Populiștii față cu pandemia

22 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Există o teorie care spune că în statele democratice, la vremuri de restriște, sistemul politic și alegerile populației duc la instalarea unor lideri competenți și că asta ar fi o reacție naturală, de apărare, a comunităților, a democrațiilor. Exemplul de acest tip care se dă cel mai des este venirea la putere a lui Winston Churchill, în Marea Britanie, chiar în debutul celui de-al Doilea Război Mondial. Înlocuindu-l pe Arthur Neville Chamberlain, împăciuitoristul care credea că se poate înțelege cu Hitler, Churchill chiar s-a dovedit cel mai potrivit om pentru a conduce țara la victorie.

Pînă și într-un regim totalitar cum era cel din Uniunea Sovietică, Stalin, deși el însuși era de neînlocuit, și-a dat seama că, pentru a face față războiului cu Germania, are nevoie în fruntea armatei de generali competenți și nu de politruci. Învățase asta și din experiența războiului cu Finlanda, Războiul de iarnă, cum a fost numit, și pe care n-a reușit să-l cîștige în special din cauza politizării și nepregătirii din rîndurile Armatei Roșii.

Mi-aș dori să cred că teoria asta cu alegerea oamenilor competenți în vremuri grele e valabilă, deși nu sînt convins că se întîmplă mereu așa. În ultimii ani au tot fost la modă liderii populiști, care nu sînt altceva decît niște incompetenți cu gura mare. Chiar și țara maximei eficiențe și competențe, Statele Unite, și-a ales drept președinte un asemenea individ. La fel și în Marea Britanie, la putere a venit un fost jurnalist, dat pe vremuri afară de la Times pentru niște falsuri apărute în articolele sale, devenit apoi corespondent la Bruxelles pentru Daily Telegraph, unde a făcut carieră relatînd propriile sale interpretări despre ce se întîmpla la Comisia Europeană. Și, apropo, Johnson a scris chiar o carte despre Churchill, cel cu care, probabil, în mintea sa se compară. Nu seamănă. În provocarea mandatului său legată de pandemia de COVID-19, abia ce a vorbit despre teoria potrivit căreia virusului ar trebui să i se permită să circule liber, așa încît populația să se imunizeze, că a și simțit pe propriii plămîni realitatea dură a bolii. Ratînd startul luptei, Marea Britanie a ajuns să fie printre țările cele mai afectate din lume (locul patru ca număr de cazuri confirmate și locul trei ca număr de victime). Fratele ei mai mare, Statele Unite, unde Trump declara la începutul pandemiei că ține totul sub control, a ajuns bine-mersi pe un prim loc absolut în lume ca număr de cazuri. America first! Președintele recomanda ulterior injecții cu dezinfectant, ceva despre care nici el nu mai știe probabil dacă o fi fost o glumă proastă sau o prostie sinistră.  

Un alt președinte „grozav”, mult mai mult decît un populist, Vladimir Putin, a declarat la rîndul lui în primă fază că totul e sub control, că Rusia nu are probleme. Vezi Doamne, nenorocirea nu lovește decît Occidentul decadent, corupt și neortodox. Rusia e astăzi pe locul al treilea în lume ca număr de cazuri, depășind de peste trei ori China comunistă, cea dintîi „campioană” în această cruntă competiție.

În fine, Putin și-a ratat, se pare, posibilitatea de a schimba Constituția astfel încît să poată rămîne președinte la infinit. A făcut greșeli de comunicare și o perioadă a stat aproape ascuns, temîndu-se probabil să nu pățească la fel ca Johnson, după ce un om din echipa sa a fost testat pozitiv. Președintele absolut al Rusiei se confruntă și cu scăderea prețului petrolului care provoacă țării sale foarte mari pagube economice. Trump, la rîndul lui, pare să-și fi compromis în bună parte șansele de realegere din noiembrie. Johnson stă încă destul de bine în sondaje, poate și pentru că a fost „lovit” personal de COVID-19. Am dat doar trei exemple, dar în lume mai sînt destule alte cazuri, țări în care fanfaronada de la vîrf s-a propagat în jos, gripînd structurile statului (Brazilia sau Italia ar fi printre ele). 

Potrivit ideii pe care am invocat-o la început, conducătorii populiști (sau cei incompetenți, în general vorbind) pot conduce în vremuri de liniște și pace, cînd oamenilor li se mai și urăște cu binele și simt nevoia de ceva „mai special”. Cînd apar însă necazuri serioase, așa cum e această pandemie, liderii amintiți nu mai pot doar să facă poante și rating TV, trebuie să ia de urgență măsuri potrivite, să administreze eficient, să rezolve situația. Cînd se umplu spitalele, nu-ți mai permiți să te distrezi cu bufoneriile președintelui. Atunci nu mai e de glumă. Uneori, efectele incompetenței se măsoară pur și simplu în numărul deceselor, iar oamenii pot face mult mai ușor diferența între adevărata pricepere politică și gargară. Vom vedea în viitorul apropiat dacă nu cumva moda populiștilor va apune odată cu epidemia care le-a demascat defectele. Sau poate nu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.