Predicatorii de la colțul străzii

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Prima oară cred că i-am văzut pe vremea „sectanților“. Era pe cînd se zvonea că „sectanții“ fură copii și nu știu ce le fac. Se stîrnise o panică bine instrumentată de Securitate pentru a înspăimînta populația. Iar o populație înspăimîntată e mai ușor de manipulat. Mi se pare că lucrurile erau legate și de acea afacere numită „meditația transcendentală“, de care autoritățile comuniste au profitat ca să mai pedepsească niște  intelectuali. În orice caz, deși eram copil, mi-aduc aminte cum se adunau oamenii pe la colțurile străzilor și fabulau despre sectanți, cu acea voluptate a împărtășirii unor spaime de pericole necunoscute. În fiecare grup era cîte un individ care perora despre grozăviile pe care le-ar fi făcut „sectanții“. Timp de vreo cîteva săptămîni a fost o întreagă nebunie.

Apoi, fenomenul s-a reînnodat la Revoluție, cînd cu panica legată de „teroriști“. Atunci, la atmosfera generală contribuiau deja televiziunea și ziarele abia eliberate de cenzură, cu poveștile incredibile care se scriau acolo. Dar oamenii se mai întîlneau și pe stradă și vorbeau numai despre asta. Și, aproape mereu, printre ei se distingea cîte un individ mai vocal care transmitea celorlalți, cu multă convingere, tot felul de fantasmagorii.

Tipul acesta de individ a continuat să se manifeste sporadic, în diverse momente fierbinți ale istoriei post-decembriste, de exemplu, înainte de fiecare rundă de alegeri, pe la unele dintre mineriade, în vremea bombardării Serbiei de către americani. Întotdeauna apărea cîte un asemenea panicard antiamerican, antioccidental, cu idei naționalist-izolaționiste, evident simpatizant al lui Vadim Tudor, fluturînd pericolul maghiar, mereu împotriva străinilor și a neortodocșilor de orice fel, partizan al soluțiilor de forță în politica internă, eventual militare, adept al teoriilor conspiraționiste, nostalgic după Ceaușescu și așa mai departe. În mai toate cazurile, era vorba despre pensionari cu figuri înroșite de patimă, cu priviri fixe, cu o logoree plină de clișee, inflexibili și impenetrabili la nici un fel de argumente logice. Iar amenințările predicate de ei aveau o oarecare asemănare cu profețiile apocaliptice.

Sînt convins că multă lume își amintește foarte bine de categoria despre care vorbesc. Cu trecerea anilor, respectivele personaje au părut a se împuțina, ba chiar aproape c-au dispărut. M-am gîndit că, pe de-o parte, piața unor asemenea idei s-o fi estompat și că, pe de altă parte, o fi fost vorba de o extincție naturală a indivizilor cu pricina și a publicului lor. În orice caz, de la un punct încolo, nu i-am mai văzut pe stradă. M-am gîndit apoi că fenomenul s-a mutat pe Facebook și că teoriile vechilor comuniști și securiști sînt acum preluate sub forme moderne de tineri postaci. Probabil că, în mare parte, s-a întîmplat și asta. Însă zilele acestea, coronavirusul pare a se fi dovedit un eveniment destul de puternic încît să reactiveze și mai vechile sisteme de răspîndire a prostiilor.

În recenta marți neagră, cînd am văzut prima oară rafturile magazinelor golite de panica oamenilor, am auzit din nou în piață acea voce puternică, oarecum familiară. Era o femeie de vîrsta a treia, îmbrăcată sărăcăcios, care îi spunea alteia, cu acel talent special de se face auzită de toată lumea din jur, că americanii ar fi fabricat coronavirusul în laborator pentru a mai omorî din chinezi, că sînt prea mulți. „Nu s-au gîndit însă, a continuat ea, la nefericiții care o să moară și prin alte părți.“

Oripilat, am intrat la brutărie să cumpăr pîine. Cînd am ieșit, femeia își continua tirada în cel mai previzibil mod: „Păi, nu era bine cînd Ceaușescu închisese granițele? Păi, atunci nu se putea întîmpla așa ceva“.

A fost un moment în care am avut sentimentul că în România nu se schimbă niciodată nimic. Și că nu vom reuși niciodată să ni-l scoatem din minte pe cel mai idiot conducător din istoria României. Orice ar fi, el pare că va rămîne în eternitate reperul nostru suprem, momentul zero absolut al nației noastre.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stema romaniei 1200x800 c jpg
Ce pasăre se află pe stema României? Poate ajunge la o viteză uriașă atunci când vânează
Cu toții putem recunoaște imediat stema României, este un simbol pe care îl vedem des, în diferite situații. Însă, poate că mulți dintre noi ne vom întreba care este, de fapt, pasărea folosită drept stemă și de ce a ajuns un simbol atât de important pentru țara noastră.
Locuinte de lux in Chisinau  Foto 999 (3) jpg
Cu cât se vând locuințele de lux în Chișinău. Prețul exorbitant, față de cel al caselor „chilipir” din provincie
Prețul cerut pe locuințele din capitala Republicii Moldova a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea multor localnici, care pun acest fapt fie pe seama speculațiilor imobiliare, fie pe obiceiul localnicilor plecați în Occident de a investi în astfel de achiziții, în Chișinău.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
Prețul unui apartament de lux în plin centrul Capitalei șochează. „E din diamante?” vs. „La bucătărie trebuie să stai în genunchi să gătești”
Prețurile proprietăților imobiliarele din marile orașe, mai ales București și Cluj, sunt tot mai greu accesibile oamenilor, dar chiar și așa cresc de la o lună la alta.
Neagu Djuvara a murit istoric roman boier (5) jpeg
25 ianuarie. Ziua în care moare Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocraţi ai României. A trăit 45 de ani în exil
Pe 25 ianuarie 2018, a murit istoricul şi filosoful Neagu Djuvara. A fost unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti. Tot pe 25 ianuarie, a murit gangsterul Al Capone, care a dominat crima organizată în Chicago între anii 1925-1931.
caterina de medici png
Orfana care a devenit Regină! Drama unei femei cu o ambiție de fier
Într-o epocă dominată de bărbați puternici și intrigi politice, povestea Caterinei de’ Medici este un exemplu extraordinar de ambiție, reziliență și ingeniozitate.
image png
Agenția S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. Precizările ministrului Finanțelor
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la „BBB-”. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat că agenţia nu modifică ratingul de ţară, iar România este în continuare recomandată investitorilor.
bacsis jpg
Întâmplarea halucinantă de care a avut parte un tânăr la un restaurant din București. „Care-i faza cu chelnerii care se simt îndreptățiți la bacșiș?”
Au trecut doi ani de când este în vigoare legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. De atunci și până în prezent, românii reclamă tot mai des situații anormale care apar când plătesc consumația.
ovidiu sabau fb ucluj jpg
politie germania foto shutterstock
Român de 18 ani înjunghiat de 3 sirieni în Germania. Tânărul se află în stare gravă la spital
Un român de 18 ani a fost înjunghiat în Germania. Suspecții prinși de poliție în cazul atacului sunt trei sirieni.