Povestea snooker-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Povestea snooker ului jpeg

Tocmai s-a ├«ncheiat campionatul mondial. Snooker-ul ─âsta are un fel de lume a lui la care o mul╚Ťime de telespectatori au avut acces, gra╚Ťie transmisiilor Eurosport ╚Öi celor doi comentatori care ╚Öi-au f─âcut datoria cu har ╚Öi profesionalism de-a lungul anilor, Marius Ancu╚Ťa ╚Öi Daniel Bontea. Probabil c─â lor li se datoreaz─â faptul c─â, atunci c├«nd telespectatorii au avut ocazia s─â devin─â chiar spectatori, s-au dovedit a fi c├«t se poate de aviza╚Ťi (de╚Öi snooker-ul nu a avut nici un fel de tradi╚Ťie ├«n Rom├ónia). La turneele demonstrative sau de puncte care s-au organizat recent la Bucure╚Öti ╚Öi la Cluj a existat un serios aflux de public cunosc─âtor. Vorbim despre unul din rarele exemple ├«n care o televiziune contribuie la rafinarea unui public.

Cum arat─â lumea snooker-ului? ├Äncerc s─â ├«mp─ârt─â╚Öesc o viziune c├«t se poate de subiectiv─â. Am pomenit deja cea mai important─â competi╚Ťie a anului, campionatul mondial din foaierul teatrului Crucible de la Sheffield. Pentru c─â deseori are loc ├«n preajma Pa╚Ötelui sau a ├Än─âl╚Ť─ârii, nu o dat─â mi s-a p─ârut c─â bilele ro╚Öii ╚Öi de alte culori de pe masa verde de la televizor au o coresponden╚Ť─â secret─â cu ou─âle vopsite de pe masa de acas─â. A╚Öa am ajuns s─â asociez snooker-ul cu un fel de lini╚Öte ╚Öi pace s─ârb─âtoreasc─â.

Campionatul suprem se desf─â╚Öoar─â, cum ziceam, ├«n foaierul unui teatru. Jocul are personaje care uneori parc─â ├«╚Ťi intr─â ╚Öi ├«n cas─â. Te po╚Ťi ata╚Öa de ele ca de protagoni╚Ötii serialului favorit. ├Äncepi s─â le cuno╚Öti stilul de joc, ticurile, grimasele, felul ├«n care se bucur─â sau se sup─âr─â, ├«ngrijor─ârile ╚Öi enerv─ârile. Le ╚Ötii copiii, nevestele sau iubitele care apar ├«n tribune. Adic─â uneori ├«i po╚Ťi judeca (sau b├«rfi) ╚Öi dup─â cum arat─â partenerele lor. De exemplu, dac─â nu-╚Ťi plac spectaculo╚Öii pantofi cu ╚Ťinte ai lui Judd Trump, poate s─â-╚Ťi plac─â la fel de spectaculoasa lui partener─â.

Parc─â la nici un alt sport figura juc─âtorului nu apare cu at├«ta pregnan╚Ť─â ├«n cadrul ecranului. Avem de-a face, a╚Öadar, cu povestea unor figuri. E un ├«ntreg univers al fizionomiilor. Marelui finalist din acest an, John Higgins, i se spune Vr─âjitorul din Wishaw sau Vulpoiul. Auzind a doua porecl─â, am ├«nceput s─â mi-l imaginez c├«t se poate de limpede, cu mersul lui tiptil, cum se strecoar─â afar─â dintr-o ograd─â cu o g─âin─â ├«n gur─â (a ╚Öi fost prins odat─â cu o m├«╚Ť─â-n sac, prin Ucraina). ├Än schimb, pe campionul mondial de anul acesta, Mark Williams, nu mi-l pot desprinde de imaginea unui Iisus Cristos pictat de Rubliov (ochii, gura ╚Öi formatul b─ârbiei, mai ales).

Exist─â ╚Öi reversul. Juc─âtorul pe nume Rory McLeod e at├«t de negru c─â uneori aproape c─â nu-l vezi pe ecran. La un moment dat, pe vest─â purta reclama firmei care-l sponsoriza. Se numea ISIS. S├«nt sigur c─â ├«n realitate e un ins foarte simpatic, dar, ├«n povestea asta, nu m-am putut ab╚Ťine s─â-l botez Belzebuth.

Dintre personajele importante nu lipse╚Öte Micul Prin╚Ť, adic─â Neil Robertson, cu nasul lui ├«n v├«nt ╚Öi aerul aristocratic. Lui Peter Ebdon i-am zis Cristi, pentru c─â seam─ân─â cu Cristi (nu conteaz─â care Cristi), tot a╚Öa cum lui Stephen Maguire ├«i zic Marcel biliardarul (nu conteaz─â care Marcel). Pe campionul mondial de anul trecut, Mark Selby, l-a portretizat Ronnie OÔÇÖSullivan, asemuindu-l ├«n cartea sa cu o lipitoare care suge energia adversarului p├«n─â c├«nd ├«l epuizeaz─â complet.

Nu l-am uitat pe p├«ntecosul Stephen Lee, cel plin de talent, ├«n a c─ârui m├«n─â tacul p─ârea o scobitoare. Un ╚Ťinta╚Ö extraordinar. L au suspendat din snooker-ul profesionist pentru ni╚Öte treburi ilegale. Pe vremuri mai era un ╚Ťinta╚Ö nebun, Ian MacCullough (cine ╚Öi-l mai aminte╚Öte?). Cu ÔÇ×c─âpitanulÔÇť (aviator) Ali Carter nu pot s─â nu ╚Ťin de fiecare dat─â c├«nd joac─â, nu doar din cauza problemelor de s─ân─âtate cu care ╚Ötiu c─â se lupt─â, ci ╚Öi pentru felul lui modest ╚Öi simpatic de a fi. Anul acesta a reu╚Öit s─â-l ├«nving─â chiar pe eroul principal al pove╚Ötii snooker-ului mondial ÔÇô Ronnie OÔÇÖSullivan ÔÇô, cel f─âr─â de pereche.

Un tip pe care l-am v─âzut, lucru rar, ru╚Öin├«ndu-se c├«nd are noroc e Anthony Hamilton. ╚śi n-am cum s─â nu-i pomenesc ╚Öi pe Graeme Dott, zis Pocket Dynamo, spiridu╚Öul care s-a rotunjit ├«n ultima vreme, pe Mark Allen, care a ajuns s─â arate ca un broscoi mare ╚Öi verde, pe Shaun Murphy, care face guri╚Ťa aia mic─â atunci c├«nd e sup─ârat, pe calculatul ÔÇ×criminalÔÇť Marco Fu sau pe aparent bl├«ndul, dar periculosul ÔÇ×hipopotamÔÇť Stuart Bingham. Ce lumeÔÇŽ

Mai s├«nt, evident, arbitrii, care devin cunoscu╚Ťi al─âturi de marii juc─âtori pentru c─â stau mult─â vreme ├«n cadru, partidele de snooker dur├«nd ore ├«n ╚Öir. Celebra Michaela Tabb, care mi se p─ârea mereu c─â pronun╚Ť─â sex ├«n loc de six, s-a retras. E ├«nlocuit─â cu un oarecare succes de chinezoaica Peggy Li. Turnul de control, adic─â ├«naltul ╚Öi blajinul Jan Verhaas, nu poate fi trecut cu vederea, maltezul Terry Camilleri se ╚Ťine minte din cauza numelui de poezie, iar despre Erian Williams ├«mi ├«nchipui c─â nu poate fi p─âc─âlit pentru c─â a fost poli╚Ťist. Aici ├«l avem ╚Öi pe Alex Cri╚Öan, adic─â ÔÇ×Alex al nostruÔÇť, cu un rol ├«nc─â secundar ├«n povestea asta. ╚śi am ├«nc─âlecat pe-o ╚ÖaÔÇŽ

Foto: Ronnie O'Sullivan, wikimedia

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.