Primăvara patriarhului

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Primăvara patriarhului jpeg

Cu Mozart, Verdi şi Mascagni la Ateneu şi un buchet de flori albe din partea preşedintelui Băsescu, Ion Iliescu şi-a sărbătorit vinerea trecută 82 de primăveri. Pînă şi Libertatea a priceput ceva din toată povestea, fiindcă a titrat în stilul caracteristic: „Ion Iliescu într-o formă de zile mari. Află secretul!“.

O idee bună. Hai să-l căutăm şi noi.

În articol, Libertatea pomeneşte ceva despre faptul că, acasă, Ion Iliescu merge pe bandă. Dar Iliescu a patinat la fel şi pe istorie, în ultimii vreo 22 de ani, dintre care, vreme de vreo 15, a patinat împreună cu România. Şi a făcut-o cu un zîmbet cît un semicerc, de emoticon. Cu el pe faţă, a ţinut discursul de mulţumire minerilor, a pierdut România în 1996 şi a recîştigat-o în 2001. Iar acum, îşi savurează un pic răutăcios posteritatea. De ce zîmbetul?

Fiindcă Iliescu vine dintr-un Jurassic al activiştilor de partid şi al securiştilor încruntaţi, care încercau să suplinească lipsa de prestanţă, stil, charismă, printr-o împietrire expresivă de efigii calpe. Numai Ceauşescu avea voie să zîmbească, şi o făcea foarte rar în public, atunci cînd se întîlnea cu cîte un împărat canibal sau vreo regină sastisită. Or, crampa facială a lui Iliescu era în acelaşi timp individualizantă şi cathartică pentru popor, pe acea scenă politică parcă populată de totemuri de pe Insula Paştelui. Zîmbetul îl individualiza – şi o face încă şi azi – pe Iliescu ca fiind „de bine, cumsecade, competent“ – într-un cuvînt, vorba sloganului nimerit ales, „Al nostru, dintre noi, pentru noi“. Cu el pe buze, Iliescu ar fi putut face rele mai mari decît a făcut.

În cartea pe care am scris-o pentru Humanitas, Cum să devii un Nimeni, spuneam că Iliescu s-a definit, ca brand personal, contrastant faţă de Nicolae Ceauşescu. Un indiciu: tovarăşa de viaţă, Nina Iliescu, este absentă de pe scena publică, deşi apropiaţii fostului preşedinte spun că aceasta are o influenţă decisivă asupra soţului. Iliescu n-a vrut o primă doamnă ca a lui Nicolae Ceauşescu, iar prima lui doamnă a priceput foarte bine cum stau lucrurile. În plus, preşedintele acelor mandate şi-a ascuns nu numai soţia, ci şi pe sine, mai ales de la un punct încolo. De la Cotroceni, avea ieşiri publice rare, mult mai rare decît ale succesorului său jucător.

Prin 2004, într-o scurtă trecere pe la Realitatea TV, l-am prins pe Iliescu pe ultima sută de metri a mandatului. La şedinţele de sumar, oamenii de la politic apăreau uneori cu declaraţii ale (încă) preşedintelui. Declaraţiile sunau cu totul altfel decît ceea ce Iliescu spusese în cei patru ani de Cotroceni. Mai fistichii, mai tranşante, mai excentrice. Ca aceea cu arogantul. Sau cealaltă, cu prostănacul. Dar asta ne duce cu gîndul la modul cum Iliescu şi-a devorat, politic, copiii. La vremea respectivă, redacţia se mira de ineditele glumiţe prezidenţiale. Le lua drept semne de, hm, senilitate sau cine ştie ce.

Sîntem în 2012 şi Iliescu nu pare să aibă nimic de-a face cu senilitatea. În 2004, era pe finalul unui mandat pentru care îşi impusese anumite rigori. Rigori care se văd şi în faptul că Iliescu s-a schimbat mult în a doua preşedinţie – lucru pe care îl pot confirma cei mai bătrîiori dintre noi. Dar şi după.

Într-un cuvînt, a încercat să zîmbească mai des, dacă pînă atunci zîmbise mai mult: în loc de unora, tuturor. Zîmbetul i s-a lăţit ca o acoladă, asupra întregii Românii, apoi acolada a început să (i se) fîlfîie, lucru pe care îl face şi-n ziua de azi.

În termenii lui Wilde: tragedia bătrîneţii nu e aceea că eşti bătrîn, ci aceea că eşti tînăr. Dar, de fapt, în stilul său de a patina pe istorie ca pe banda de exerciţii, Iliescu nu e nici măcar bătrîn. Ci mereu pe loc, înfăşurînd viitorul pe mosorul trecutului.

Iulian Comanescu
este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani jpg
Ce categorie de români vor primi la pensie un ajutor de 3.000 lei. Ce vor putea face cu acești bani
Trăim întrun context economic tensionat, cu incertitudini bugetare și măsuri de austeritate, iar guvernul român a anunțat o suplimentare financiară pentru pensionari, însă această decizie vine cu multe condiții și întrebări nerezolvate.
banner daniel pavel png
Daniel Pavel, dezvăluiri din culisele Survivor România 2025. Cu ce e diferit noul sezon: „Pentru prima oară”
Au trecut câteva zile de când cei 19 concurenți Survivor România 2025 au plecat spre jungla din Republica Dominicană. Fanii așteaptă cu sufletul la gură noul sezon al show-ului de supraviețuire. Și, cum toți vor să afle ce surprize aduce de data aceasta emisiune, Daniel Pavel, supranumit de concuren
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu, prins din nou cu minciuna. Nu a fost invitat la învestirea lui Donald Trump, anunță ambasadorul României în SUA
Fostul candidat la președinție, Călin Georgescu, a declarat miercuri că a primit invitația la învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, dar a ales să o refuze.
loto
Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, joi, 16 ianuarie. Reporturi consistente
Joi, 16 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.
image png
Povestea impresionantă a bărbatului care a ajuns de la om al străzii, multi-milionar. A făcut bani din nimic
În lumea afacerilor, puțini oameni reușesc să transforme adversitatea extremă în succes absolut. Un astfel de exemplu inspirator este John Paul DeJoria, un bărbat care a început viața cu dificultăți insurmontabile și a ajuns să construiască un imperiu financiar impresionant, estimat de Forbes la pes
jaqueline cristian jocurile olimpice fb6 jpg
Jaqueline Cristian merge ceas la Melbourne. Calificare în premieră în turul III la Australian Open
Jaqueline Cristian a trecut azi, în două seturi, de o italiancă mai bine clasată în ierarhia WTA.
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
Joe Biden, avertismente sumbre în ultimul său discurs la Casa Albă: „O oligarhie prinde contur în America”
Biden și-a ținut discursul de rămas bun, în contextul în care Trump revine de la 20 ianuarie.
EsS7c6wWdvyo992cvxz12g webp
Pisica născută într-o închisoare celebră din Moscova care a adus alinare unui artist încarcerat. Ea a fost „eliberată” și apoi adoptată
Un artist, care a petrecut peste un an în temuta închisoare Butyrka din Moscova, a făcut publică povestea pisicii Musya, iubită de toți prizonierii. Animalul i-a fost artistului sursă de inspirație pentru desenele lui.
carte pixabay jpg
Cuvântul din limba română care nu se poate traduce exact într-o altă limbă. L-ai folosit de nenumărate ori în viața ta și nu este "dor"
Cultura unei țări se reflectă adesea în limbaj, iar unele cuvinte devin adevărate simboluri ale identității naționale.