Povestitorii

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Invizibilii jpeg

„Cepe mapaipi fapacipi?” Stăm atîrnați de bara dreptunghiulară de la bloc pe care se bat covoarele. Ne-am petrecut picioarele pe latura de sus a acestui U răsturnat, ca liliecii, cu capetele în jos. „Mipiepe foapamepe”. Vorbim păsărește. Sîntem fluenți în limba asta pe care am învățat-o unii de la alții, iar alții, la rîndul lor, de la generații de copii de cine mai știe pe unde.

Cu siguranță sîntem altă rasă umanoidă care piere odată cu vîrstele. Avem ochi, guri, nasuri, urechi, coate și genunchi – mereu julite –, iar pînă pe la 10-11-12 ani sîntem altceva. Povestitori prin excelență, căutători de fantastic și magie, creduli, aventurieri și foarte cruzi.

Anii ʼ80, cartierul Berceni. Se fac raiduri pe biciclete în alte zone și pe la școala 190, unde stăpînesc alte triburi de sălbăticiuni care ne alungă cu pietre. Semănăm, ne îmbrăcăm la fel, dar ăia vorbesc o păsărească cu alt soi de accent și mi se pare că amestecă altfel vocalele. În zilele împietrite de vară fierbinte, cu cerurile nemișcate prăbușite pe frunze, pe copacii prăfuiți, pe blocurile mizere, ieșim în expediție spre marginea de departe a cartierului. Cam pe unde sînt acum serele era o zonă sălbăticită, pe unde hălăduiau cîini ca fiarele, bețivi rufoși – și noi. Buruiana creștea înalt și haotic, tufe amestecate la fel, pe deasupra florilor de cicoare și a altor flori modeste pe care nu mi le amintesc vălurea veșnic un zumzet de albine și de muscăraie grasă. Acolo se spuneau poveștile, acolo se inventa un folclor de cartier, acolo se șlefuia pînă la perfecțiune mitul Coanei Mita – o grasă formidabilă, fără vîrstă, care stătea la parter și care putea să facă niște vrăji îngrozitoare de ajungeai la spitalul de copii cu perfuzii în mînă și tuburi clocotitoare care îți ieșeau din nas sau din gît. Așa auzisem.

Acolo ne strîngea Nela, care era un pic mai mare ca noi, și ne povestea grozăviile care i se arătau nopțile în apartamentul ei de două camere. Strigoi și strigoaice apăreau în colțul dintre baie și dormitor, iar cînd se uita în oglindă, de după umeri i se ițeau capete negre cu ochii încercănați, iar noi chiuiam de spaimă. Peste toate veneau lecturile mele haotice de atunci, povestirile lui Poe și Prăbușirea casei Usher și Aventurile lui Arthur Gordon Pym care-mi tulburau somnul și-mi împietreau nopțile cu spaime dincolo de cuvinte, paralizante.

În visele amestecate interveneau ai mei. Mama sfîșia cu zgomot peretele de hîrtie care ne despărțea lumile – lumea mea de lumea lor – și mă smulgea din visele astea chinuitoare din care ieșeai istovit, transpirat și cu o părere de rău neverbalizată. Pentru că, dacă treci prea des pragul lumilor spre adulții care nu vorbesc păsărește, riști să rămîi pentru totdeauna acolo și să devii, Doamne ferește, ca ei.

Un soi diferit de povestitor eram, la rîndul meu, cînd ajungeam în vacanțe la bunică-mea. Nu la aia din Constanța, la cea dintr-un (fost deja) sat tătăresc. Bunica astălaltă fusese mai nehotărîtă și am impresia că rămăsese cu un crac în lumea povestitorilor și cu celălalt întins în rasa adulților. În ea se petreceau evident niște conflicte puternice și tot în ea se respingeau mecanic două ADN-uri cu spiralele pe invers. Unul magic și unul care știa prețul la pîine. Acolo îmbrăcam eu haina povestitorului cînd apăream în cîrdul ei de babe fumătoare cu un volum cu minciunile lui Nastratin Hogea sub braț. Istoriile lui Hogea erau scrise în tătara noastră dobrogeană, iar babele alea mă așteptau ca pe un miracol, ca să le citesc. Minunea era cu atît mai mare cu cît acest copil, eu, venea, al naibii, de la oraș și vorbea tătara neaoș, deseori cu accentele exagerate în așa fel încît să le facă să rîdă în hohote pe toate bătrînele alea cu plăcile lor din dinți de plastic. Mă prosteam, făceam teatru, mă durea gîtul de la atîta vorbit – tătara are niște k-uri guturale, glotale, pe care nici un prieten român de-ai mei nu le putea rosti. În rolurile noastre inversate, eu eram adultul, ele copiii.

Doar că, desigur, era o iluzie, eu tot din rasa umanoidă de dinainte de 12 ani făceam parte, dar mă puteam transforma șerpește, vorbeam păsărește și visam al naibii de dramatic. Pînă cînd n-am mai visat. Ca acum.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident buzau jpg
Un șofer de 23 de ani a murit după ce a intrat într-un cap de pod. Cei patru pasageri sunt răniți
Un tânăr de 23 de ani care conducea o maşină a murit, sâmbătă dimineaţă, în judeţul Buzău, după ce a intrat într-un cap de pod. Patru pasageri, cu vârste între 16 şi 23 de ani, au fost răniţi.
basescu ciolacu jpeg
Băsescu îi dă replică lui Ciolacu și-l acuză de analfabetism funcțional: „Nu înţelegeți răspunsurile mele”
Disputa online dintre fostul preşedinte Traian Băsescu şi premierul Marcel Ciolacu a continuat, Băsescu revenind cu solicitarea de demisie către Ciolacu.
benny
shutterstock 2353366637 jpg
Iranul amenință că baza americană Diego Garcia „riscă distrugerea totală” în cazul unui atac american
În cazul unui atac al SUA, Iranul are mijloacele pentru a distruge baza militară americană din Diego Garcia, o insulă îndepărtată din Oceanul Indian, unde SUA și-au întărit recent prezența militară, relatează Daily Mail.
perioada grea pentru zodii jpg
Zodia care își răcește relațiile cu familia chiar înainte de Paște. Un conflict neașteptat îi strică liniștea
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de Paște, iar în această perioadă, astrele vor aduce multe surprize în calea semnelor zodiacale. Însă, pentru unii nativi, aceste surprize nu vor fi deloc pe placul lor!
imagine 1 jpg
Poți găsi păianjenul în doar 5 secunde?
Atenția la detalii este o însușire pe care nu toți o avem. În imaginea de mai jos, poți observa o cameră dezordonată și aglomerată cu diferite obiecte, de la câteva jucării împrăștiate până la un coș de gunoi răsturnat.
FOTO Captură video
Reacția unor tineri care au încercat să guste cel mai urât mirositor pește din lume. Preparatul este servit la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare
Patru tineri au trăit un coșmar încercând să mănânce cel mai urât mirositor pește din lume – surströmming, o delicatesă suedeză fermentată care a făcut senzație la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare.
familia cristi borcea copii jpg
Tehnologia dezvoltată de NASA pentru a conecta toate vehiculele aeriene și rutiere pentru un trafic mai sigur Colaj YouTube
Tehnologia NASA care conectează toate vehiculele, pentru un trafic mai sigur: Revoluția transportului pe Pământ, în aer și pe Lună
Un sistem dezvoltat de NASA, inițial exclusiv pentru drone și aeronave, va fi implementat și în traficul rutier.