Populiștii față cu pandemia

22 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Există o teorie care spune că în statele democratice, la vremuri de restriște, sistemul politic și alegerile populației duc la instalarea unor lideri competenți și că asta ar fi o reacție naturală, de apărare, a comunităților, a democrațiilor. Exemplul de acest tip care se dă cel mai des este venirea la putere a lui Winston Churchill, în Marea Britanie, chiar în debutul celui de-al Doilea Război Mondial. Înlocuindu-l pe Arthur Neville Chamberlain, împăciuitoristul care credea că se poate înțelege cu Hitler, Churchill chiar s-a dovedit cel mai potrivit om pentru a conduce țara la victorie.

Pînă și într-un regim totalitar cum era cel din Uniunea Sovietică, Stalin, deși el însuși era de neînlocuit, și-a dat seama că, pentru a face față războiului cu Germania, are nevoie în fruntea armatei de generali competenți și nu de politruci. Învățase asta și din experiența războiului cu Finlanda, Războiul de iarnă, cum a fost numit, și pe care n-a reușit să-l cîștige în special din cauza politizării și nepregătirii din rîndurile Armatei Roșii.

Mi-aș dori să cred că teoria asta cu alegerea oamenilor competenți în vremuri grele e valabilă, deși nu sînt convins că se întîmplă mereu așa. În ultimii ani au tot fost la modă liderii populiști, care nu sînt altceva decît niște incompetenți cu gura mare. Chiar și țara maximei eficiențe și competențe, Statele Unite, și-a ales drept președinte un asemenea individ. La fel și în Marea Britanie, la putere a venit un fost jurnalist, dat pe vremuri afară de la Times pentru niște falsuri apărute în articolele sale, devenit apoi corespondent la Bruxelles pentru Daily Telegraph, unde a făcut carieră relatînd propriile sale interpretări despre ce se întîmpla la Comisia Europeană. Și, apropo, Johnson a scris chiar o carte despre Churchill, cel cu care, probabil, în mintea sa se compară. Nu seamănă. În provocarea mandatului său legată de pandemia de COVID-19, abia ce a vorbit despre teoria potrivit căreia virusului ar trebui să i se permită să circule liber, așa încît populația să se imunizeze, că a și simțit pe propriii plămîni realitatea dură a bolii. Ratînd startul luptei, Marea Britanie a ajuns să fie printre țările cele mai afectate din lume (locul patru ca număr de cazuri confirmate și locul trei ca număr de victime). Fratele ei mai mare, Statele Unite, unde Trump declara la începutul pandemiei că ține totul sub control, a ajuns bine-mersi pe un prim loc absolut în lume ca număr de cazuri. America first! Președintele recomanda ulterior injecții cu dezinfectant, ceva despre care nici el nu mai știe probabil dacă o fi fost o glumă proastă sau o prostie sinistră.  

Un alt președinte „grozav”, mult mai mult decît un populist, Vladimir Putin, a declarat la rîndul lui în primă fază că totul e sub control, că Rusia nu are probleme. Vezi Doamne, nenorocirea nu lovește decît Occidentul decadent, corupt și neortodox. Rusia e astăzi pe locul al treilea în lume ca număr de cazuri, depășind de peste trei ori China comunistă, cea dintîi „campioană” în această cruntă competiție.

În fine, Putin și-a ratat, se pare, posibilitatea de a schimba Constituția astfel încît să poată rămîne președinte la infinit. A făcut greșeli de comunicare și o perioadă a stat aproape ascuns, temîndu-se probabil să nu pățească la fel ca Johnson, după ce un om din echipa sa a fost testat pozitiv. Președintele absolut al Rusiei se confruntă și cu scăderea prețului petrolului care provoacă țării sale foarte mari pagube economice. Trump, la rîndul lui, pare să-și fi compromis în bună parte șansele de realegere din noiembrie. Johnson stă încă destul de bine în sondaje, poate și pentru că a fost „lovit” personal de COVID-19. Am dat doar trei exemple, dar în lume mai sînt destule alte cazuri, țări în care fanfaronada de la vîrf s-a propagat în jos, gripînd structurile statului (Brazilia sau Italia ar fi printre ele). 

Potrivit ideii pe care am invocat-o la început, conducătorii populiști (sau cei incompetenți, în general vorbind) pot conduce în vremuri de liniște și pace, cînd oamenilor li se mai și urăște cu binele și simt nevoia de ceva „mai special”. Cînd apar însă necazuri serioase, așa cum e această pandemie, liderii amintiți nu mai pot doar să facă poante și rating TV, trebuie să ia de urgență măsuri potrivite, să administreze eficient, să rezolve situația. Cînd se umplu spitalele, nu-ți mai permiți să te distrezi cu bufoneriile președintelui. Atunci nu mai e de glumă. Uneori, efectele incompetenței se măsoară pur și simplu în numărul deceselor, iar oamenii pot face mult mai ușor diferența între adevărata pricepere politică și gargară. Vom vedea în viitorul apropiat dacă nu cumva moda populiștilor va apune odată cu epidemia care le-a demascat defectele. Sau poate nu.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.