Praf în obiectiv

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Maşina e bicicleta săracului jpeg

Norul de cenuşă a coborît cu 27 de metri pe secundă în ultimele 12 ore: asta e viteza de propagare a catastrofei, în viziunea unei staţii româneşti de ştiri care începe cu R. Conform geniilor care scriu acolo duminică seara (fugiţi de la Facultatea de Arte, sau săriţi gardul de la pensionul de fete, pulberea vine mîncînd pămîntul spre… pămînt (scuzaţi metafora obosită), cu o poftă de viaţă complet inexplicabilă la o grămadă de particule de oxid de siliciu.

Şi totuşi, nu-ţi trebuie fizică să faci un calcul. 27 de metri pe secundă înmulţit cu 12 ore îţi dă 1.166.400 de metri parcurşi în jos de particulele astea cît noi am dormit, adică cu mult mai mult decît chiar întreaga atmosferă terestră. Cifra e o asemenea enormitate, încît dacă e să ne luăm după ştirea noastră, ori particulele au pornit din Cosmos, ori sînt deja una cu magma din adîncurile pămîntului. În ambele cazuri, catastrofa şi misterul sînt asigurate: ce căutau particulele atît de sus, nu cumva proveneau de la o navă spaţială care se ducea la aterizare în buricul universului, Cabana Babele din Bucegi? Sau ce efecte catastrofale pot avea ele dacă ajung aşa de jos, ne putem aştepta la… (suspans, prezentatorul îşi pune ochelarii de competent) un cutremur devastator? Juriul e încă în pronunţare.

O altă staţie, mai tabloidă, aşa, a decis că norul islandez, chiar dacă n-are pe nimeni pe conştiinţă, e deja unul ucigaş. Drept pentru care a făcut numărătoarea inversă pînă la pătrunderea în ţările teritoriului naţional, complet cu experţi în nimic care şi-au livrat expertiza ca ţăranul oaia, în piaţă la Petroşani: direct din butoi, cu mîna plină de ţărînă şi cu zerul curgînd la liber pe pantalonii şi pantofii clientului. Sîntem condamnaţi la tîmpenie? Stai şi te întrebi… Sîntem oare proşti în masă, sau pur şi simplu imuni la prostie? Şi ce organ de digestie a spaimelor ascundem în noi, de vreme ce fiecare eveniment relativ banal e scos din context, împachetat cu hîrtie roşie şi foşnitoare şi vîndut ca explozibil cu capsa pusă, deja instalat la tine acasă cînd te întorci de la serviciu? De ce primim asta? Pentru că mîncăm, vor spune colegii mei de la ştiri. Şi n-am să am vreodată puterea să nu le dau dreptate. Dar una e spaima şi alta amatorismul. O altă mare descoperire a recentului scandal e cenuşa vulcanică. Pentru cei care n-au băut niciodată vin din Italia, cenuşa e otravă. Cine a apucat însă măcar un pahar de vin din viţa de vie crescută pe pantele unui vulcan stins acum multe mii de ani, are o cu totul altă părere. Sînt unii care chiar atribuie vinului din soluri vulcanice chiar proprietăţi terapeutice – chestie care ar sta în picioare dacă oamenii n-ar fi aşa de buni la a găsi scuze să bea. În fine, ideea e alta: fumul ăsta ucigaş n-are cum să omoare pe nimeni. Sînt sigur că deasupra Bucureştiului vizitat de norul din Islanda sînt mai puţine particule în suspensie decît sînt la sol, în zona Universitate, cred că cea mai poluată din oraş! Iar compoziţia e de-a dreptul plicticoasă: siliciu oxidat. Dacă vă sperie, nu vă mai duceţi la plajă la vară. Pentru că ce e în cer e şi pe plajă: fix acelaşi compus chimic. Doar că în cer e mai fin măcinat!!!

Cu toate astea, s-au purtat lungi şi stupide discuţii la televizor cu meteorologii care ne-au dat asigurări că norul de deasupra Bucureştiului îl fereşte, ca amuleta, de depunerile de nisip zburător. Să-mi aduc aminte data viitoare, cînd scap pe geam din avion, să mă opresc un pic să-mi trag sufletul pe un nor, dacă tot e aşa de bun în a amortiza căderea cea cu 27 de metri pe secundă…!


Fireşte, oamenii n-au nici o vină. Or avea şi dreptate. Poate că ploaia (şi ea citată ca bună să te apere de norul ucigaş) ne-a ferit de soarta cumplită de a ne trezi pe sol cu mici particule de… aproape nimic, din Islanda. Nu înţeleg cum, odată ce la Cernobîl, tot ploaia ne-a umplut de alte substanţe, de data asta cu mult mai periculoase decît cadoul de la vulcan… dar să zicem, sînt alte vremuri, e ploaie UE!

Dincolo de toate, adevărata catastrofă nu e faptul că nu te mai poţi uita la televizor fără să te sperii (pînă în IQ80) sau să rîzi (un pic peste). Adevărata catastrofă e că nu te alegi cu nimic util, cum ar fi situaţia aeroporturilor, pe ţări, pe destinaţii, pe linii aeriene. Şi, cînd va veni o catastrofă adevărată, fac pariu că n-o să se prindă nimeni. Nu mai avem cum, că am terminat deja toate cuvintele mari la fîs-ul ăsta! 
 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
Cum arătau satele și locuințele în Dobrogea la finalul secolului al XIX-lea. Influențele otomane erau la tot pasul: „Au un aer umed și infect”
Dobrogea a devenit parte din România după Războiul de Independență, dar cu toate astea, zona și-a păstrat specificul otoman chiar și la sfârșitul secolului al XIX-lea.
question 2736480 1280 jpg
Cuvântul din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Preşedinţie sau preşedenţie? Care este, de fapt, varianta corectă
Deși ne străduim să vorbim și să scriem corect, sunt multe cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, pentru că le auzim în forma lor incorectă destul de des.
banane, foto Instagram/Kelsy Nixon
Fobia ciudată a unui ministru: toate bananele, interzise în timpul vizitelor oficiale
Tabloidul suedez Expressen a dezvăluit că oficialii guvernamentali s-au asigurat din timp că toate locurile frecventate de ministrul Egalității de Gen, Paulina Brandberg, sunt lipsite de banane din cauza fobiei pe care aceasta o are față de fructul respectiv.
taitei Chinezesti Foto Emilia Gateste png
Cum poți prepara acasă tăiței chinezești cu legume și ou. „Au iesit wow!”
Taițeii chinezești, un tip de paste foarte versatil, cu care bucătăria chinezească a cucerit întreaga planetă prin restaurantele de profil, sunt un preparat ușor de făcut și acasă.
preot vasile ioana jpg
Cele două alimente la care ar trebui să renunțăm în Postul Crăciunului. Sfaturile preotului Vasile Ioana: „Unul din ele a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război”
Postul Crăciunului nu înseamnă doar tradiții religioase, ci și renunțarea la anumite obiceiuri alimentare și schimbarea stilului de viață. Cunoscutul preot Vasile Ioana vine cu câteva sfaturi și recomandări pentru români.
Meta Facebook FOTO Shutterstock
Meta, amendată cu 800 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Comisia Europeană a amendat Meta, firma mamă a Facebook, cu 797,72 milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace, transmit Reuters şi DPA.
shutterstock 1882314418 jpg
Destinația de vis unde un Revelion de 5 stele costă cât unul la... Covasna. I se mai spune și „Țara artificiilor” sau „Insula de miere”
Dacă nu ai decis încă unde vei petrece Revelionul și vrei să te bucuri de un început de an cu adevărat spectaculos, ai nevoie de o petrecere în „țara artificiilor”, Malta!