Populiștii față cu pandemia

22 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Există o teorie care spune că în statele democratice, la vremuri de restriște, sistemul politic și alegerile populației duc la instalarea unor lideri competenți și că asta ar fi o reacție naturală, de apărare, a comunităților, a democrațiilor. Exemplul de acest tip care se dă cel mai des este venirea la putere a lui Winston Churchill, în Marea Britanie, chiar în debutul celui de-al Doilea Război Mondial. Înlocuindu-l pe Arthur Neville Chamberlain, împăciuitoristul care credea că se poate înțelege cu Hitler, Churchill chiar s-a dovedit cel mai potrivit om pentru a conduce țara la victorie.

Pînă și într-un regim totalitar cum era cel din Uniunea Sovietică, Stalin, deși el însuși era de neînlocuit, și-a dat seama că, pentru a face față războiului cu Germania, are nevoie în fruntea armatei de generali competenți și nu de politruci. Învățase asta și din experiența războiului cu Finlanda, Războiul de iarnă, cum a fost numit, și pe care n-a reușit să-l cîștige în special din cauza politizării și nepregătirii din rîndurile Armatei Roșii.

Mi-aș dori să cred că teoria asta cu alegerea oamenilor competenți în vremuri grele e valabilă, deși nu sînt convins că se întîmplă mereu așa. În ultimii ani au tot fost la modă liderii populiști, care nu sînt altceva decît niște incompetenți cu gura mare. Chiar și țara maximei eficiențe și competențe, Statele Unite, și-a ales drept președinte un asemenea individ. La fel și în Marea Britanie, la putere a venit un fost jurnalist, dat pe vremuri afară de la Times pentru niște falsuri apărute în articolele sale, devenit apoi corespondent la Bruxelles pentru Daily Telegraph, unde a făcut carieră relatînd propriile sale interpretări despre ce se întîmpla la Comisia Europeană. Și, apropo, Johnson a scris chiar o carte despre Churchill, cel cu care, probabil, în mintea sa se compară. Nu seamănă. În provocarea mandatului său legată de pandemia de COVID-19, abia ce a vorbit despre teoria potrivit căreia virusului ar trebui să i se permită să circule liber, așa încît populația să se imunizeze, că a și simțit pe propriii plămîni realitatea dură a bolii. Ratînd startul luptei, Marea Britanie a ajuns să fie printre țările cele mai afectate din lume (locul patru ca număr de cazuri confirmate și locul trei ca număr de victime). Fratele ei mai mare, Statele Unite, unde Trump declara la începutul pandemiei că ține totul sub control, a ajuns bine-mersi pe un prim loc absolut în lume ca număr de cazuri. America first! Președintele recomanda ulterior injecții cu dezinfectant, ceva despre care nici el nu mai știe probabil dacă o fi fost o glumă proastă sau o prostie sinistră.  

Un alt președinte „grozav”, mult mai mult decît un populist, Vladimir Putin, a declarat la rîndul lui în primă fază că totul e sub control, că Rusia nu are probleme. Vezi Doamne, nenorocirea nu lovește decît Occidentul decadent, corupt și neortodox. Rusia e astăzi pe locul al treilea în lume ca număr de cazuri, depășind de peste trei ori China comunistă, cea dintîi „campioană” în această cruntă competiție.

În fine, Putin și-a ratat, se pare, posibilitatea de a schimba Constituția astfel încît să poată rămîne președinte la infinit. A făcut greșeli de comunicare și o perioadă a stat aproape ascuns, temîndu-se probabil să nu pățească la fel ca Johnson, după ce un om din echipa sa a fost testat pozitiv. Președintele absolut al Rusiei se confruntă și cu scăderea prețului petrolului care provoacă țării sale foarte mari pagube economice. Trump, la rîndul lui, pare să-și fi compromis în bună parte șansele de realegere din noiembrie. Johnson stă încă destul de bine în sondaje, poate și pentru că a fost „lovit” personal de COVID-19. Am dat doar trei exemple, dar în lume mai sînt destule alte cazuri, țări în care fanfaronada de la vîrf s-a propagat în jos, gripînd structurile statului (Brazilia sau Italia ar fi printre ele). 

Potrivit ideii pe care am invocat-o la început, conducătorii populiști (sau cei incompetenți, în general vorbind) pot conduce în vremuri de liniște și pace, cînd oamenilor li se mai și urăște cu binele și simt nevoia de ceva „mai special”. Cînd apar însă necazuri serioase, așa cum e această pandemie, liderii amintiți nu mai pot doar să facă poante și rating TV, trebuie să ia de urgență măsuri potrivite, să administreze eficient, să rezolve situația. Cînd se umplu spitalele, nu-ți mai permiți să te distrezi cu bufoneriile președintelui. Atunci nu mai e de glumă. Uneori, efectele incompetenței se măsoară pur și simplu în numărul deceselor, iar oamenii pot face mult mai ușor diferența între adevărata pricepere politică și gargară. Vom vedea în viitorul apropiat dacă nu cumva moda populiștilor va apune odată cu epidemia care le-a demascat defectele. Sau poate nu.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.