Portretele unui zeu

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Portretele unui zeu jpeg

Hefaistos, zeul artizan, este, dintre olimpieni, singurul infirm ╚Öi cel mai rar reprezentat ├«n arta antic─â ÔÇô cam o mie de monumente (majoritatea vase pictate). ├Än arta Greciei clasice, el are ├«ns─â un trup perfect, ca al tuturor celorlal╚Ťi zei ╚Öi eroi. Practic, nici o imagine clasic─â nu ni-l arat─â cu picioarele schiloade, totu╚Öi at├«t de insistent amintite ├«n miturile lui. Mi-am propus deci s─â m─â uit la toate reprezent─ârile lui greco-romane ╚Öi s─â m─â l─âmuresc cine ├«l arat─â beteag ╚Öi cine nu. E o chestie de cojones, de estetic─â sau de legi ale pie╚Ťei de art─â?

Singura perioad─â ├«n care arti╚Ötii ├«l prezint─â pe zeul genial ╚Öi invalid a╚Öa cum ├«l descriu miturile este cea arhaic─â. Arti╚Ötii din secolul VI ├«.Hr. au, pare-se, ├«nc─â suficient apetit magic-realist pentru diferen╚Ť─â ca s─â-i arate picioarele diforme. Dar chiar num─âr├«nd printre imagini at├«t reprezent─ârile de picioare chircite sau ├«ntoarse ├«n dou─â direc╚Ťii diferite, c├«t ╚Öi alte indicii care doar codific─â handicapul, de pild─â zeul c─âl─ârind cu ambele picioare de aceea╚Öi parte a ╚Öeii sau sprijinindu-se ├«n baston, tot nu se pot inventaria mai mult de treizeci ╚Öi ceva, adic─â un monument din zece care s─â arate acest picior str├«mb congenital ÔÇô talipes equinovarus, equinus sau calcaneus la un picior sau la ambele. Cu aceast─â afec╚Ťiune se nasc anual sute de copii ╚Öi ├«n Rom├ónia, dar ea se poate trata ╚Öi picioru╚Öele ├«╚Öi revin complet, dup─â cum, netratat─â, infirmitatea e ireversibil─â.

Imaginile handicapului s├«nt mai frecvente ├«n cadrul reprezent─ârilor ├«ntoarcerii lui Hefaistos al─âturi de Dionysos ├«n Olimp. Asta pe de-o parte, pentru c─â acest mit este oricum cel mai popular ├«n iconografia lui ├«n general, dar pe de alta, pentru c─â ideea cortegiului compus din zeul vinului, zeul ╚Öchiop ╚Öi satiri dans├«nd era cum nu se poate mai potrivit─â pe vasele dedicate banchetului. ├Än atmosfera convivial─â, alcoolizat─â se putea insera (lucru perfect acceptabil ├«n societatea greac─â) bete╚Öugul fizic ca pretext al r├«sului. Amfora, ├«n care soseau ╚Öi vinul, ╚Öi apa, ╚Öi krater-ul, vasul ├«n care grecii amestecau vinul cu apa, s├«nt tipurile de vase preferate de arti╚Öti printre cele ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â diformitatea lui Hefaistos. Corela╚Ťia infirmitate-banchet e deci posibil─â, ├«n ciuda prezen╚Ťei diformit─â╚Ťii ╚Öi pe c├«teva vase cu destina╚Ťie funerar─â (lekythoi). Impresia e totu╚Öi c─â arti╚Ötilor, chiar cu scuza banchetului, le vine greu s─â arate diformitatea zeului. Talipes equinovarus bilateral, cea mai drastic─â form─â de reprezentare, at├«t de ╚Öocant─â azi pentru iubitorii de art─â greac─â, apare pe doar ╚Öase vase arhaice, din care nu s├«nt dou─â de acela╚Öi tip (form─â) ╚Öi nu s├«nt dou─â produse ├«n aceea╚Öi regiune a lumii grece╚Öti. Aceast─â absen╚Ť─â a oric─ârei predilec╚Ťii geografice sau func╚Ťionale mi se pare solidar─â cu absen╚Ťa unei politici institu╚Ťionale a cet─â╚Ťilor-state grece╚Öti fa╚Ť─â de persoanele cu handicap fizic, ╚Öi poate ╚Öi cu marea fluiditate ╚Öi imprecizie a vocabularului dizabilit─â╚Ťii ├«n greac─â, unde nici nu exist─â cuvinte care s─â se refere strict la handicapul fizic (per├│s ÔÇô mutilat, orb sau stupid, koph├│s ÔÇô prost sau surd etc.)

├Än epoca clasic─â, infirmitatea este cu totul relegat─â ├«n simbolistica gesturilor sau a artefactelor auxiliare, f─âr─â picioare contorsionate sau paralizate. Este poate o apostazie estetic─â, un canon alterat ├«n numele noble╚Ťei reprezent─ârii. Dar poate ╚Öi victoria final─â de la Plateea (479 ├«.Hr.) a hopli╚Ťilor ├«mpotriva lui Xerxes a radicalizat convingerea c─â a fi cet─â╚Ťean al lumii grece╚Öti ├«nseamn─â la o adic─â a putea lupta ├«n falang─â, ca pedestra╚Ö cu suli╚Ť─â ╚Öi scut. Este, ├«n plus, ╚Öi epoca ├«n care Socrate (├«n relatarea mai t├«rzie a lui Xenofon) argumenteaz─â c─â me╚Öte╚Öugarii nu ar trebui s─â aib─â drepturi politice, dat fiind c─â munca lor ignobil─â le deformeaz─â corpul, ceea ce inevitabil (mai zice Socrate) le afecteaz─â ╚Öi sufletul. Picioarele str├«mbe devin astfel ╚Öi ele indezirabile ca incompatibile cu kalokagathia. Asta e cu at├«t mai valabil ├«n arta atenian─â dup─â politizarea cultului lui Hefaistos ca rezultat al ridic─ârii unui templu oficial al s─âu ├«n Agora, cu o statuie, evident, foarte aesthetically correct.

Handicapul lui Hefaistos n-a inspirat nici arti╚Ötii civiliza╚Ťiei elenistice. Lipseau poate modelele de care manierismul elenistic avea nevoie, fiindc─â ├«ntre secolul lui Pericle ╚Öi vremea lui Alexandru cel Mare tradi╚Ťia reprezent─ârii lui Hefaistos se cam ├«ntrerupe. Poate, m─â g├«ndesc, ╚Öi pentru c─â specificul artei elenistice t├«rzii datoreaz─â mult, de fapt, gustului comanditarilor romani, care ├«ncep s─â influen╚Ťeze masiv pia╚Ťa de art─â ├«n Mediterana. Or, Vulcan roman ├«l preia pe Hefaistos grec, ╚Öi romanii nu vor fi fost interesa╚Ťi de o component─â burlesc─â ├«n iconografia unui zeu major, care ├«n panteonul roman face o figur─â mai solemn─â dec├«t ├«n cel grec. Altminteri grotescul ╚Öi caricaturalul, mai ales ├«n patologia lor, ies pentru prima oar─â ├«n elenism de sub tabuurile care aproape le interziseser─â prezen╚Ťa ├«n art─â. Este vremea c├«nd Marsyas jupuit ╚Öi b─âtr├«nele be╚Ťive, ca s─â nu mai vorbim de statuetele de coco╚Öa╚Ťi ╚Öi pitici produse ├«n mas─â prin Alexandria ╚Öi Smirna, fac deliciile unui public cu un dubios rafinament decadent sau poate hipervitalist. Hefaistos, ├«n orice caz, nu mai face parte din circul ─âsta. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikipedia, Hefaistos pe un fragment de kantharos, Metropolitan Museum New York

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.