Poveste din comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Poveste din comunism jpeg

Un bloc de zece etaje într-un așa numit cartier dormitor. Într-o zi s-a mutat acolo o familie de tineri. Ingineri și ea, și el, proaspăt absolvenți, proaspăt angajați la o mare uzină mecanică, unde lucrau aproape toți locatarii. Prin acea „întreprindere“, cum se zicea pe atunci, celor doi li se repartizase un apartament cu trei camere. Cu chirie, nu pe gratis. Era o practică destul de obișnuită și pentru un asemenea „favor“ ți se spunea că trebuie să fii recunoscător partidului. Cei doi erau fericiți și frumoși. Ca într-un film din anii realismului socialist. Ba chiar ea era atît de frumoasă încît toți bărbații, băieții și chiar băiețeii de pe scară erau îndrăgostiți de ea. O chema Carmen. Probabil că și fetele îl plăceau pe soțul ei, dar ele nu prea recunoșteau asta. Și viața decurgea relativ normal, așa cum se întîmpla în orice comunitate de acest fel, cu zeci de apartamente avînd camere, holuri, balcoane, băi și bucătării suprapuse unele peste altele pe verticală și lipite unele de altele pe orizontală.

Într-o zi, vecinii au găsit-o pe Carmen lîngă ușa de la lift, plîngînd amarnic. Cu greu au reușit să scoată de la ea, printre suspine, ce anume se întîmplase. De la „întreprindere“ li se spusese că în același apartament cu ei mai fusese repartizată o altă familie, de muncitori. Urmau, adică, să stea împreună cu un alt cuplu în aceleași trei camere. Sistemul era unul de inspirație sovietică. După 1989, aveam să aflăm din memoriile lui Mihail Gorbaciov că el însuși, împreună cu soția sa Raisa, au locuit în tinerețe în acest fel, la comun cu alte familii. În Uniunea Sovietică era o formulă de trai foarte răspîndită. 

În fine, a venit și ziua de coșmar pentru cuplul de ingineri, în care muncitorul cu nevasta lui s-au prezentat la ușa lor. Au fost nevoiți să le facă loc. Fiind primii veniți, tinerii ingineri aveau măcar dreptul la două camere, iar ceilalți trebuiau să se mulțumească doar cu una. Bucătăria și unica baie erau folosite în comun, la fel ca și culoarul de trecere. Au urmat săptămîni și luni de conviețuire ale căror amănunte nu le mai știm, dar ni le putem închipui. Amănunte despre care se poate spune că reprezentau însăși esența comunismului. Știm că inginerii s-au plîns pe la întreprindere și pe la partid, au făcut tot ce le-a stat în putință ca să schimbe această situație. Ce-i drept, se pare că nici ceilalți doi, muncitorul Mie Ion și muncitoarea Mie Vasilica, n-au stat cu mîinile-n sîn. Fiecare s-a interesat pe toate căile cum ar putea obține întregul apartament, adică scoaterea celorlalți din acel „spațiu locativ“, cum se numea pe atunci. În vremea „dictaturii proletariatului“, în fața partidului, unui tînăr inginer îi era greu să se pună cu un muncitor. Tot făcînd memorii și mergînd prin audiențe, însă, cei doi ingineri au obținut „judecarea“ cazului în așa-numitul „consiliu al oamenilor muncii“. Acest consiliu a hotărît, împăciuitor, că ambele cupluri au dreptate să vrea să stea singure într-un apartament, dar că totuși, dat fiind că nu mai existau alte locuințe care să le poată fi repartizate, problema se va tranșa în favoarea celor cu copii. Cum nici unii n‑aveau copii, s-a hotărît că vor sta împreună pînă cînd unii dintre ei vor face un copil, moment în care ceilalți vor trebui să plece. Așadar, s-a declanșat o cursă contra cronometru de făcut copii. Nu se știe dacă inginerii chiar au luat competiția în serios, dar cert e că muncitorii s-au dovedit foarte iuți la treaba asta. N-au stat pe gînduri și, în foarte scurt timp, burta Vasilicăi Mie a început să crească. Inginerii au pierdut întrecerea.

Într-o zi, în fața blocului a apărut un camion mare. Cîțiva oameni s-au dat jos din el. Din apartamentul disputat au început să fie scoase mobile și tot felul de pachete împachetate îngrijit. Frumoasa Carmen avea o listă cu tot ce se încărca, cu ordinea în care trebuiau puse lucrurile. Îi  certa și-i strunea pe încărcători de fiecare dată cînd aceștia încurcau ceva. Totul era organizat inginerește, spre uimirea copiilor care urmăreau scena și care nu mai văzuseră așa o mutare. Ei știau că în asemenea cazuri vine camionul și lucrurile se aruncă acolo de-a valma.

În sfîrșit, Ion Mie putea fi văzut, în papuci și în pijama, plimbîndu-se prin fața ușii apartamentului peste care devenea stăpîn. După ce ultimele lucruri au fost încărcate cu grijă, tinerii ingineri s-au urcat și ei în camion și au plecat. N-au spus nimănui încotro se duceau și nimeni din bloc n-a mai auzit niciodată nimic despre ei. Locatarii au rămas vecini doar cu familia Mie care, peste foarte puțin timp, avea să fie văzută plimbîndu-și bebelușul.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Friedrich Merz (©  x.com / Friedrich Merz)
Cancelarul Germaniei l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria în alegeri: „România s-a angajat pentru o Europă puternică şi sigură”
Cancelarul german Friedrich Merz l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria de duminică, 18 mai, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România.
Fondatorul Telegram Pavel Durov FOTO GETTY IMAGES  teve Jennings / Stringer
Fondatorul Telegram acuză şeful serviciilor secrete franceze că i-a cerut să influențeze alegerile din România. Cum a reacționat Elon Musk
Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, l-a acuzat pe şeful agenţiei franceze de informaţii externe, Nicolas Lerner, că i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor de duminică, adăugând că a refuzat cererea.
UE și Marea Britanie, summit de resetare a relațiilor la Londra FOTO Shutterstock jpg
UE şi Marea Britanie au ajuns la un acord provizoriu pe tema apărării şi securităţii, pescuit şi mobilitatea tinerilor
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord provizoriu privitor la apărare şi securitate, pescuit şi mobilitatea tinerilor înaintea summitului UE-Marea Britanie de luni, au declarat oficiali au declarat oficiali ai UE citaţi de Reuters.
vasile blaga
Vasile Blaga: „PNL are nevoie de o reformă profundă”. Schimbarea propusă de liberal
Senatorul Vasile Blaga este de părere că PNL are nevoie de o reformă „profundă”, după alegerile prezidențiale. Potrivit senatorului, formaţiunea trebuie să renunţe la a se adresa întregului spectru social din țară.
zidgalben jpg
Românii iau din nou cu asalt Arena Națională, ca să-i susțină pe tricolori Biletele se vând ca pâinea caldă
Fanii au cumpărat primele 30.000 de bilete la meciul de pe 10 iunie, România-Cipru.
WhatsApp Video 2025 05 19 at 11 58 28 bb21316d mp4 thumbnail png
Incendiu violent în Sectorul 3 al Capitalei: risc de propagare a flăcărilor la Hala Laminor
Un incendiu a izbucnit luni, înainte de orele prânzului, la o hală din Bulevardul Basarabia, în Sectorul 3 al Capitalei. Există pericol de propagare la Hala Laminor.
Violențe la protestul organizat fata de decizia BEC FOTO Inquam / George Călin
Bucureștean, cercetat sub control judiciar după ce a făcut apel la „o nouă revoluţie”. A cerut pe TikTok intrarea cu forța în sediul Guvernului
Un bărbat din Bucureşti este cercetat sub control judiciar, fiind inculpat pentru comiterea infracţiunii de instigare publică, după ce a făcut apel, pe TikTok la „o nouă revoluţie”.
image png
Scriitor român, idilă cu o studentă. Se dezinfecta când dădea mâna cu cineva: „Era recunoscut în epocă pentru bizareriile sale”
Garabet Ibrăileanu a fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai începutului de secol XX, un critic literar de prim rang, profesor și mentor pentru generații întregi de scriitori.
Nicușor Dan, ales președinte al României (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Nicușor Dan, ales președinte al României
Candidatul independent Nicușor Dan a fost ales președinte al României. Primarul Capitalei a câștigat, duminică, turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce a obținut 53,60% din voturile valabil exprimate.