Povestea emigrantei

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Povestea emigrantei jpeg

A revenit săptămîna trecută în facultate doamna profesor Coca Patologeanu, veche membră a corpului didactic anglist, pentru a-și relua activitatea la Catedră, activitate suspendată încă din 1991. Deruta a fost generală, întrucît toată lumea o știa pe Coca emigrată, de decenii bune, în Regatul Unit al Marii Britanii, avînd, prin urmare, contractul de muncă românesc desfăcut, în strictă conformitate cu legile de azi și de odinioară. Scandal monstruos, însă. Împricinata susținea vehement că nu a părăsit niciodată, oficial, Universitatea și, ca atare, ce i se întîmpla acum reprezenta un abuz strigător la cer. Pe lîngă dezorientarea administrativă a tuturor, se adăuga aici și un sentiment firesc de stinghereală. Fără excepție, noi, membrii de astăzi ai Catedrei de Engleză, fuseserăm, înainte de 1989, studenții Cocăi Patologeanu. Doamna profesor ne predase, cu succes, materia intitulată „Engleza fără profesor“. Așadar, devenea foarte greu, emoțional vorbind, inițierea unui dialog cu o fostă conferențiară de-a noastră pe tema pierderii normei sale de titular din Statul de funcții al Englezei după 26 de ani de absență din peisaj. În plus, Coca avea faimă de protestatară robustă. Nimeni n-ar fi riscat o interacțiune contradictorie cu ea. Amînînd deci un răspuns direct, frontal, colegii prinși în exercițiul administrativ s-au apucat să-i studieze atent „dosarul“ cu speranța că vor găsi acolo „soluțiile“ la sensibila „dilemă“.

Povestea rezultată din analiza respectivă a uimit întreaga comunitate academică. Doamna Patologeanu plecase, în toamna anului 1990, într-un schimb didactic (un fel de changing places à la David Lodge, strategie practicată, se știe, de universitățile apusene în relațiile lor cu cele autohtone, pe fondul simpatiei revoluționare a acelui moment!), de o lună, la Universitatea din Londra. Faptul constituia a consecință a venirii, în primăvara post-revoluționară, la noi, a doamnei profesor, de la Londra, Millie Moronson, titulară, desigur, a cursului „How to Learn Romanian without Your Teacher“, adică, mai pe limba băștinașă, „Româna fără profesor“. Coca a găzduit o pe Millie, pe parcursul programului, în apartamentul ei comunist, unde, se pare, englezoaica s-a simțit excelent. A promis, la plecare, că îi va întoarce profesoarei noastre favorul și s-a ținut de cuvînt. A făcut toate demersurile necesare vizei, invitînd-o pe doamna Patologeanu, în octombrie, în capitala Albionului pentru a preda, la rîndul său, studenților englezi. Nu chiar „engleza fără profesor“, specialitatea Cocăi, pentru că nu puteai face asta cu niște vorbitori nativi, ci însuși cursul doamnei Moronson, „româna fără profesor“, unde Patologeanu, se înțelege, nu putea fi decît expertă. Stagiul a debutat idilic, mai ales că între cele două se înfiripase deja amiciția și, mai mult, împărtășeau un destin comun: ambele erau necăsătorite.

Din păcate, lucrurile nu au continuat în aceeași notă. Coca primise o cameră la etajul casei lui Millie, unde se afla o bibliotecă imensă. Treptat, doamna Patologeanu a realizat un amănunt înfiorător. Volumele aveau caracter marxist. Lîngă Ideologia germană a bătrînului Karl se strîngeau, precum puișorii în jurul cloștii, Raymond Williams, Richard Hoggart, Terry Eagleton și Michael Green. Pe un raft era fotografia Simonei de Beauvoir pe parcursul vizitei sale în URSS, iar pe altul trona un portret al lui Lenin. Vai, doamna Moronson părea a fi – cum să spun ca să pricepeți mai bine oroarea Cocăi? – „o babă comunistă“. Millie a și confirmat, de altfel, supoziția, în aceeași seară, la cină, răspunzînd interogațiilor surescitate ale doamnei Patologeanu, pe scurt, cu un echivalent englezesc al lui „da, sînt o babă comunistă“. Greu de relatat urmarea. Coca s-a baricadat în cameră, a aruncat toate textele marxiste pe fereastră, după care a declarat încăperea „zonă liberă de comunism“, refuzînd să o mai părăsească. A și cîntat, se spunea, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă…“, dar rămîne ambiguu dacă a înțeles-o ori ba cineva. S-a costumat în „golancă“ și a acuzat-o pe Moronson de „restaurație“. Au urmat procese istovitoare, în care unele instanțe britanice au dat cîștig de cauză, paradoxal, Cocăi: în acte, Millie se angaja să o „găzduiască“ pe timpul „stagiului“, fără a se specifica însă „durata“ acestuia!

Viza putea fi înnoită așadar periodic, iar, din 2007, nici nu a mai fost nevoie. În sfîrșit, lupta s-a încheiat abia în prezent, prin decesul, din cauze naturale, al lui Millie. Patologeanu a decis să se întoarcă acasă triumfal. Își dorea postul înapoi… Ideea salvatoare le-a venit administratorilor tocmai din detaliul morții lui Millie. Vorbim aici de două doamne în vîrstă, s-a argumentat în plen. Conform legii, Coca ieșise la pensie. Totuși, după comunicarea hotărîrii Consiliului Profesoral, ne-am confruntat cu o priveliște tulburătoare. Doamna Patologeanu s-a baricadat, într-un cort, în fața decanatului. Pe o pancartă scria mare: Zonă Liberă de Pensionări. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.