Praf în obiectiv

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Ma┼čina e bicicleta s─âracului jpeg

Norul de cenu┼č─â a cobor├«t cu 27 de metri pe secund─â ├«n ultimele 12 ore: asta e viteza de propagare a catastrofei, ├«n viziunea unei sta┼úii rom├óne┼čti de ┼čtiri care ├«ncepe cu R. Conform geniilor care scriu acolo duminic─â seara (fugi┼úi de la Facultatea de Arte, sau s─âri┼úi gardul de la pensionul de fete, pulberea vine m├«nc├«nd p─âm├«ntul spreÔÇŽ p─âm├«nt (scuza┼úi metafora obosit─â), cu o poft─â de via┼ú─â complet inexplicabil─â la o gr─âmad─â de particule de oxid de siliciu.

┼×i totu┼či, nu-┼úi trebuie fizic─â s─â faci un calcul. 27 de metri pe secund─â ├«nmul┼úit cu 12 ore ├«┼úi d─â 1.166.400 de metri parcur┼či ├«n jos de particulele astea c├«t noi am dormit, adic─â cu mult mai mult dec├«t chiar ├«ntreaga atmosfer─â terestr─â. Cifra e o asemenea enormitate, ├«nc├«t dac─â e s─â ne lu─âm dup─â ┼čtirea noastr─â, ori particulele au pornit din Cosmos, ori s├«nt deja una cu magma din ad├«ncurile p─âm├«ntului. ├Än ambele cazuri, catastrofa ┼či misterul s├«nt asigurate: ce c─âutau particulele at├«t de sus, nu cumva proveneau de la o nav─â spa┼úial─â care se ducea la aterizare ├«n buricul universului, Cabana Babele din Bucegi? Sau ce efecte catastrofale pot avea ele dac─â ajung a┼ča de jos, ne putem a┼čtepta laÔÇŽ (suspans, prezentatorul ├«┼či pune ochelarii de competent) un cutremur devastator? Juriul e ├«nc─â ├«n pronun┼úare.

O alt─â sta┼úie, mai tabloid─â, a┼ča, a decis c─â norul islandez, chiar dac─â n-are pe nimeni pe con┼čtiin┼ú─â, e deja unul uciga┼č. Drept pentru care a f─âcut num─âr─âtoarea invers─â p├«n─â la p─âtrunderea ├«n ┼ú─ârile teritoriului na┼úional, complet cu exper┼úi ├«n nimic care ┼či-au livrat expertiza ca ┼ú─âranul oaia, ├«n pia┼ú─â la Petro┼čani: direct din butoi, cu m├«na plin─â de ┼ú─âr├«n─â ┼či cu zerul curg├«nd la liber pe pantalonii ┼či pantofii clientului. S├«ntem condamna┼úi la t├«mpenie? Stai ┼či te ├«ntrebiÔÇŽ S├«ntem oare pro┼čti ├«n mas─â, sau pur ┼či simplu imuni la prostie? ┼×i ce organ de digestie a spaimelor ascundem ├«n noi, de vreme ce fiecare eveniment relativ banal e scos din context, ├«mpachetat cu h├«rtie ro┼čie ┼či fo┼čnitoare ┼či v├«ndut ca explozibil cu capsa pus─â, deja instalat la tine acas─â c├«nd te ├«ntorci de la serviciu? De ce primim asta? Pentru c─â m├«nc─âm, vor spune colegii mei de la ┼čtiri. ┼×i n-am s─â am vreodat─â puterea s─â nu le dau dreptate. Dar una e spaima ┼či alta amatorismul. O alt─â mare descoperire a recentului scandal e cenu┼ča vulcanic─â. Pentru cei care n-au b─âut niciodat─â vin din Italia, cenu┼ča e otrav─â. Cine a apucat ├«ns─â m─âcar un pahar de vin din vi┼úa de vie crescut─â pe pantele unui vulcan stins acum multe mii de ani, are o cu totul alt─â p─ârere. S├«nt unii care chiar atribuie vinului din soluri vulcanice chiar propriet─â┼úi terapeutice ÔÇô chestie care ar sta ├«n picioare dac─â oamenii n-ar fi a┼ča de buni la a g─âsi scuze s─â bea. ├Än fine, ideea e alta: fumul ─âsta uciga┼č n-are cum s─â omoare pe nimeni. S├«nt sigur c─â deasupra Bucure┼čtiului vizitat de norul din Islanda s├«nt mai pu┼úine particule ├«n suspensie dec├«t s├«nt la sol, ├«n zona Universitate, cred c─â cea mai poluat─â din ora┼č! Iar compozi┼úia e de-a dreptul plicticoas─â: siliciu oxidat. Dac─â v─â sperie, nu v─â mai duce┼úi la plaj─â la var─â. Pentru c─â ce e ├«n cer e ┼či pe plaj─â: fix acela┼či compus chimic. Doar c─â ├«n cer e mai fin m─âcinat!!!

Cu toate astea, s-au purtat lungi ┼či stupide discu┼úii la televizor cu meteorologii care ne-au dat asigur─âri c─â norul de deasupra Bucure┼čtiului ├«l fere┼čte, ca amuleta, de depunerile de nisip zbur─âtor. S─â-mi aduc aminte data viitoare, c├«nd scap pe geam din avion, s─â m─â opresc un pic s─â-mi trag sufletul pe un nor, dac─â tot e a┼ča de bun ├«n a amortiza c─âderea cea cu 27 de metri pe secund─âÔÇŽ!


Fire┼čte, oamenii n-au nici o vin─â. Or avea ┼či dreptate. Poate c─â ploaia (┼či ea citat─â ca bun─â s─â te apere de norul uciga┼č) ne-a ferit de soarta cumplit─â de a ne trezi pe sol cu mici particule deÔÇŽ aproape nimic, din Islanda. Nu ├«n┼úeleg cum, odat─â ce la Cernob├«l, tot ploaia ne-a umplut de alte substan┼úe, de data asta cu mult mai periculoase dec├«t cadoul de la vulcanÔÇŽ dar s─â zicem, s├«nt alte vremuri, e ploaie UE!

Dincolo de toate, adev─ârata catastrof─â nu e faptul c─â nu te mai po┼úi uita la televizor f─âr─â s─â te sperii (p├«n─â ├«n IQ80) sau s─â r├«zi (un pic peste). Adev─ârata catastrof─â e c─â nu te alegi cu nimic util, cum ar fi situa┼úia aeroporturilor, pe ┼ú─âri, pe destina┼úii, pe linii aeriene. ┼×i, c├«nd va veni o catastrof─â adev─ârat─â, fac pariu c─â n-o s─â se prind─â nimeni. Nu mai avem cum, c─â am terminat deja toate cuvintele mari la f├«s-ul ─âsta! 
 

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Secretele ┼či costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor ┼či are consum de garsonier─â
O familie din Boto┼čani ├«┼či construie┼čte propria cas─â eco, din lut ┼či balo┼úi de paie, dup─â modelul locuin┼úelor ┼ú─âr─âne┼čti de acum un secol. Avantajele sunt nenum─ârate, spune b─ârbatul, inclusiv costurile la utilit─â┼úi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.