Poveștile îngrijitoarelor

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Nu i crede pe vînzători jpeg

Să ai grijă de persoane în vîrstă, de oameni neajutorați sau de copii mici este, cum se știe, deloc ușor. E o ocupație care, teoretic, ar trebui să merite foarte mult respect, ba chiar să i se închine o statuie. În practică însă, adesea lucrurile sînt ceva mai complicate, după cum se vede:

● O femeie în putere avea grijă de un cuplu de oameni în vîrstă, la ei acasă. Într-o zi, venind pe nepregătite, fiica celor doi a găsit-o pe îngrijitoare defilînd prin casă doar în chiloți și sutien. Întrebată ce se întîmplă, aceasta a pretins că-i este foarte cald și că îi e mai comod așa. Doamna aflată în grija ei n-o putea vedea fiindcă era nevăzătoare, iar domnul, care avea un început de Alzheimer, părea destul de surescitat în preajma femeii astfel echipate și cu vreo treizeci de ani mai tînără decît el. Cînd și-a văzut fiica intrînd pe ușă, tatăl a adus imediat vorba despre actele casei. Voia să facă neapărat un contract cu îngrijitoarea, să i-o doneze. Aceasta, susținea el, nu avea și nici nu avusese vreodată, săraca, o locuință personală.

● O altă îngrijitoare se ocupa de o persoană în vîrstă și suferindă. Femeia fusese angajată după numeroase recomandări și după ce familia celei bolnave îi studiase cu atenție „CV“-ul și o intervievase ca la o adevărată angajare în serviciu. Candidata părea să îndeplinească toate condițiile și a fost aleasă în defavoarea altora. După ceva vreme, familia a constatat însă că femeia era o fumătoare înrăită, lucru pe care nu-l spusese niciodată, și că fuma continuu, chiar alături de cea pe care trebuia s-o îngrijească și care suferea de cancer la plămîni. Luată la rost, s-a ofuscat teribil, zicînd că, după tot efortul pe care-l face, are și ea dreptul măcar la o țigară.

● O tînără mamă, care născuse prin cezariană un al doilea copil, a angajat o femeie s-o ajute la treburile casei, fiindcă singură nu mai putea face față. Încă de la început, femeia angajată a avut o mică pretenție, și anume să i se dea micul dejun de îndată ce ajungea dimineața, fiindcă venea de departe, făcea naveta. Era de înțeles, iar tînăra mamă i-a spus că se poate servi singură în fiecare dimineață din frigider în timp ce ea urma să-i pregătească o cafea. Chiar așa s-a și întîmplat din prima zi. Femeia scotea tot ce voia din frigider, iar cea care o angajase îi pregătea cu grijă cafeaua. Micul dejun s‑a prelungit vreo oră, femeia ținînd-o în loc pe mamă cu o mulțime de povești. Cu chiu, cu vai, a reușit mama să scape de pisălogeală și să iasă cu copiii la plimbare, lăsînd-o pe femeie să înceapă curățenia. Cînd s-a întors după încă vreo oră, a găsit televizorul deschis și cu sonorul foarte tare, în vreme ce aspiratorul zăcea într-un colț. Femeia i-a spus că a cam obosit făcînd curățenie și că aprinsese televizorul numai așa, ca să acopere zgomotul prea mare pe care-l făcea aspiratorul. De rușinea ei, mama a trecut și asta cu vederea. Curînd a venit ora prînzului. Femeia nu terminase mai nimic din treburile casei, ba chiar nu era prea clar ce făcuse pînă atunci. La un moment dat însă, s-a așezat brusc la masă și a întrebat pe un ton cît se poate de firesc: „Noi ce mîncăm azi, doamnă?“.

● Difuzoarele combinei erau date la maximum și acasă la Ilie cînd acesta s-a întors pe nepregătite de la serviciu. Bona cea tinerică asculta muzică tare nu ca să acopere zgomotul aspiratorului, ci țipetele fetiței de care trebuia să aibă grijă și pe care o „parcase“ în camera cea mai depărtată. În plus, în casă era un fum de‑l tăiai cu cuțitul. Se pare că bona fumase în dușmănie. Cafea fără țigară nu s-ar fi putut. Și nici fără păhărelul de vodcă n-ar fi mers altfel. Era un fel de mare petrecere în doi: bona în sufragerie și fetița de cîteva luni în dormitor.

● Un alt cunoscut povestea că a vrut să angajeze o îngrijitoare pentru tatăl său, care era bolnav. A luat legătura cu o agenție care se ocupa de așa ceva, de unde i s-a dat numărul de telefon al unei asistente, precizîndu-i-se că e o persoană cum mai rar se găsește în domeniu. Cînd a sunat-o, asistenta l-a surprins cu o voce neobișnuit de guturală, ca de fumătoare învederată. Fusese anunțată deja de agenție despre ce era vorba și a intrat brusc în subiect: „Știu, m-a rugat doamna Ioana de la agenție să vin neapărat la dumneavoastră, că nu vrea să se facă de rîs cu altcineva. Mi-a spus să vin eu adică, fiindcă, așa cum și-a dat ea seama, dumneavoastră nu sînteți niște terchea-berchea, sînteți oameni mai deosebiți. Dar, spuneți-mi și mie, vă rog, în primul rînd, bătrînul e pe picioare?… Aha, a fost judecător?… Domnul judecător? Daa, tot bătrîn e, ca să zic așa, nu mă complic eu cu formule d-astea de politețe, mă iertați. Ia spuneți-mi, carevasăzică, se mișcă ’mnealui, se duce la baie?… Aha. Și e lucid judecătorul, nu e tra-la-la la cap?“.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.