Prin bezna primelor alegeri locale

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Au trecut mai bine de 24 de ani. Se țineau atunci primele alegeri locale libere din România postcomunistă. Cu o echipă de vreo cîțiva tineri voluntari, încercam să punem umărul la victoria candidatului Convenției Democrate. Mai precis, lipeam afișe prin oraș cu figura lui Crin (tot Crin – floare liberală?) Halaicu. Era noapte și întuneric pe străzi, era frig, era iarnă. În timpul zilei, eram ocupați cu serviciul și, mai ales la început, ne-ar fi fost chiar frică să lipim afișe cu candidatul opoziției, ziua, în amiaza mare. Amintirile mineriadelor și ale muncitorilor de la IMGB, care „făceau ordine“, ne erau încă foarte proaspete în minte. Cu timpul, am descoperit însă că mulți bucureșteni se bucurau că sîntem de la opoziție. Unii chiar ne aplaudau cînd vedeau că figura care apărea desfășurată din mîinile noastre era a lui Halaicu. Se cam săturaseră și de Ion Iliescu, și de guvernarea FSN (pe atunci, încă nu se divizase). Ni se spunea că trebuie să facem totul să nu iasă „escrocul“ (trebuie să pun ghilimelele) de Cazimir Ionescu. Halaicu era cel care aducea lumina. Ce-i drept, pe vremea lui, Bucureștiul avea să se relumineze, măcar la propriu.

Unul dintre noi căra o găleată cu lipici, iar noi, ceilalți, aveam în mîini pensule și afișe făcute sul. Muiam pensulele în găleată, dădeam pe locul cu pricina și apoi întindeam afișul cu figura aceea mare și strălucitoare, cu chelie și mustață, avînd grijă să nu fie strîmb și să nu facă cute. Ca un fel de bază, aveam o Dacie break, vișinie, pusă la bătaie tot în mod voluntar de un proprietar entuziast. În portbagaj erau afișe și lipici pentru reaprovizionare, cînd materialele pe care le aveam în mîini se terminau.

Era și pe atunci o regulă cu afișajele electorale, existau panouri speciale pentru asta, însă nimeni nu se limita la atît. Ni se spunea că nu-i vom putea învinge niciodată pe comuniști (fie ei și cripto sau post) dacă respectăm regulile făcute chiar de ei. Și abia după ce i vom învinge, ziceau cei mai în vîrstă, vom putea crea, în sfîrșit, o lume normală, cu reguli serioase, pe care să le respecte toată lumea. Mă întreb dacă astăzi, cînd figurile candidaților nu ne mai privesc de pe bannere uriașe și nu ne mai asaltează de pe toate gardurile și de pe toți stîlpii, se poate spune că am ajuns în sfîrșit în acea lume normală de care vorbeam atunci.

În acea iarnă puneam, deci, afișe nu doar pe panourile oficiale, ci și pe stîlpi și garduri, și mai ales pe paravanele albastre de tablă care delimitau un șantier nesfîrșit (de mulți ani se construia acolo o nouă linie de metrou). Gardul acela era proprietatea statului și asigura, cum se spune, o bună vizibilitate. Era și ideea că trebuie să lipim mai multe afișe decît adversarii, astfel încît oamenii care le vedeau să înțeleagă că e o treabă serioasă, că opoziția a început să aibă forță. Fiindcă nu eram obișnuiți cu acea muncă, prima etapă ni s-a părut destul de obositoare. Și, colac peste pupăză, într-a doua seară ne-am trezit că tot ce lipisem noi noaptea dispăruse peste zi. De fapt, nu dispăruse, ci se schimbase. Adică, în locul sutelor de figuri ale lui Halaicu puse de noi, rînjeau acum subtil sute de figuri ale lui Cazimir (dați-mi voie să-i folosesc doar prenumele, că e de neuitat). Le lipiseră pe deasupra. Ce altceva ne mai rămăsese de făcut decît s-o luăm de la capăt și, la rîndul nostru, să-l lipim pe Halaicu peste Cazimir. Cineva a încercat să spună că ar trebui să le punem totuși alături, așa... ca o lecție pentru adversari, ca un semn că noi sîntem, totuși, mai civilizați. Evident că propunerea a fost luată în rîs. Acum, afișele lui Cazimir erau făcute sendviş, cum s-ar zice. Ordinea era Halaicu – Cazimir – Halaicu. Și ceea ce conta era, evident, ultima figură, cea de deasupra. Lucrurile au continuat așa vreo cîteva zile. Era o bătălie tipic românească, o muncă în zadar și pentru unii, și pentru alții. Se vede totuși treaba că ai noștri erau mai hotărîți, fiindcă, în cele din urmă, nu doar că au acoperit toate figurile lui Cazimir, dar au reușit să ajungă cu lipirea și în locuri foarte depărtate ale cartierului. Părea că adversarii se dăduseră bătuți. Era foarte frig, cum spuneam (alegerile s-au ținut în februarie), și, deși ne mișcam repede, ne înghețau mîinile și picioarele. Ne-am ales și cu ceva febră musculară de la atîta dat cu pensula. În ciuda oboselii însă, adormeam greu, fiindcă la culcare mă însoțea figura aceea de dimensiuni mult peste cele naturale, cu mustață și chelie. Nu reușeam să mi-o scot din minte și, într-un final, ajungeam să mă întreb: cine naiba o fi, de fapt, Halaicu ăsta pentru care ne agităm așa?

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.