Poveste din comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Poveste din comunism jpeg

Un bloc de zece etaje într-un așa numit cartier dormitor. Într-o zi s-a mutat acolo o familie de tineri. Ingineri și ea, și el, proaspăt absolvenți, proaspăt angajați la o mare uzină mecanică, unde lucrau aproape toți locatarii. Prin acea „întreprindere“, cum se zicea pe atunci, celor doi li se repartizase un apartament cu trei camere. Cu chirie, nu pe gratis. Era o practică destul de obișnuită și pentru un asemenea „favor“ ți se spunea că trebuie să fii recunoscător partidului. Cei doi erau fericiți și frumoși. Ca într-un film din anii realismului socialist. Ba chiar ea era atît de frumoasă încît toți bărbații, băieții și chiar băiețeii de pe scară erau îndrăgostiți de ea. O chema Carmen. Probabil că și fetele îl plăceau pe soțul ei, dar ele nu prea recunoșteau asta. Și viața decurgea relativ normal, așa cum se întîmpla în orice comunitate de acest fel, cu zeci de apartamente avînd camere, holuri, balcoane, băi și bucătării suprapuse unele peste altele pe verticală și lipite unele de altele pe orizontală.

Într-o zi, vecinii au găsit-o pe Carmen lîngă ușa de la lift, plîngînd amarnic. Cu greu au reușit să scoată de la ea, printre suspine, ce anume se întîmplase. De la „întreprindere“ li se spusese că în același apartament cu ei mai fusese repartizată o altă familie, de muncitori. Urmau, adică, să stea împreună cu un alt cuplu în aceleași trei camere. Sistemul era unul de inspirație sovietică. După 1989, aveam să aflăm din memoriile lui Mihail Gorbaciov că el însuși, împreună cu soția sa Raisa, au locuit în tinerețe în acest fel, la comun cu alte familii. În Uniunea Sovietică era o formulă de trai foarte răspîndită. 

În fine, a venit și ziua de coșmar pentru cuplul de ingineri, în care muncitorul cu nevasta lui s-au prezentat la ușa lor. Au fost nevoiți să le facă loc. Fiind primii veniți, tinerii ingineri aveau măcar dreptul la două camere, iar ceilalți trebuiau să se mulțumească doar cu una. Bucătăria și unica baie erau folosite în comun, la fel ca și culoarul de trecere. Au urmat săptămîni și luni de conviețuire ale căror amănunte nu le mai știm, dar ni le putem închipui. Amănunte despre care se poate spune că reprezentau însăși esența comunismului. Știm că inginerii s-au plîns pe la întreprindere și pe la partid, au făcut tot ce le-a stat în putință ca să schimbe această situație. Ce-i drept, se pare că nici ceilalți doi, muncitorul Mie Ion și muncitoarea Mie Vasilica, n-au stat cu mîinile-n sîn. Fiecare s-a interesat pe toate căile cum ar putea obține întregul apartament, adică scoaterea celorlalți din acel „spațiu locativ“, cum se numea pe atunci. În vremea „dictaturii proletariatului“, în fața partidului, unui tînăr inginer îi era greu să se pună cu un muncitor. Tot făcînd memorii și mergînd prin audiențe, însă, cei doi ingineri au obținut „judecarea“ cazului în așa-numitul „consiliu al oamenilor muncii“. Acest consiliu a hotărît, împăciuitor, că ambele cupluri au dreptate să vrea să stea singure într-un apartament, dar că totuși, dat fiind că nu mai existau alte locuințe care să le poată fi repartizate, problema se va tranșa în favoarea celor cu copii. Cum nici unii n‑aveau copii, s-a hotărît că vor sta împreună pînă cînd unii dintre ei vor face un copil, moment în care ceilalți vor trebui să plece. Așadar, s-a declanșat o cursă contra cronometru de făcut copii. Nu se știe dacă inginerii chiar au luat competiția în serios, dar cert e că muncitorii s-au dovedit foarte iuți la treaba asta. N-au stat pe gînduri și, în foarte scurt timp, burta Vasilicăi Mie a început să crească. Inginerii au pierdut întrecerea.

Într-o zi, în fața blocului a apărut un camion mare. Cîțiva oameni s-au dat jos din el. Din apartamentul disputat au început să fie scoase mobile și tot felul de pachete împachetate îngrijit. Frumoasa Carmen avea o listă cu tot ce se încărca, cu ordinea în care trebuiau puse lucrurile. Îi  certa și-i strunea pe încărcători de fiecare dată cînd aceștia încurcau ceva. Totul era organizat inginerește, spre uimirea copiilor care urmăreau scena și care nu mai văzuseră așa o mutare. Ei știau că în asemenea cazuri vine camionul și lucrurile se aruncă acolo de-a valma.

În sfîrșit, Ion Mie putea fi văzut, în papuci și în pijama, plimbîndu-se prin fața ușii apartamentului peste care devenea stăpîn. După ce ultimele lucruri au fost încărcate cu grijă, tinerii ingineri s-au urcat și ei în camion și au plecat. N-au spus nimănui încotro se duceau și nimeni din bloc n-a mai auzit niciodată nimic despre ei. Locatarii au rămas vecini doar cu familia Mie care, peste foarte puțin timp, avea să fie văzută plimbîndu-și bebelușul.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dan Grecu cosr colan jpg
Marea cumpănă din viața lui Dan Grecu: a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve
Decedat la 12 decembrie 2024, la vârsta de doar 74 de ani, fostul mare gimnast și antrenor Dan Grecu a trecut printr-o mare cumpănă în 1997. El a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve!
furtuna nori negri kremlin shutterstock
Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina
Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal.
bani multi pensie jpg
Locul de muncă plătit cu 500 lei pe zi, dar de care românii nu vor să audă. De ce oamenii refuză să lucreze în acest domeniu: „Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică”
Deși avem printre cele mai mici venituri din Europa, există joburi care oferă și 500 de lei pentru o zi de muncă, însă majoritatea românilor le evită, iar pentru angajatori este din ce în ce mai greu să găsească personal.
nadia comaneci dan grecu facebook webp
pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.