Poporul s-a făcut că plouă

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Niște domni și doamne care sînt cu „poporul“ în gură, de dimineață pînă seara, s-au supărat foc tocmai pe marfa lor favorită. Pe „popor“. Pentru că n-a fost cuminte. Și n-a făcut ce i s-a spus. Ba, mai mult decît atît, deși i s-au plimbat pe la nas scenarii apocaliptice, cu diavoli homosexuali care răpesc prunci din leagăne, „poporul“ s-a făcut că are guturai și n-a simțit aromele tari ale poveștilor de soiul ăsta. Iar acum, domnii și doamnele cu pricina dau în bîlbîială și nu știu în ce direcție să mai arunce cu blestemele și cu obida. Ba-l fac bou pe „popor“, ba o scaldă imediat, mîngîindu l pe creștet, știind că boul s-ar putea să țină minte și să facă iar pe nebunul, data viitoare, cînd o fi nevoie de el. Sau găsesc alți mari vinovați. Cum ar fi intelectualitatea hipsterească dezlănțuită, care l-a îmbrobodit pe „popor“ și-l poartă spre viitorul infernal al „neoliberalismului stîn-gist“ cu coarne și copite.

Domnii și doamnele cu pricina uită, sau preferă să uite, că doar ei și ele au acces real la inima „poporului“ pe care acum îl dojenesc. Intelectualitatea hipsterească e extrem de departe de butoanele cu care dăm mai tare comunicarea, să ne-audă bine „supușii“. Așa cum și ideologia purtătorilor de pălăriuțe și biciclete vintage e la o distanță cosmică de sufletul bietului ascultător. Zgomotoșii stîngismului nu ajung deloc la urechile marelui nucleu dur al „poporului“. Nici n-au cum. Și chiar dacă, printr-o minune biblică, ar ajunge acolo, n-ar avea nici o șansă să sune pe placul publicului mare. S-ar trezi cu o ploaie de ouă și roșii moi la scenă deschisă. În mod cît se poate de real, puterea lor de pătrundere nu se compară, sub nici o formă, cu rețelele vaste ale partidelor sau cu marea forță a Bisericii. Hopaaa! Atunci ce s-o fi-ntîmplat? Cum de s-o fi zguduit unitatea de nezdruncinat dintre domnii și doamnele care cred că sînt stăpîni pe-aici și masa „lor“ de supuși credincioși? Ce fisură nevăzută a stricat sunetul limpede și zdravăn al acestei orgi din vechime? Cum de s-a transformat totul în cîntarea unui țambal dezacordat, pe un cîmp aproape pustiu, unde doar puțin peste 20% din populația vetrei satului s-a obosit să meargă și să vadă despre ce e vorba?

Pe de altă parte, ar fi o greșeală imensă din partea iubitorilor „progresismului“ să sărbătorească vreo victorie. În primul rînd, pentru că nu în termenii ăștia ar trebui pusă discuția. Iar în al doilea rînd, pentru că nu mesajele anti-ură, nu miștourile și nu mișcarea urbană de boicotare au înclinat balanța acestei reacții publice spectaculoase. Pentru că rezultatul celor două zile de referendum e un amestec de năuceală, plictis, repulsie, indiferență generalizată, revoltă mocnită, demnitate rănită și resentiment adînc. La început, fluturarea subiectului „familiei tradiționale“ părea cît se poate de cîștigătoare. Nu e loc să săpăm aici în căutarea originilor de import ale acestei idei. Asta e o altă temă vastă. Dar natura problemei e extrem de potrivită pe măsura valului politic de populism euro-atlantic, însă și pe fondul unei lumi cum e cea în care trăim, aici, acasă. În alte condiții, unele care ar fi ținut cont în mod real de respectarea consultării publice, e foarte posibil ca rezultatul referendumului să fi fost radical diferit de cel obținut duminică seară, după două zile de chemare la urne. E de domeniul evidenței absolute că societatea românească ar da un răspuns covîrșitor favorabil unei teme încărcate de valori tradiționale. De data asta însă, suspiciunea față de manipulare, resentimentul față de repetatele călcări în picioare ale demnității oricărui individ, condițiile de trai și realitățile dureroase din jur, la care s-au adăugat excesele fără precedent ale unei demagogii deșănțate, toate la un loc au dus la o mare surpriză.

Cînd școlile se surpă, cînd spitalele sordide mai că nu pun plicul cu bani pe firma de la intrare, cînd rata abandonului școlar chiuie de bucurie, cînd soarta cruntă a zeci de mii de copii te izbește la tot pasul, cînd sărăcia, rămînerea în urmă și resemnarea brăzdează milioane de chipuri și de suflete, trebuie să fii ori foarte prost, ori foarte obraznic ca să le fluturi românilor ordinul de participare la o campanie simbolică. I-ai driblat de zeci de ori, iar acum vrei să le dai și mingea printre picioare. Să nu fie de mirare dacă te scuipă. C-așa e pe teren. Să nu fie de mirare dacă se fac un pic că plouă, că n-aud, că nu-nțeleg despre ce e vorba. Și să nu fie de mirare că, deși merg la biserică, nu mai sînt docili la îndemnurile preoților. Eternul și străveziul parteneriat al Bisericii cu statul are și el, la un moment dat, prețul lui. Suspiciunea și repulsia față de politicieni se traduce, în cazul Bisericii, prin eventuala participare la slujbă, atenția la cuvîntul Evangheliei, dar surzirea bruscă la contribuția personală a preotului. Surzirea la auzul comenzii de supunere. Surzirea în fața oricărui glas suspectat de a fi o „trompetă“ a manipulării. Fie el politician, preot, star de televiziune de știri sau înțelept de serviciu.

După cum au surzit și oamenii de partid, cei care trudesc de obicei pe altarele marilor victorii electorale. Nu era ceva material la mijloc. Treaba cu hrana spirituală n-a mers. Marile instituții simbolice ale votului de la noi, sărbătoarea cîmpenească, grătarele epice, mersul din casă-n casă, șopocăiala de la poartă și de pe uliță, n-au mai existat de data asta. Pentru că n-a fost o miză concretă. Nu tu poziții sociale, nu tu demnități publice, nu tu bănet la orizont. Chestiile astea abstracte, ideile, paragrafele de Constituție nu aprind fitilele dihăniilor de motoare care pun în mișcare aparatul de partid. Așa că cei mai mulți s-au făcut că plouă. Și-am ieșit din treaba asta cu o față europeană de zile mari. Se vede, din nou, că nu e niciodată pentru cine se pregătește… 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.