.

● Cînd auzi un copil mîțîit sau care plînge prea mult, prea deranjant, sînt toate şansele să constaţi că părinţii vorbesc româneşte. De fiecare dată mă întreb care o fi explicaţia.

● Viena e plină de români: turişti, chelneri sau cerşetori. Cum fac şi în ţară, cerşetorii noştri îşi expun şi pe acolo bubele, deformaţiile sau membrele amputate. Se milogesc mieros, insistent şi într-un fel aproape ritualic de trecători să le dea ceva. Cerşetorii nemţi, în schimb (că există şi de-ai lor), mormăie ceva în barbă, de multe ori cu un pahar de plastic în mînă şi uneori dau senzaţia că pot deveni agresivi. Au părul mare şi neîngrijit.

● Discursurile electorale în germană, ţinute de bărbaţi, continuă să stîrnească fiori, cel puţin pentru cei care nu înţeleg limba. Am avut senzaţia asta auzind, în trecere, un discurs în piaţa de lîngă Stephansdom. Mi-am zis că sînt victima clişeelor formate de nenumăratele filme artistice şi documentare cu Hitler. În ziua următoare însă, primul la urne pentru alegerile prezidenţiale austriece a ieşit candidatul extremei drepte.

● În magazinele vieneze se găsesc şi pantofi cu jumătăţi de număr. La noi nu mai există aşa ceva de pe vremea lui Ceauşescu. Nu că în comunism ar fi fost ­vreun fel de rai al încălţărilor (ba dimpotrivă), dar măcar conceptul de jumătate de număr exista. De ce l-am pierdut?

● Dacă stai pe o canapea într-un muzeu circulat şi priveşti o vreme pantofii celor care se preumblă prin sală, poţi descoperi un spectacol extraordinar: balet de oameni prin muzee. Vă mai amintiţi cum sinologul Kien clasifica oamenii cărora nu le vedea decît pantalonii, în romanul lui Canetti, Orbirea? Cu pantofii, aş zice că e şi mai tare.

● Apropo de biblioteca incendiată în cartea lui Canetti, cea de la mînăstirea Melk e bine-mersi, foarte frumoasă şi chiar funcţională, chiar dacă, în Numele trandafirului (inspirat de acel loc), Umberto Eco îi dă foc. Totuşi, cartea despre rîs a lui Aristotel, bineînţeles, nu se găseşte.

● Barocul austriac continuă să-mi pară pe cît de vecin cu kitsch-ul, pe atît de hipnotizant.

● La capitolul muzee şi cărţi, pot spune celor interesaţi că Bărbatul cu barbă albă al lui Tintoretto de la Kunsthistorisches Museum din Viena, cel pe care criticul muzical Reger din romanul Vechi maeştri al lui Thomas Bernhard îl contempla ore în şir, din două în două zile, vreme de mai bine de 30 de ani, este aşezat în colţul unei săli. Adică, nu e în dreptul unei canapele pe care să poţi sta pentru a-l contempla, aşa cum o făcea Reger. Poate că din anii ’80, cînd a fost scrisă cartea, lucrurile s-au mai reaşezat.

● La Laxenburg, unde e o fostă importantă reşedinţă de vară a curţii imperiale din vremea Habsburgilor, am găsit o chelneriţă nostimă din Botoşani. Bacul care te trece lacul funcţionează cu 60 de eurocenţi de persoană. Vizitarea castelului de peste lac e la fel de scumpă ca acum douăzeci de ani. Celebra îngheţată de la Eissalon din Laxenburg e la fel de bună şi mai puţin laxativă decît acum douăzeci de ani.

● Un magazin de pe Mariahilferstrasse se cheamă Sexworld – Spartacus. Spartacus?! Nume mai potrivit pentru aşa o prăvălie nici că se putea imagina.

● La mumok, cea mai importantă galerie de artă contemporană din Viena, am dat peste o expoziţie cu tema „Corp, psihic & tabu“. Ceva greu de imaginat şi greu de privit. La etajele superioare expoziţia merge către un fel de „artă ginecologică“ sau de „sex chirurgical“ şi către expunerea de poze, tablouri şi filme cu maţe şi organe interne omeneşti. Pe scurt: un avangardism scîrbos.

● Caleştile de plimbare de la Schönbrun sau de la Stephansdom au frîne, pe disc, cu etrier acţionat hidraulic, exact ca maşinile. Balega de la caii acestor caleşti se adună în pungi aflate sub coadă. Uneori, însă, mai ajunge şi pe de lături, adică pe asfalt. Dar de acolo o ciugulesc imediat porumbeii. Ce înseamnă o ţară complet tehnologizată şi perfect eco…

● La hotel am urmărit mai mult CNN-ul şi am constatat că parcă sînt mai multe prezentatoare blonde cu ochi albaştri decît erau de obicei în ultima vreme. Lumea se schimbă. Vin la putere conservatorii albi? Sau poate democratele blonde cu ochi albaştri? Să fim pregătiţi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.
shutterstock 2531825467 jpg
De ce friptura ta „în sânge‟ nu conține sânge, de fapt
Adevărul despre lichidul roșu din friptura „în sânge‟.